KSH a január-februári gazdasági folyamatokról

Pénzcentrum
2005. április 27. 09:32

Január-februárban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme tovább mérséklődött - áll a KSH év eleji összefoglalójában. Az építőipar termelése és a mezőgazdasági termékek értékesítése dinamikusan emelkedett. A kivitel értéke valamivel kevésbé nőtt, mint a behozatalé. Az államháztartás hiánya az első negyedévben az egy évvel korábbinál nagyobb volt. A fogyasztói árak lényegesen kisebb ütemben emelkedtek, mint az előző év azonos időszakában. A foglalkoztatottak száma lényegében változatlan maradt, a munkanélkülieké emelkedett. A reálkeresetek a versenyszférában is, a költségvetés területén pedig nagymértékben nőttek, az egyhavi külön juttatás januári kifizetésével összefüggésben. Az elmúlt évben - miközben a reálkeresetek mérséklődtek - a nyugdíjak reálértéke érzékelhetően emelkedett, a központi költségvetésből folyósított családi támogatások és szociális juttatások reálértéke csökkent.

Romló ipari konjunktúra

Februárban az ipari termelés adatai alapján az Európai Unióban mérséklődött a növekedés korábban sem magas üteme. A 25 tagállam átlagos ipari termelése (munkanappal kiigazított index alapján) mindössze 0.4%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A januári - a megelőző hónapok ütemmérséklődése után bekövetkezett - kismértékű élénkülés (1.6%-os növekedés) egyelőre átmenetinek bizonyult. A hazai termelési adatok szerint az ipar termelése - amely elsősorban az exportértékesítésen keresztül kapcsolódik az Európai Unióhoz - februárban követte annak tendenciáját, vagyis a növekedés üteme 1%-ra (munkanaptényezővel kiigazítva 1.3%-ra) mérséklődött. Az ipar exportértékesítése februárban stagnált.

Az építőipar termelése és a mezőgazdasági termékek értékesítése ezzel szemben dinamikusan nőt. A kiskereskedelmi forgalomban folytatódott a növekedési ütem lassulása (naptárhatással kiigazítatlan adatok szerint 1.9%-ra). Az első két hónap alatt együttesen az ipari termelés 1.8%-kal, az építőipari termelés 18%-kal, a mezőgazdasági termékek értékesítése 6.8%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 2.5%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

"Változatlan" külkereskedelmi pozíció

2005. februárban az export és az import forintértéke, valamint a külkereskedelmi mérleg hiánya lényegében változatlan maradt 2004 februárjához viszonyítva. (Euróban kifejezve 8.3-8.5%-os a kivitel és a behozatal növekedése.) Az év elő két hónapjában a kivitel forintértéke 2, a behozatalé 3%-kal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Januárban a külkereskedelmi forintárak csökkentek. E tendencia folytatódása esetén mind a kivitel, mind a behozatal volumenének jelentős, egymáshoz hasonló mértékű növekedésére lehet következtetni.

A folyó mérleg hiánya 2004-ben 7.1 milliárd eurót tett ki, 760 millió euróval többet az előző évinél. A tőkemérleg egyenlege a 2003. évi 32 milliós passzívummal szemben 2004-ben 318 millió eurós aktívumot mutatott. December végén a nemzetgazdaság nettó külföldi adósságállománya 25.4 milliárd euróra rúgott, ami 4.1 milliárddal több az egy évvel korábbinál.

Államháztartási hiány: magasabb...

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) - a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint - az első negyedévben 485 milliárd forint, az egy évvel korábbinál 50 milliárd forinttal nagyobb volt. A központi költségvetés 373 milliárd forintos hiánya január-márciusban 8 milliárddal volt nagyobb a tavalyinál.

Változatos ártrendek

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind a februári, mind a január-februári adatok szerint idén az előző év azonos időszakához képest az ipari és az építőipari termelői árak kevésbé nőttek, mint tavaly. Az ipar belföldi értékesítési árai azonban mintegy 10%-kal, a tavalyinál gyorsabban növekedtek. A mezőgazdasági termékek felvásárlásában az évnek ebben a szakaszában meghatározó élő állatok és állati termékek termelői árai - a tavalyi csökkenés után - idén jelentősen emelkedtek. A növényi termékek esetében fordított volt a tendencia: áraik, amelyek tavaly egyharmadukkal nőttek, idén 30%-kal csökkentek. A külkereskedelmi árak januárban csökkentek, a cserearány - főleg a kőolaj világpiaci áralakulásával összefüggésben - romlott.

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva a fogyasztói árak - a februári 3.2% után - márciusban 3.5%-kal nőttek. A legnagyobb mértékben (6.4%-kal) a háztartási energia árai emelkedtek, míg a tartós fogyasztási cikkek 1,4%-kal olcsóbbak voltak, mint egy évvel korábban. Az adóváltozások hatását kiszűrve (a változatlan adótartalmú árindex alapján) a fogyasztói árak 2005. márciusban 3%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva, vagyis az adóemelések a tavalyinál lényegesen kevésbé emelték az árakat. 2005 I. negyedévében a fogyasztói árak 3.6%-kal - 2004 azonos időszakában 6.8%-kal - emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Stagnáló foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma a 2004. december-2005. februári időszakban lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a mérséklődés a mintavételi hibahatáron belül maradt. A munkanélküliek száma egy év alatt 15.2%-kal, a munkanélküliségi ráta pedig 6.0%-ról 6.9%-ra emelkedett. A fiatalok (15-24 évesek) munkanélküliségi rátája az előző év azonos időszaki 13 százalékról 19%-ra nőtt.

Az alkalmazásban állók száma január-februárban összességében alig változott az egy évvel azelőttihez képest (kissé nőtt), ezen belül a versenyszférában növekedett, míg a költségvetés területén csökkent. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó nominális nettó átlagkeresete a versenyszférában 8.5%-kal, a költségvetés területén 32%-kal nőtt a 2004 január-februárihoz képest. A költségvetésben alkalmazásban állók kiugróan magas keresetnövekedésének hátterében az egyhavi külön juttatás januári kifizetése húzódik meg. A rendszeres bruttó átlagkereset (prémium, jutalom és külön juttatások nélkül) 2005. január-februárban a nemzetgazdaságban összességében 7.1%-kal, ezen belül a verseny- és a költségvetési szférában egymáshoz közel eső mértékben növekedett (7.0, illetve 7.6%-kal).

Az elmúlt év egészében - miközben a reálkeresetek 1%-kal mérséklődtek - a nyugdíjak reálértéke csaknem 4%-kal emelkedett. A központi költségvetésből folyósított családi támogatások és szociális juttatások reálértéke csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16