Monetáris politika az első negyedévben - 175 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 15. 11:00

A Monetáris Tanács 2005 első negyedévében mindhárom kamatmeghatározó ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot. A januári 50, a februári 75 és a márciusi újabb 50 bázispontos csökkentés nyomán az irányadó kamat szintje összesen 175 bázisponttal mérséklődött az első negyedévben. A jegybanki alapkamat csökkentését elsősorban az inflációs kilátások kedvező irányú változása tette lehetővé a Monetáris Tanács állásfoglalásai szerint. Jelenleg az alapkamat 7.75%. A jegybank ma adta ki első negyedéves jelentését, melyben összegezte eddigi idei tevékenységét.


Lendületet kapott a dezinfláció

A 2004 közepén megindult inflációcsökkenés 2005-ben is folytatódott, sőt, az idei év elején a várakozásoknál jobban csökkent az infláció. Az infláció jövőbeli alakulása
szempontjából meghatározó lehet, hogy az utóbbi hónapokban a maginflációs termékkörben markáns árcsökkenés tapasztalható, és februárban megindult a dezinfláció a szolgáltatások körében is.

Biztonságosnak tűnő inflációs cél

A jegybank 2005 végére 3.6%-os, 2006 végére pedig 3.4%-os fogyasztói inflációt vár. Az előrejelzés alapján a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a korábbi várakozásokhoz képest nagyobb biztonsággal érhetők el a 2005 és 2006 végére kitűzött inflációs célok.

Az MNB szerint a gazdasági növekedés a 2004-ben tapasztalt 4% után várhatóan a hosszú távú növekedési ütemnek megfelelő 3-4%-os sávban stabilizálódhat 2005-ben. A kissé alacsonyabb növekedést a mérséklődő lakossági fogyasztás további lassulása és a lakásberuházások visszaesése magyarázza.


Befektetői hangulatváltások

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az év eleji igen kedvező befektetői környezetben intenzív volt a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokra, ami a forint árfolyamának fokozatos erősödésében, az állampapírpiaci hozamok csökkenésében tükröződött. Az erősödésben emellett szerepe volt a kedvező inflációs híreknek, illetve az óvatos monetáris politika folytatódására vonatkozó várakozásoknak, és a belföldi magánszektor devizaforrás-bevonásának is. A Monetáris Tanács a kedvező fejlemények ellenére kamatpolitikai lépéseiben figyelembe vette, hogy a magyar gazdaság fundamentális helyzetének megítélése nem javult jelentősen ebben az időszakban, és a befektetői hangulat várható változását is nagyobb bizonytalanság övezte, mint korábban. Az óvatos kamatpolitika szükségességét igazolta, a hosszú dollárhozamok március közepén lezajlott emelkedése, ami a globális tőkeáramlások
megfordulásához, a feltörekvő piaci kockázati prémiumok emelkedéséhez vezetett. A változások nyomán megállt a keletközép- európai valuták felértékelődése.

Új tagok a Monetáris Tanácsban

A 2004 végén módosított jegybanktörvénynek megfelelően a köztársasági elnök 2005. február 28-i hatállyal négy új Monetáris Tanács tagot nevezett ki, ezzel 13-ra nőtt a tagok száma. Az új tagok először 2005. március 29-én vettek részt kamatmeghatározó
ülésen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35