37 °C Budapest

Monetáris politika az első negyedévben - 175 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 15. 11:00

A Monetáris Tanács 2005 első negyedévében mindhárom kamatmeghatározó ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot. A januári 50, a februári 75 és a márciusi újabb 50 bázispontos csökkentés nyomán az irányadó kamat szintje összesen 175 bázisponttal mérséklődött az első negyedévben. A jegybanki alapkamat csökkentését elsősorban az inflációs kilátások kedvező irányú változása tette lehetővé a Monetáris Tanács állásfoglalásai szerint. Jelenleg az alapkamat 7.75%. A jegybank ma adta ki első negyedéves jelentését, melyben összegezte eddigi idei tevékenységét.


Lendületet kapott a dezinfláció

A 2004 közepén megindult inflációcsökkenés 2005-ben is folytatódott, sőt, az idei év elején a várakozásoknál jobban csökkent az infláció. Az infláció jövőbeli alakulása
szempontjából meghatározó lehet, hogy az utóbbi hónapokban a maginflációs termékkörben markáns árcsökkenés tapasztalható, és februárban megindult a dezinfláció a szolgáltatások körében is.

Biztonságosnak tűnő inflációs cél

A jegybank 2005 végére 3.6%-os, 2006 végére pedig 3.4%-os fogyasztói inflációt vár. Az előrejelzés alapján a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a korábbi várakozásokhoz képest nagyobb biztonsággal érhetők el a 2005 és 2006 végére kitűzött inflációs célok.

Az MNB szerint a gazdasági növekedés a 2004-ben tapasztalt 4% után várhatóan a hosszú távú növekedési ütemnek megfelelő 3-4%-os sávban stabilizálódhat 2005-ben. A kissé alacsonyabb növekedést a mérséklődő lakossági fogyasztás további lassulása és a lakásberuházások visszaesése magyarázza.


Befektetői hangulatváltások

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az év eleji igen kedvező befektetői környezetben intenzív volt a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokra, ami a forint árfolyamának fokozatos erősödésében, az állampapírpiaci hozamok csökkenésében tükröződött. Az erősödésben emellett szerepe volt a kedvező inflációs híreknek, illetve az óvatos monetáris politika folytatódására vonatkozó várakozásoknak, és a belföldi magánszektor devizaforrás-bevonásának is. A Monetáris Tanács a kedvező fejlemények ellenére kamatpolitikai lépéseiben figyelembe vette, hogy a magyar gazdaság fundamentális helyzetének megítélése nem javult jelentősen ebben az időszakban, és a befektetői hangulat várható változását is nagyobb bizonytalanság övezte, mint korábban. Az óvatos kamatpolitika szükségességét igazolta, a hosszú dollárhozamok március közepén lezajlott emelkedése, ami a globális tőkeáramlások
megfordulásához, a feltörekvő piaci kockázati prémiumok emelkedéséhez vezetett. A változások nyomán megállt a keletközép- európai valuták felértékelődése.

Új tagok a Monetáris Tanácsban

A 2004 végén módosított jegybanktörvénynek megfelelően a köztársasági elnök 2005. február 28-i hatállyal négy új Monetáris Tanács tagot nevezett ki, ezzel 13-ra nőtt a tagok száma. Az új tagok először 2005. március 29-én vettek részt kamatmeghatározó
ülésen.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?