Monetáris politika az első negyedévben - 175 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 15. 11:00

A Monetáris Tanács 2005 első negyedévében mindhárom kamatmeghatározó ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot. A januári 50, a februári 75 és a márciusi újabb 50 bázispontos csökkentés nyomán az irányadó kamat szintje összesen 175 bázisponttal mérséklődött az első negyedévben. A jegybanki alapkamat csökkentését elsősorban az inflációs kilátások kedvező irányú változása tette lehetővé a Monetáris Tanács állásfoglalásai szerint. Jelenleg az alapkamat 7.75%. A jegybank ma adta ki első negyedéves jelentését, melyben összegezte eddigi idei tevékenységét.


Lendületet kapott a dezinfláció

A 2004 közepén megindult inflációcsökkenés 2005-ben is folytatódott, sőt, az idei év elején a várakozásoknál jobban csökkent az infláció. Az infláció jövőbeli alakulása
szempontjából meghatározó lehet, hogy az utóbbi hónapokban a maginflációs termékkörben markáns árcsökkenés tapasztalható, és februárban megindult a dezinfláció a szolgáltatások körében is.

Biztonságosnak tűnő inflációs cél

A jegybank 2005 végére 3.6%-os, 2006 végére pedig 3.4%-os fogyasztói inflációt vár. Az előrejelzés alapján a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a korábbi várakozásokhoz képest nagyobb biztonsággal érhetők el a 2005 és 2006 végére kitűzött inflációs célok.

Az MNB szerint a gazdasági növekedés a 2004-ben tapasztalt 4% után várhatóan a hosszú távú növekedési ütemnek megfelelő 3-4%-os sávban stabilizálódhat 2005-ben. A kissé alacsonyabb növekedést a mérséklődő lakossági fogyasztás további lassulása és a lakásberuházások visszaesése magyarázza.


Befektetői hangulatváltások

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az év eleji igen kedvező befektetői környezetben intenzív volt a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokra, ami a forint árfolyamának fokozatos erősödésében, az állampapírpiaci hozamok csökkenésében tükröződött. Az erősödésben emellett szerepe volt a kedvező inflációs híreknek, illetve az óvatos monetáris politika folytatódására vonatkozó várakozásoknak, és a belföldi magánszektor devizaforrás-bevonásának is. A Monetáris Tanács a kedvező fejlemények ellenére kamatpolitikai lépéseiben figyelembe vette, hogy a magyar gazdaság fundamentális helyzetének megítélése nem javult jelentősen ebben az időszakban, és a befektetői hangulat várható változását is nagyobb bizonytalanság övezte, mint korábban. Az óvatos kamatpolitika szükségességét igazolta, a hosszú dollárhozamok március közepén lezajlott emelkedése, ami a globális tőkeáramlások
megfordulásához, a feltörekvő piaci kockázati prémiumok emelkedéséhez vezetett. A változások nyomán megállt a keletközép- európai valuták felértékelődése.

Új tagok a Monetáris Tanácsban

A 2004 végén módosított jegybanktörvénynek megfelelően a köztársasági elnök 2005. február 28-i hatállyal négy új Monetáris Tanács tagot nevezett ki, ezzel 13-ra nőtt a tagok száma. Az új tagok először 2005. március 29-én vettek részt kamatmeghatározó
ülésen.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem