11 °C Budapest

PM: a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását

Pénzcentrum
2005. április 7. 09:00

A 2004. év legfontosabb gazdaságpolitikai eredménye a hosszú távon fenntartható, egészséges növekedéssel jellemezhető makrogazdasági pályára való visszatérés volt -állítja a Pénzügyminisztérium makrogazdasági értékelésében. Az idei évre a tárca 3.5-4%-os növekedést, az export és import 10-12%-os emelkedését, 3.5-4%-os átlagos inflációt vár. A tárca a konvergenciaprogramba korábban 4.5%-os inflációs becslést használt, tehát érdemi eltolódás következett be lefelé. Ezzel párhuzamosan a növekedési prognózis is hangsúlyában lefelé korrigálódott 4%-ról. Az államháztartás ESA-95 szerinti hiánya a GDP 3.6%-át teheti ki 2005-ben a legfrissebb prognózis szerint (magánnyugdíjpénztári új elszámolás). Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az összefoglaló igen részeltesen foglalkozik a monetáris politika elmúlt időszaki ténykedésével és számos kritikát fogalmaz meg.


Érdemes előbb az új PM-prognózisokat összevetni a 2004. decemberében frissített konvergencia-program előrejelzéseivel, táblázatos formában:

2005.04.06 17:01
91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

A PM szerint kedvező, hogy a növekedés húzóerejévé - a 2002-2003. évi ellentétes irányú folyamatok után - ismét az export és a beruházások váltak, miközben a fogyasztás dinamikája a GDP-bővülés alatt maradt.

A Pénzügyminisztérium úgy értékeli, hogy a pozitív szerkezeti változáshoz jelentős mértékben járult hozzá a költségvetési kiigazítás. A keresletszűkítő hatású változások nagyban hozzájárultak a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődéséhez, amely így a GDP növekedésével ismét összhangba került. Ezzel lehetővé vált, hogy a 2004. évi átmeneti inflációemelkedéssel járó adóemelések hatása gyorsan lecsengjen, és a dezinfláció 2005-től a korábbi pályának megfelelően folytatódjék.

A gazdaság külső finanszírozási igénye csökkent, és jelentősen javult a finanszírozás struktúrája is, újra emelkedett a működőtőke-befektetés volumene.

A Kormány a költségvetési hiányra vonatkozó célt tavaly szeptemberben módosította, mert a Pénzügyminisztérium számára ekkorra vált nyilvánvalóvá, hogy az EU-csatlakozás költségvetési bevételekre gyakorolt egyszeri hatása a vártnál magasabb, és a további költségvetési kiigazítás a tárca szerint az ország növekedési lehetőségeit veszélyeztette volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2004-et összességében szigorodó pénzügypolitikai feltételek jellemezték. A fiskális politika az év során szigorítást hajtott végre, a piacok bizalmatlansága azonban csak fokozatosan oldódott.

A szigorodó pénzügyi feltételek, illetve a külső konjunktúra élénkülésének késése az infláció vártnál gyorsabb mérséklődésével járt, és ez megmutatkozott a jövőre vonatkozó árelőrejelzések lefelé irányuló, ismétlődő korrekcióiban is.

A fiskális politikai célok középpontjában továbbra is a hiány mérséklése áll. A konvergencia programban lefektetett elvek mentén elfogadott költségvetés teljesítése a létező kockázatok mellett előfeltétele a hosszú távon fenntartható növekedési folyamatok stabilizálódásának - áll az összefoglalóban.

A 2005. évi inflációs célnál várhatóan lényegesen alacsonyabb évvégi árnövekedés következhet be a tárca szerint. A PM szerint ez részben annak köszönhető, hogy a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását, így tartott fenn szigorú monetáris kondíciókat.

A jelenleg látható kockázatok közül elsősorban a nyugat-európai konjunktúra bizonytalan alakulásával, és - hatásában elsősorban az előző tényezőn keresztül - az olajárak további, kedvezőtlen alakulásával kell számolni. A a kockázatok ellenére reális feltételezés, hogy a magyar gazdaság 2005-ben továbbra is azon a fenntartható pályán haladhat, amelyet a nemzetközi összehasonlításban magas ütemű, az export által vezérelt növekedés jellemez.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm