PM: a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását

Pénzcentrum
2005. április 7. 09:00

A 2004. év legfontosabb gazdaságpolitikai eredménye a hosszú távon fenntartható, egészséges növekedéssel jellemezhető makrogazdasági pályára való visszatérés volt -állítja a Pénzügyminisztérium makrogazdasági értékelésében. Az idei évre a tárca 3.5-4%-os növekedést, az export és import 10-12%-os emelkedését, 3.5-4%-os átlagos inflációt vár. A tárca a konvergenciaprogramba korábban 4.5%-os inflációs becslést használt, tehát érdemi eltolódás következett be lefelé. Ezzel párhuzamosan a növekedési prognózis is hangsúlyában lefelé korrigálódott 4%-ról. Az államháztartás ESA-95 szerinti hiánya a GDP 3.6%-át teheti ki 2005-ben a legfrissebb prognózis szerint (magánnyugdíjpénztári új elszámolás). Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az összefoglaló igen részeltesen foglalkozik a monetáris politika elmúlt időszaki ténykedésével és számos kritikát fogalmaz meg.


Érdemes előbb az új PM-prognózisokat összevetni a 2004. decemberében frissített konvergencia-program előrejelzéseivel, táblázatos formában:

2005.04.06 17:01
91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

A PM szerint kedvező, hogy a növekedés húzóerejévé - a 2002-2003. évi ellentétes irányú folyamatok után - ismét az export és a beruházások váltak, miközben a fogyasztás dinamikája a GDP-bővülés alatt maradt.

A Pénzügyminisztérium úgy értékeli, hogy a pozitív szerkezeti változáshoz jelentős mértékben járult hozzá a költségvetési kiigazítás. A keresletszűkítő hatású változások nagyban hozzájárultak a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődéséhez, amely így a GDP növekedésével ismét összhangba került. Ezzel lehetővé vált, hogy a 2004. évi átmeneti inflációemelkedéssel járó adóemelések hatása gyorsan lecsengjen, és a dezinfláció 2005-től a korábbi pályának megfelelően folytatódjék.

A gazdaság külső finanszírozási igénye csökkent, és jelentősen javult a finanszírozás struktúrája is, újra emelkedett a működőtőke-befektetés volumene.

A Kormány a költségvetési hiányra vonatkozó célt tavaly szeptemberben módosította, mert a Pénzügyminisztérium számára ekkorra vált nyilvánvalóvá, hogy az EU-csatlakozás költségvetési bevételekre gyakorolt egyszeri hatása a vártnál magasabb, és a további költségvetési kiigazítás a tárca szerint az ország növekedési lehetőségeit veszélyeztette volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2004-et összességében szigorodó pénzügypolitikai feltételek jellemezték. A fiskális politika az év során szigorítást hajtott végre, a piacok bizalmatlansága azonban csak fokozatosan oldódott.

A szigorodó pénzügyi feltételek, illetve a külső konjunktúra élénkülésének késése az infláció vártnál gyorsabb mérséklődésével járt, és ez megmutatkozott a jövőre vonatkozó árelőrejelzések lefelé irányuló, ismétlődő korrekcióiban is.

A fiskális politikai célok középpontjában továbbra is a hiány mérséklése áll. A konvergencia programban lefektetett elvek mentén elfogadott költségvetés teljesítése a létező kockázatok mellett előfeltétele a hosszú távon fenntartható növekedési folyamatok stabilizálódásának - áll az összefoglalóban.

A 2005. évi inflációs célnál várhatóan lényegesen alacsonyabb évvégi árnövekedés következhet be a tárca szerint. A PM szerint ez részben annak köszönhető, hogy a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását, így tartott fenn szigorú monetáris kondíciókat.

A jelenleg látható kockázatok közül elsősorban a nyugat-európai konjunktúra bizonytalan alakulásával, és - hatásában elsősorban az előző tényezőn keresztül - az olajárak további, kedvezőtlen alakulásával kell számolni. A a kockázatok ellenére reális feltételezés, hogy a magyar gazdaság 2005-ben továbbra is azon a fenntartható pályán haladhat, amelyet a nemzetközi összehasonlításban magas ütemű, az export által vezérelt növekedés jellemez.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem