PM: a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását

Pénzcentrum
2005. április 7. 09:00

A 2004. év legfontosabb gazdaságpolitikai eredménye a hosszú távon fenntartható, egészséges növekedéssel jellemezhető makrogazdasági pályára való visszatérés volt -állítja a Pénzügyminisztérium makrogazdasági értékelésében. Az idei évre a tárca 3.5-4%-os növekedést, az export és import 10-12%-os emelkedését, 3.5-4%-os átlagos inflációt vár. A tárca a konvergenciaprogramba korábban 4.5%-os inflációs becslést használt, tehát érdemi eltolódás következett be lefelé. Ezzel párhuzamosan a növekedési prognózis is hangsúlyában lefelé korrigálódott 4%-ról. Az államháztartás ESA-95 szerinti hiánya a GDP 3.6%-át teheti ki 2005-ben a legfrissebb prognózis szerint (magánnyugdíjpénztári új elszámolás). Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az összefoglaló igen részeltesen foglalkozik a monetáris politika elmúlt időszaki ténykedésével és számos kritikát fogalmaz meg.


Érdemes előbb az új PM-prognózisokat összevetni a 2004. decemberében frissített konvergencia-program előrejelzéseivel, táblázatos formában:

2005.04.06 17:01
91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

A PM szerint kedvező, hogy a növekedés húzóerejévé - a 2002-2003. évi ellentétes irányú folyamatok után - ismét az export és a beruházások váltak, miközben a fogyasztás dinamikája a GDP-bővülés alatt maradt.

A Pénzügyminisztérium úgy értékeli, hogy a pozitív szerkezeti változáshoz jelentős mértékben járult hozzá a költségvetési kiigazítás. A keresletszűkítő hatású változások nagyban hozzájárultak a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődéséhez, amely így a GDP növekedésével ismét összhangba került. Ezzel lehetővé vált, hogy a 2004. évi átmeneti inflációemelkedéssel járó adóemelések hatása gyorsan lecsengjen, és a dezinfláció 2005-től a korábbi pályának megfelelően folytatódjék.

A gazdaság külső finanszírozási igénye csökkent, és jelentősen javult a finanszírozás struktúrája is, újra emelkedett a működőtőke-befektetés volumene.

A Kormány a költségvetési hiányra vonatkozó célt tavaly szeptemberben módosította, mert a Pénzügyminisztérium számára ekkorra vált nyilvánvalóvá, hogy az EU-csatlakozás költségvetési bevételekre gyakorolt egyszeri hatása a vártnál magasabb, és a további költségvetési kiigazítás a tárca szerint az ország növekedési lehetőségeit veszélyeztette volna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2004-et összességében szigorodó pénzügypolitikai feltételek jellemezték. A fiskális politika az év során szigorítást hajtott végre, a piacok bizalmatlansága azonban csak fokozatosan oldódott.

A szigorodó pénzügyi feltételek, illetve a külső konjunktúra élénkülésének késése az infláció vártnál gyorsabb mérséklődésével járt, és ez megmutatkozott a jövőre vonatkozó árelőrejelzések lefelé irányuló, ismétlődő korrekcióiban is.

A fiskális politikai célok középpontjában továbbra is a hiány mérséklése áll. A konvergencia programban lefektetett elvek mentén elfogadott költségvetés teljesítése a létező kockázatok mellett előfeltétele a hosszú távon fenntartható növekedési folyamatok stabilizálódásának - áll az összefoglalóban.

A 2005. évi inflációs célnál várhatóan lényegesen alacsonyabb évvégi árnövekedés következhet be a tárca szerint. A PM szerint ez részben annak köszönhető, hogy a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását, így tartott fenn szigorú monetáris kondíciókat.

A jelenleg látható kockázatok közül elsősorban a nyugat-európai konjunktúra bizonytalan alakulásával, és - hatásában elsősorban az előző tényezőn keresztül - az olajárak további, kedvezőtlen alakulásával kell számolni. A a kockázatok ellenére reális feltételezés, hogy a magyar gazdaság 2005-ben továbbra is azon a fenntartható pályán haladhat, amelyet a nemzetközi összehasonlításban magas ütemű, az export által vezérelt növekedés jellemez.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?