5 °C Budapest

PM: a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását

Pénzcentrum
2005. április 7. 09:00

A 2004. év legfontosabb gazdaságpolitikai eredménye a hosszú távon fenntartható, egészséges növekedéssel jellemezhető makrogazdasági pályára való visszatérés volt -állítja a Pénzügyminisztérium makrogazdasági értékelésében. Az idei évre a tárca 3.5-4%-os növekedést, az export és import 10-12%-os emelkedését, 3.5-4%-os átlagos inflációt vár. A tárca a konvergenciaprogramba korábban 4.5%-os inflációs becslést használt, tehát érdemi eltolódás következett be lefelé. Ezzel párhuzamosan a növekedési prognózis is hangsúlyában lefelé korrigálódott 4%-ról. Az államháztartás ESA-95 szerinti hiánya a GDP 3.6%-át teheti ki 2005-ben a legfrissebb prognózis szerint (magánnyugdíjpénztári új elszámolás). Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az összefoglaló igen részeltesen foglalkozik a monetáris politika elmúlt időszaki ténykedésével és számos kritikát fogalmaz meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Érdemes előbb az új PM-prognózisokat összevetni a 2004. decemberében frissített konvergencia-program előrejelzéseivel, táblázatos formában:

2005.04.06 17:01
91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

A PM szerint kedvező, hogy a növekedés húzóerejévé - a 2002-2003. évi ellentétes irányú folyamatok után - ismét az export és a beruházások váltak, miközben a fogyasztás dinamikája a GDP-bővülés alatt maradt.

A Pénzügyminisztérium úgy értékeli, hogy a pozitív szerkezeti változáshoz jelentős mértékben járult hozzá a költségvetési kiigazítás. A keresletszűkítő hatású változások nagyban hozzájárultak a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődéséhez, amely így a GDP növekedésével ismét összhangba került. Ezzel lehetővé vált, hogy a 2004. évi átmeneti inflációemelkedéssel járó adóemelések hatása gyorsan lecsengjen, és a dezinfláció 2005-től a korábbi pályának megfelelően folytatódjék.

A gazdaság külső finanszírozási igénye csökkent, és jelentősen javult a finanszírozás struktúrája is, újra emelkedett a működőtőke-befektetés volumene.

A Kormány a költségvetési hiányra vonatkozó célt tavaly szeptemberben módosította, mert a Pénzügyminisztérium számára ekkorra vált nyilvánvalóvá, hogy az EU-csatlakozás költségvetési bevételekre gyakorolt egyszeri hatása a vártnál magasabb, és a további költségvetési kiigazítás a tárca szerint az ország növekedési lehetőségeit veszélyeztette volna.

2004-et összességében szigorodó pénzügypolitikai feltételek jellemezték. A fiskális politika az év során szigorítást hajtott végre, a piacok bizalmatlansága azonban csak fokozatosan oldódott.

A szigorodó pénzügyi feltételek, illetve a külső konjunktúra élénkülésének késése az infláció vártnál gyorsabb mérséklődésével járt, és ez megmutatkozott a jövőre vonatkozó árelőrejelzések lefelé irányuló, ismétlődő korrekcióiban is.

A fiskális politikai célok középpontjában továbbra is a hiány mérséklése áll. A konvergencia programban lefektetett elvek mentén elfogadott költségvetés teljesítése a létező kockázatok mellett előfeltétele a hosszú távon fenntartható növekedési folyamatok stabilizálódásának - áll az összefoglalóban.

A 2005. évi inflációs célnál várhatóan lényegesen alacsonyabb évvégi árnövekedés következhet be a tárca szerint. A PM szerint ez részben annak köszönhető, hogy a monetáris politika nem vette teljes mértékben figyelembe a fiskális politika keresletszűkítő hatását, így tartott fenn szigorú monetáris kondíciókat.

A jelenleg látható kockázatok közül elsősorban a nyugat-európai konjunktúra bizonytalan alakulásával, és - hatásában elsősorban az előző tényezőn keresztül - az olajárak további, kedvezőtlen alakulásával kell számolni. A a kockázatok ellenére reális feltételezés, hogy a magyar gazdaság 2005-ben továbbra is azon a fenntartható pályán haladhat, amelyet a nemzetközi összehasonlításban magas ütemű, az export által vezérelt növekedés jellemez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?