9 °C Budapest

Háttéregyezség az EKB kamatemeléséről? - még lassabb lehet a növekedés az euró-zónában

Pénzcentrum
2005. március 17. 14:00

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának március 3-i ülésén a Market News International információi szerint megállapodás született arról, hogy a központi bank a pénzkínálat megfékezése érdekében legkésőbb szeptemberig emelni fogja az irányadó, jelenleg 2%-on álló refinanszírozási ráta minimumszintjét. Ennek mértéke 25 bázispont lenne, a döntés időzítése a következő hónapokban beérkező különböző makrogazdasági adatoktól függ. A gyenge gazdasági növekedési kilátások a főbb euró-zóna erőközpontokban ugyanakkor nem feltétlenül mutatnak egy egyezségen alapuló kamatemelés szükségességének irányába. Az erős euró továbbra is gátját szabhatja a kamatemelésnek.


Az elmúlt hónapokban - amint az az alábbi ábrán is látható - dinamikus volt a pénzkínálat növekedése, januárban az EKB által a kamatdöntések során hangsúllyal figyelt M3 monetáris pénzmennyiség bővülési üteme éves alapon 6.6%-ra nőtt a 2004. júniusi 5.3%-ról. Önmagában azonban az M3 mutató emelkedése, mint a lehetséges kamatemelés egyik fő indoka nem számít újdonságnak, erre az EKB illetékesei az elmúlt hónapokban már többször is utaltak nyilatkozataikban.


A monetáris politika szempontjából exogén változónak mondható olajárak történelmi csúcsai tavaly október-november során érezhető emelkedést okoztak a közösség harmonizált inflációs mutatójában.


Az olajár-nyomás elmúlt hónapokbeli enyhülése a pénzromlási ráta mérséklődését eredményezte, ugyanakkor ez egyelőre átmeneti jelenség. A napokban újból történelmi magasságok közelébe emelkedtek a kőolajárak a világpiacon, mely a következő hónapokban az inflációs nyomás erősödését, illetve az európai gazdasági növekedési kilátások kedvezőtlenebbé válását eredményezhetik. A tegnap megjelent adatok szerint a közösségi harmonizált infláció 2.1%-ra emelkedett a januári 1.9%-ról, ugyanakkor a maginfláció 1.4%-ra, 3 éve a legalacsonyabb szintre süllyedt. Látható tehát, hogy az infláció gyorsulása nem keresletvezérelt, inkább exogén tényezőkre alapozódik.

Fontos kiemelni, hogy a későbbi növekedési kilátások szempontjából nem lenne helyes az EKB részéről, ha csupán az M3 emelkedése (illetve a fokozódó inflációs nyomás) miatt döntene idő előtt kamatemelésről, nem megvárva az egyértelműen kedvező, gazdasági fellendülésről tanúságot adó jeleket. Ez utóbbi jelek azonban úgy tűnik, hogy még váratnak magukra. A növekedés a legtöbb európai országban alapvetően exportfüggő, melyet az erős euró kedvezőtlenül érint.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a bank oldalán tegnap megjelent interjúban kifejtette, hogy inflációs nyomással nem járó potenciális gazdasági növekedési ütem alatt a korábban gondolt 2-2.5%-os sáv alsó értéke jelenleg a reálisabb, azaz az EKB kissé kedvezőtlenebbül látja a növekedési lehetőségeket. Ezzel összhangban a március eleji kamatdöntéskor az idei gazdasági növekedési prognózis sávját az eddigi 1-4-2.4%-ról 1.2-2.0%-ra csökkentették az EKB szakértői a tavalyi második féléves lanyhább növekedés láttán.

Trichet tegnapi interjújában ezzel kapcsolatban megjegyezte: "se optimisták, se pesszimisták nem vagyunk, reálisak vagyunk, meghajlunk a tények és a számok előtt."

Az EKB elnöke korábbi nyilatkozataiban többször is utalt arra, hogy a mostanra már 21 hónapja történelmi mélyponton lévő EKB-kamatszint a fundamentumok alapján túlzottan alacsony, emelésére lehet szükség. Az elmúlt időszakban azonban az erősödő euró miatt egyre több szakértő egy esetleges EKB-kamatcsökkentés szükségessége mellett kezdett el érvelni (gyengébb euró, kedvezőbb helyzet az exportőrök számára, növekvő gazdasági aktivitás). Ezzel kapcsolatban Trichet a legutóbbi kamatdöntésről tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem is tárgyaltak erről a lehetőségről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatcsökkentési téma tehát hivatalosan úgy tűnik, hogy nem szerepel a napirenden, ezzel szemben a jövőbeli kamatemelés kérdése igen. Ez önmagában nem is újdonság, hiszen a világban már közel egy éve elindult egy globális kamatemelési ciklus, amelyhez az EKB még nem csatlakozott.

Látni kell azonban, hogy az euró-zóna lassabb növekedéssel küzd, mint a többi nagy gazdasági erőközpont a világban:

- strukturális problémák, rugalmatlan rendszer, ezek reformjának szükségességét Trichet a tegnap is hangsúlyozta
- stagnálás-közeli német növekedés, kedvezőtlen munkaerő-piaci problémák, melyek érdemi javulása 2006 előtt nem is várható
- stagnáló olasz ipar az idei év elején

Ezen tényezők mellett az euró-zóna gazdasági növekedését egyaránt kedvezőtlenül befolyásolják még az olajár-emelkedés, illetve az erősödő euró is. Jelenleg számos elemzés az euró dollárral szembeni további erősödésének ad nagyobb valószínűséget, melyet az EKB kamatemelése csak tovább támogatna.

Az év eleji felmérések az EKB várható kamatpályájáról azt mutatták, hogy az elemzők leghamarabb a nyárra várnak monetáris szigorítást, azonban számos szakértő erre az év végig nem számít.


Ebben a helyzetben mindenképpen pozitív jelnek számít az, hogy a német ZEW konjunktúra-index több hónapos csúcsra ért márciusban. Kérdés, hogy a március 23-án megjelenő német IFO-index - melyet a piacok sokkal nagyobb figyelemmel kísérnek - szintén az első kedvező jelek közé tartozik-e majd, melyek az EKB kamatemelését a gazdasági fellendülés szempontjából indokolttá teszik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40