Egyre fényesebb a török félhold: 2005-ös kilátások, még mindig jó befektetési lehetőség?

Pénzcentrum
2005. március 4. 08:45

A múlt év, illetve az idei év legnagyobb "sztori"-ja a hozam iránti megnövekedett étvágy, illetve a kockázatos eszközök felértékelődése volt. A globális portfólióbefektetők egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak a feltörekvő piacok felé is. A fundamentális háttér javulása mellett a török értékpapírpiac jelentős felértékelődésen ment át, a rally várhatóan tovább folytatódik. Az árfolyamoknak újabb lökést adhat a politikai környezet stabilizálódása illetve az IMF-fel történő megállapodás. A líra felértékelődése folytatódhat, az állampapírpiacon a rövid lejáratokon 500-600 bp-os hozamcsökkenés is elképzelhető, mely az épülő hozamgörbe távolabbi szakaszait is radikálisan lecsaphatja. Összefoglalónkban támaszkodtunk a Danske Bank elemzésére.




2001-ben jelentős válság jellemezte a török gazdaságot, a bankrendszer alapjaiban remegett meg. A problémák hatására a GDP 7.5%-kal esett vissza, a líra jelentősen leértékelődött, az infláció 70% fölé emelkedett. A munkanélküliségi ráta az 5% körüli tartományból gyorsan 12% fölé ugrott. A válság hatásai igen jelentősek voltak, ugyanakkor ez teremtett igazán lehetőséget arra, hogy a török gazdaságban valódi reformok induljanak. A pénzügyi rendszer konszolidálódott, a válság óta a GDP reál értelemben 25%-kal emelkedett, az infláció az egyszámjegyű tartományba süllyedt. Az infláció továbbra is magas - 10% körüli -, de enyhe csökkenést mutat. Erős kormányzati szándék mutatkozik annak irányába, hogy a statisztikákat összehangolják az Európai Unióban használt ESA’95 rendszerrel.

A Morgan Stanley becslése szerint a GDP jelentősen alulbecsült, a rejtett gazdaság aránya 35% körülire tehető. Ha a gazdaság ezen szegmense elkezd kifehéredni és bekerül a hivatalos statisztikákba, az ceteris paribus mérsékli a GDP arányos deficitek, adósság értékét, az egy főre jutó kibocsátást pedig növeli.




Ha a tőke- és pénzpiac idei folyamatait szemléljük, az alábbi megállapításokat tehetjük. A török líra kb. 8%-kal értékelődött fel az euróval és 6%-kal a dollárral szemben. Az árfolyam közel 3 és fél éves csúcson áll. A török tőzsde tovább száguld, a részvényindex (ISE100) 8%-kal emelkedett.


A török piacok kedvező teljesítményéhez kapcsolódóan egyre több nem török intézmény bocsát ki líra-denominált adósságpapírt. Az állampapírpiac meglehetősen fejletlen.
A török kormány folyamatosan építi a hozamgörbét, a közelmúltban sor került az első 5 éves állampapír aukcióra. A jegybank több kamatcsökkentési lépést tett az idén is.



A török piac és gazdaság meglehetősen érzékeny a politikai változásokra. Igaz ez mind a bel-, mind a külpolitikára. A legutóbbi jelentősebb belpolitikai esemény Erkan Mumcu turisztikai és kulturális miniszter lemondása volt, aki egyúttal kilépett a kormányzópártból (AKP) is. Mumcu kilépésének oka a párt ideológia eltolódása volt populista irányba. A minisztert számos párttag követte és hagyta el az AKP-t. Összességében az esemény figyelmeztető, de komoly következményektől nem kell tartani. Az AKP 363 helyet birtokol az 550 fős parlamentben, így a többség elvesztése nincs veszélyben. Emellett a muzulmán vonal erősödése nem teljesen váratlan, inkább egy folyamatosan jelenlevő igény a párt jelentős részében. A változások ellenére sem kell attól tartani, hogy a reformok érdemben megakadnának, bár az elmúlt időszakban a reformfolyamat lelassult. Ali Babacan gazdasági miniszter személye a befektetők számára egyfajta garancia a fiskális konszolidáció folytatódására és a liberalizációra. Babacan hatalma az AKP-n belül szilárdnak tűnik.

A másik lényeges aktuális kockázati tényező az IMF-fel történő tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Valutaalappal már tavaly decemberben komoly egyeztetés folyt, a hitelkeret megnyitásához néhány parlamenti döntésre van szükség (IMF szabta feltételek). Ha ezek márciusban megtörténnek, akkor a hitelkeret március végén vagy április elején megnyílhat.

A fenti két tényezőn túl utalni kell bizonyos külső kockázatokra is. A közel-keleti helyzet továbbra is aggasztó, de kedvező fejlemények történtek az elmúlt hónapokban. Pozitívan értékelhető az iraki választás sikere, ugyanakkor a feszült USA-Irán viszony nyugtalanságra ad okot. Irakban a kurdok a vártnál több hatalmat kaptak a szavazatok alapján, mely felerősítheti az önálló kurd állam alapításának igényét. Ez utóbbi tényező destabilizáló a régióban. Mahmoud Abbas palesztín elnök beiktatásával a palesztín-izraeli béketárgyalásokban érezhető előrelépés következhet. Az utóbbi hetek eseményeiből meg kell említeni a libanoni miniszterelnök meggyilkolását, mint negatív tényezőt.



A kockázatok és negatívumok ellenére a kedvező folyamatok mégis túlsúlyban vannak. A gazdasági reformok haladnak, melyet a Moody's február 11-én a hitelminősítés kilátásainak javításával "honorált". Ez alapján arra lehet számítani, hogy a török adósság besorolása hamarosan felfelé változik. A Moody's-nél a besorolás jelenleg B1. Ha az IMF hitelkeret megnyílik, a felminősítés biztosra vehető.

A török jegybank antiinflációs politikájával igyekszik a pénzromlás ütemét lassítani. Az inflációs ráta már az egyszámjegyű tartományban van (8.7% februárban). A jegybank január 11-én 100 bp-os kamatvágás mellett döntött, melyet február 9-én újabb 50 bp-os vágás követett. Az irányadó ráta 16.5%-on áll. A következő 12 hónapban kedvező körülmények között további 600 bp körüli kamatcsökkentés képzelhető el.


A líra felértékelődése az erős tőkebeáramlás mellett folytatódhat. A jelenleg 173 líra/euró árfolyam 3 hónapon belül 165-re csökkenhet, 12 hónapon belül 160-ra. A jegybank többször interveniált már a líra gyengítése érdekében. A felértékelődést feltehetően megállítani nem, csak lassítani lehet ha nem történik hirtelen kedvezőtlen esemény.




Összességében a török piaci kilátások kedvezőek. A reformfolyamat az elmúlt időszakban lelassult, de nem állt meg. A politikai stabilitás terén van mit javítani, de a helyzet jelenleg elfogadható. A külső politikai események sok bizonytalanságot tartalmaznak (Közel-Kelet). A közeljövőben az egyik legfontosabb cél az IMF hitelkeret megnyittatása lehet, mely feltehetően az adósság felminősítését, a forrásbevonás költségének csökkenését eredményezné. Az infláció dinamikusan esik, a jegybank antiinflációs politikája mellett is jelentős kamatcsökkentéseket eszközölhet. A líra felértékelődése folytatódhat, a jegybank várhatóan többszöri intervencióra kényszerül majd. A tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeiről 2005 októberben indulhatnak, de a csatlakozás várható időpontja meglehetősen bizonytalan.

Összefoglalónk elején utaltunk rá, hogy az emerging market eszközök drasztikus felértékelődésében az ún. carry-trade folyamat jelentős szerepet játszott. Ahhoz, hogy a török piacok jól teljesítsenek feltehetően szükség van arra is, hogy a globális pénzügyi piacokon a likviditás ne szűküljön be. Ezzel a kockázattal mindenképpen számolni kell a befektetőknek.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm