Egyre fényesebb a török félhold: 2005-ös kilátások, még mindig jó befektetési lehetőség?

Pénzcentrum
2005. március 4. 08:45

A múlt év, illetve az idei év legnagyobb "sztori"-ja a hozam iránti megnövekedett étvágy, illetve a kockázatos eszközök felértékelődése volt. A globális portfólióbefektetők egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak a feltörekvő piacok felé is. A fundamentális háttér javulása mellett a török értékpapírpiac jelentős felértékelődésen ment át, a rally várhatóan tovább folytatódik. Az árfolyamoknak újabb lökést adhat a politikai környezet stabilizálódása illetve az IMF-fel történő megállapodás. A líra felértékelődése folytatódhat, az állampapírpiacon a rövid lejáratokon 500-600 bp-os hozamcsökkenés is elképzelhető, mely az épülő hozamgörbe távolabbi szakaszait is radikálisan lecsaphatja. Összefoglalónkban támaszkodtunk a Danske Bank elemzésére.
2001-ben jelentős válság jellemezte a török gazdaságot, a bankrendszer alapjaiban remegett meg. A problémák hatására a GDP 7.5%-kal esett vissza, a líra jelentősen leértékelődött, az infláció 70% fölé emelkedett. A munkanélküliségi ráta az 5% körüli tartományból gyorsan 12% fölé ugrott. A válság hatásai igen jelentősek voltak, ugyanakkor ez teremtett igazán lehetőséget arra, hogy a török gazdaságban valódi reformok induljanak. A pénzügyi rendszer konszolidálódott, a válság óta a GDP reál értelemben 25%-kal emelkedett, az infláció az egyszámjegyű tartományba süllyedt. Az infláció továbbra is magas - 10% körüli -, de enyhe csökkenést mutat. Erős kormányzati szándék mutatkozik annak irányába, hogy a statisztikákat összehangolják az Európai Unióban használt ESA’95 rendszerrel.

A Morgan Stanley becslése szerint a GDP jelentősen alulbecsült, a rejtett gazdaság aránya 35% körülire tehető. Ha a gazdaság ezen szegmense elkezd kifehéredni és bekerül a hivatalos statisztikákba, az ceteris paribus mérsékli a GDP arányos deficitek, adósság értékét, az egy főre jutó kibocsátást pedig növeli.
Ha a tőke- és pénzpiac idei folyamatait szemléljük, az alábbi megállapításokat tehetjük. A török líra kb. 8%-kal értékelődött fel az euróval és 6%-kal a dollárral szemben. Az árfolyam közel 3 és fél éves csúcson áll. A török tőzsde tovább száguld, a részvényindex (ISE100) 8%-kal emelkedett.


A török piacok kedvező teljesítményéhez kapcsolódóan egyre több nem török intézmény bocsát ki líra-denominált adósságpapírt. Az állampapírpiac meglehetősen fejletlen.
A török kormány folyamatosan építi a hozamgörbét, a közelmúltban sor került az első 5 éves állampapír aukcióra. A jegybank több kamatcsökkentési lépést tett az idén is.A török piac és gazdaság meglehetősen érzékeny a politikai változásokra. Igaz ez mind a bel-, mind a külpolitikára. A legutóbbi jelentősebb belpolitikai esemény Erkan Mumcu turisztikai és kulturális miniszter lemondása volt, aki egyúttal kilépett a kormányzópártból (AKP) is. Mumcu kilépésének oka a párt ideológia eltolódása volt populista irányba. A minisztert számos párttag követte és hagyta el az AKP-t. Összességében az esemény figyelmeztető, de komoly következményektől nem kell tartani. Az AKP 363 helyet birtokol az 550 fős parlamentben, így a többség elvesztése nincs veszélyben. Emellett a muzulmán vonal erősödése nem teljesen váratlan, inkább egy folyamatosan jelenlevő igény a párt jelentős részében. A változások ellenére sem kell attól tartani, hogy a reformok érdemben megakadnának, bár az elmúlt időszakban a reformfolyamat lelassult. Ali Babacan gazdasági miniszter személye a befektetők számára egyfajta garancia a fiskális konszolidáció folytatódására és a liberalizációra. Babacan hatalma az AKP-n belül szilárdnak tűnik.

A másik lényeges aktuális kockázati tényező az IMF-fel történő tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Valutaalappal már tavaly decemberben komoly egyeztetés folyt, a hitelkeret megnyitásához néhány parlamenti döntésre van szükség (IMF szabta feltételek). Ha ezek márciusban megtörténnek, akkor a hitelkeret március végén vagy április elején megnyílhat.

A fenti két tényezőn túl utalni kell bizonyos külső kockázatokra is. A közel-keleti helyzet továbbra is aggasztó, de kedvező fejlemények történtek az elmúlt hónapokban. Pozitívan értékelhető az iraki választás sikere, ugyanakkor a feszült USA-Irán viszony nyugtalanságra ad okot. Irakban a kurdok a vártnál több hatalmat kaptak a szavazatok alapján, mely felerősítheti az önálló kurd állam alapításának igényét. Ez utóbbi tényező destabilizáló a régióban. Mahmoud Abbas palesztín elnök beiktatásával a palesztín-izraeli béketárgyalásokban érezhető előrelépés következhet. Az utóbbi hetek eseményeiből meg kell említeni a libanoni miniszterelnök meggyilkolását, mint negatív tényezőt.A kockázatok és negatívumok ellenére a kedvező folyamatok mégis túlsúlyban vannak. A gazdasági reformok haladnak, melyet a Moody's február 11-én a hitelminősítés kilátásainak javításával "honorált". Ez alapján arra lehet számítani, hogy a török adósság besorolása hamarosan felfelé változik. A Moody's-nél a besorolás jelenleg B1. Ha az IMF hitelkeret megnyílik, a felminősítés biztosra vehető.

A török jegybank antiinflációs politikájával igyekszik a pénzromlás ütemét lassítani. Az inflációs ráta már az egyszámjegyű tartományban van (8.7% februárban). A jegybank január 11-én 100 bp-os kamatvágás mellett döntött, melyet február 9-én újabb 50 bp-os vágás követett. Az irányadó ráta 16.5%-on áll. A következő 12 hónapban kedvező körülmények között további 600 bp körüli kamatcsökkentés képzelhető el.


A líra felértékelődése az erős tőkebeáramlás mellett folytatódhat. A jelenleg 173 líra/euró árfolyam 3 hónapon belül 165-re csökkenhet, 12 hónapon belül 160-ra. A jegybank többször interveniált már a líra gyengítése érdekében. A felértékelődést feltehetően megállítani nem, csak lassítani lehet ha nem történik hirtelen kedvezőtlen esemény.
Összességében a török piaci kilátások kedvezőek. A reformfolyamat az elmúlt időszakban lelassult, de nem állt meg. A politikai stabilitás terén van mit javítani, de a helyzet jelenleg elfogadható. A külső politikai események sok bizonytalanságot tartalmaznak (Közel-Kelet). A közeljövőben az egyik legfontosabb cél az IMF hitelkeret megnyittatása lehet, mely feltehetően az adósság felminősítését, a forrásbevonás költségének csökkenését eredményezné. Az infláció dinamikusan esik, a jegybank antiinflációs politikája mellett is jelentős kamatcsökkentéseket eszközölhet. A líra felértékelődése folytatódhat, a jegybank várhatóan többszöri intervencióra kényszerül majd. A tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeiről 2005 októberben indulhatnak, de a csatlakozás várható időpontja meglehetősen bizonytalan.

Összefoglalónk elején utaltunk rá, hogy az emerging market eszközök drasztikus felértékelődésében az ún. carry-trade folyamat jelentős szerepet játszott. Ahhoz, hogy a török piacok jól teljesítsenek feltehetően szükség van arra is, hogy a globális pénzügyi piacokon a likviditás ne szűküljön be. Ezzel a kockázattal mindenképpen számolni kell a befektetőknek.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?