6 °C Budapest

Olajárak: már 20%-kal a csúcs alatt - merre tovább? Kína irányt mutathat

Pénzcentrum
2004. november 10. 12:00

Decemberi szállításra 47 dollár alá esett az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára a ma reggeli órákra azt megelőzően, hogy ma délután teszik közzé az amerikai olajkészletek alakulásáról szóló statisztikákat. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent azonnali ára a londoni kereskedésben a mai napon már mintegy 2%-os csökkenést mutat, és megközelítette a 42 dolláros szintet. Ez mintegy 20%-os árcsökkenést jelez a kb. két héttel ezelőtti csúcsot jelentő 52 dolláros szinttől. Többek között az amerikai olajkészletekről szóló adatok indították el néhány napja a dinamikus olajár-csökkenést. Ez már a magyar piacon is éreztette hatását (üzemanyagár-csökkentések). Szakértők arra számítanak, hogy a ma délutáni olajkészlet-adatok újabb bővülést mutatnak majd, ami további árcsökkenéshez vezethet.


A kevéssel 47 dollár alatti amerikai nyersolaj szintek már mintegy 15%-kal maradnak el a nominálisan történelmi csúcsot jelentő 55.67 dolláros hordónkénti ártól. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az elmúlt napokban szinte folyamatos árcsökkenés jellemezte a Brent azonnali piacát is.


Elemzők arra számítanak, hogy már a hetedik egymást követő héten a nyersolajtartalékok emelkedéséről ad majd számot az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma. A várakozások szerint 2.1 millió hordóra nőttek a készletek. Ez tovább csökkenthetné a téli ellátási problémákkal összefüggő félelmeket, és a pszichológiai elemek árfelhajtó hatásának szerepét. Az alternatív tüzelőanyagként számon tartott földgáz esetében is a rekordmagasságban lévő készletek további emelkedését prognosztizálják a szakemberek.

Az olajárak alakulásával kapcsolatban érdemes kitérni arra, hogy a kínai statisztikai hivatal ma tette közzé az októberi ipari termelés adatait. Ezek szerint a szeptemberi 16.1%-ról 15.7%-ra mérséklődött a kibocsátási volumenindex az előző év azonos időszakához képest. Ez már érdemi lassulást jelez az elmúlt 12 hónap legmagasabb értékét jelentő februári 23.2%-hoz képest. A lassulás főként a hitelezési, és beruházási boom kormány általi tudatos visszafogásával áll összefüggésben.

A Deutsche Bank Hong Kong-i szakértője, Michael Spencer szerint az adatok arra utalnak, hogy nem jelent reális veszélyt az, hogy az ipari termelésnövekedés ismét felgyorsul, de az sem, hogy kemény landolás (hard-landing) van kilátásban a világ hetedik legnagyobb gazdaságában - idézi a szakértőt a Reuters.

Mint ismeretes, a kínai központi bank néhány nappal ezelőtt 0.27 százalékponttal 5.58%-ra emelte az egy éves jüan hitelek kamatlábát, és 2.25%-ra növelte az egy éves betéti kamatlábat. Szakértők szerint egy idei újbóli kamatemelés kevésbé reális főként amiatt, hogy az infláció növekedési üteme várhatóan csökken az elkövetkezendő hónapokban. A következő évben ugyanakkor Spencer szerint akár 75 bázisponttal is emelkedhet a kínai kamatszint, mely a gazdasági növekedési ütem fokozatos csökkentését szolgálja.

Kína az elmúlt években a világ olajfogyasztásában egyre nagyobb hangsúlyt kapott, és az áralakulásra egyre nagyobb hatással voltak az ázsiai országból érkező növekedési és egyéb adatok. A mostani kínai kilátások arra utalnak, hogy az "ázsiai óriás" étvágya fokozatosan mérséklődhet, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt időszak rendkívüli áremelkedési folyamata után az árak egy alacsonyabb szint mellett normalizálódjanak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem