16 °C Budapest

Olajárak: már 20%-kal a csúcs alatt - merre tovább? Kína irányt mutathat

Pénzcentrum
2004. november 10. 12:00

Decemberi szállításra 47 dollár alá esett az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára a ma reggeli órákra azt megelőzően, hogy ma délután teszik közzé az amerikai olajkészletek alakulásáról szóló statisztikákat. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent azonnali ára a londoni kereskedésben a mai napon már mintegy 2%-os csökkenést mutat, és megközelítette a 42 dolláros szintet. Ez mintegy 20%-os árcsökkenést jelez a kb. két héttel ezelőtti csúcsot jelentő 52 dolláros szinttől. Többek között az amerikai olajkészletekről szóló adatok indították el néhány napja a dinamikus olajár-csökkenést. Ez már a magyar piacon is éreztette hatását (üzemanyagár-csökkentések). Szakértők arra számítanak, hogy a ma délutáni olajkészlet-adatok újabb bővülést mutatnak majd, ami további árcsökkenéshez vezethet.


A kevéssel 47 dollár alatti amerikai nyersolaj szintek már mintegy 15%-kal maradnak el a nominálisan történelmi csúcsot jelentő 55.67 dolláros hordónkénti ártól. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az elmúlt napokban szinte folyamatos árcsökkenés jellemezte a Brent azonnali piacát is.


Elemzők arra számítanak, hogy már a hetedik egymást követő héten a nyersolajtartalékok emelkedéséről ad majd számot az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma. A várakozások szerint 2.1 millió hordóra nőttek a készletek. Ez tovább csökkenthetné a téli ellátási problémákkal összefüggő félelmeket, és a pszichológiai elemek árfelhajtó hatásának szerepét. Az alternatív tüzelőanyagként számon tartott földgáz esetében is a rekordmagasságban lévő készletek további emelkedését prognosztizálják a szakemberek.

Az olajárak alakulásával kapcsolatban érdemes kitérni arra, hogy a kínai statisztikai hivatal ma tette közzé az októberi ipari termelés adatait. Ezek szerint a szeptemberi 16.1%-ról 15.7%-ra mérséklődött a kibocsátási volumenindex az előző év azonos időszakához képest. Ez már érdemi lassulást jelez az elmúlt 12 hónap legmagasabb értékét jelentő februári 23.2%-hoz képest. A lassulás főként a hitelezési, és beruházási boom kormány általi tudatos visszafogásával áll összefüggésben.

A Deutsche Bank Hong Kong-i szakértője, Michael Spencer szerint az adatok arra utalnak, hogy nem jelent reális veszélyt az, hogy az ipari termelésnövekedés ismét felgyorsul, de az sem, hogy kemény landolás (hard-landing) van kilátásban a világ hetedik legnagyobb gazdaságában - idézi a szakértőt a Reuters.

Mint ismeretes, a kínai központi bank néhány nappal ezelőtt 0.27 százalékponttal 5.58%-ra emelte az egy éves jüan hitelek kamatlábát, és 2.25%-ra növelte az egy éves betéti kamatlábat. Szakértők szerint egy idei újbóli kamatemelés kevésbé reális főként amiatt, hogy az infláció növekedési üteme várhatóan csökken az elkövetkezendő hónapokban. A következő évben ugyanakkor Spencer szerint akár 75 bázisponttal is emelkedhet a kínai kamatszint, mely a gazdasági növekedési ütem fokozatos csökkentését szolgálja.

Kína az elmúlt években a világ olajfogyasztásában egyre nagyobb hangsúlyt kapott, és az áralakulásra egyre nagyobb hatással voltak az ázsiai országból érkező növekedési és egyéb adatok. A mostani kínai kilátások arra utalnak, hogy az "ázsiai óriás" étvágya fokozatosan mérséklődhet, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt időszak rendkívüli áremelkedési folyamata után az árak egy alacsonyabb szint mellett normalizálódjanak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?