21 °C Budapest

Az újabb olajár-emelkedés a kamatcsökkentések gátja lehet

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 10:17

Az idei évben egy-két tized százalékponttal emelheti az inflációs tényadatokat, illetve a pénzromlási ütemre vonatkozó várakozásokat a mostani újabb csúcsokat döntögető kőolajár és a párhuzamosan erősödő dollár - olvasható a Napi Gazdaságban elemzői körkérdésre hivatkozva. A nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozó olajpiaci szakértők, illetve a legfrissebb Ecostat-előrejelzés sem prognosztizál dinamikus dezinflációs trendet az év hátralévő részére. Mindez beszűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit.


Elemzők, szakértők szerint az újra felpörgő és akár tartósabban is magas szinten maradó kőolajárak elsődleges oka az, hogy a dinamikus világgazdasági növekedés miatt tovább nő a kereslet a feketearany iránt, ugyanakkor az elmúlt hetekben a kínálati oldalt érintő negatív hírek (pl. Jukosz-ügy) láttak napvilágot, melyekre a piac rendszerint komoly ármozgással reagál.

Mivel az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb kőolajtermelő országok is a kitermelési kapacitásaik határát súrolják, így az árak mérséklődése jelenleg csak a kereslet enyhülésével lenne elképzelhető. Erre azonban jelenleg kevés az esély.

A magas olajárak estében több hatást lehet elkülöníteni: az elsődleges hatás - amikor a kereskedelmi szféra képviselői áthárítják a költségnövekedést a fogyasztókra - rövid idő alatt jelentkezik az inflációban. Ez első körben az üzemanyagokat, az ehhez szorosan kapcsolódó szállítási tevékenységet érintheti, ugyanakkor az átgyűrűzés tartósan magas energiaár esetén a legtöbb termékcsoportban idővel tetten érhető.

Az infláció emelkedése miatt ugyanakkor a fizetésemelési igények is fokozódnak a vásárlóérték megőrzése céljából - másodlagos hatás -, mely keresleti oldalról nyomást gyakorolva tovább emelheti a pénzromlási ütemet. Nem szabad elfeledkezni az inflációs várakozások alakulásáról is, mely - egyfajta önbeteljesítő folyamat révén - szintén az áremelkedési ütem fokozódásának irányába hat (pl. különböző indexációs ármeghatározás, tartósan magas bérigények).

Fontos kiemelni, hogy a kőolajár világpiaci mozgása a magyarországi árszerkezet miatt csak jelentős tompítással jelentkezik a hazai fogyasztói árakban. A magas adótartalom miatt pl. egy 10%-os kőolajár-emelkedés változatlan finomítói margint figyelembe véve összességében mintegy 2-3%-os üzemanyag áremelkedésben jelentkezhet hazánkban a legközvetlenebb hatást tekintve. Ezen kívül nem szabad elfeledkezni a forint/dollár kurzus mozgásáról sem, mely szintén jelentős torzító tényező lehet.

A kormányzat jövedelemadó-politikájának változása miatt a 250 forintos árszint felett csökken a jövedéki adóteher, mely szintén az áremelkedési ütem visszafogásának irányába mutat. Ebből következően a 10%-os áremelkedés tényleges hatása a 2-3%-os "automatikus" drágulásnál a mostani ármechanizmusok mellett lényegesen kisebb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fogyasztói kosárban mintegy 5 százalékos súllyal szerepelnek a járműüzemanyagok, így a tartósan magas kőolajárak miatt emelkedő hazai üzemanyagárak az inflációs kockázatok (tényleges infláció, illetve inflációs várakozások) csak mérsékelt emelkedéséhez vezet.

A jegybank a május közepén kiadott legutóbbi inflációs jelentése a 2005 végére 4%-os várható inflációval számolt. Az előző, május-júniusi jelentős kőolajár-emelkedést a jegybanki feltehetően csak korlátozott mértékben tudta figyelembe venni a prognózis készítésekor.


A mostani még erőteljesebb emelkedés várható inflációs hatásait az MNB várhatóan az augusztus 16-án megjelenő újabb inflációs jelentésében már számításba tudja venni. Feltételezéseink szerint a jövő év végi cél a 4%-os értéktől a mostani folyamatok tartósabb fennmaradása következtében egy-két tized százalékponttal magasabb lehet, ami szűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit az év hátralévő részében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm