Az újabb olajár-emelkedés a kamatcsökkentések gátja lehet

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 10:17

Az idei évben egy-két tized százalékponttal emelheti az inflációs tényadatokat, illetve a pénzromlási ütemre vonatkozó várakozásokat a mostani újabb csúcsokat döntögető kőolajár és a párhuzamosan erősödő dollár - olvasható a Napi Gazdaságban elemzői körkérdésre hivatkozva. A nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozó olajpiaci szakértők, illetve a legfrissebb Ecostat-előrejelzés sem prognosztizál dinamikus dezinflációs trendet az év hátralévő részére. Mindez beszűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit.


Elemzők, szakértők szerint az újra felpörgő és akár tartósabban is magas szinten maradó kőolajárak elsődleges oka az, hogy a dinamikus világgazdasági növekedés miatt tovább nő a kereslet a feketearany iránt, ugyanakkor az elmúlt hetekben a kínálati oldalt érintő negatív hírek (pl. Jukosz-ügy) láttak napvilágot, melyekre a piac rendszerint komoly ármozgással reagál.

Mivel az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb kőolajtermelő országok is a kitermelési kapacitásaik határát súrolják, így az árak mérséklődése jelenleg csak a kereslet enyhülésével lenne elképzelhető. Erre azonban jelenleg kevés az esély.

A magas olajárak estében több hatást lehet elkülöníteni: az elsődleges hatás - amikor a kereskedelmi szféra képviselői áthárítják a költségnövekedést a fogyasztókra - rövid idő alatt jelentkezik az inflációban. Ez első körben az üzemanyagokat, az ehhez szorosan kapcsolódó szállítási tevékenységet érintheti, ugyanakkor az átgyűrűzés tartósan magas energiaár esetén a legtöbb termékcsoportban idővel tetten érhető.

Az infláció emelkedése miatt ugyanakkor a fizetésemelési igények is fokozódnak a vásárlóérték megőrzése céljából - másodlagos hatás -, mely keresleti oldalról nyomást gyakorolva tovább emelheti a pénzromlási ütemet. Nem szabad elfeledkezni az inflációs várakozások alakulásáról is, mely - egyfajta önbeteljesítő folyamat révén - szintén az áremelkedési ütem fokozódásának irányába hat (pl. különböző indexációs ármeghatározás, tartósan magas bérigények).

Fontos kiemelni, hogy a kőolajár világpiaci mozgása a magyarországi árszerkezet miatt csak jelentős tompítással jelentkezik a hazai fogyasztói árakban. A magas adótartalom miatt pl. egy 10%-os kőolajár-emelkedés változatlan finomítói margint figyelembe véve összességében mintegy 2-3%-os üzemanyag áremelkedésben jelentkezhet hazánkban a legközvetlenebb hatást tekintve. Ezen kívül nem szabad elfeledkezni a forint/dollár kurzus mozgásáról sem, mely szintén jelentős torzító tényező lehet.

A kormányzat jövedelemadó-politikájának változása miatt a 250 forintos árszint felett csökken a jövedéki adóteher, mely szintén az áremelkedési ütem visszafogásának irányába mutat. Ebből következően a 10%-os áremelkedés tényleges hatása a 2-3%-os "automatikus" drágulásnál a mostani ármechanizmusok mellett lényegesen kisebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fogyasztói kosárban mintegy 5 százalékos súllyal szerepelnek a járműüzemanyagok, így a tartósan magas kőolajárak miatt emelkedő hazai üzemanyagárak az inflációs kockázatok (tényleges infláció, illetve inflációs várakozások) csak mérsékelt emelkedéséhez vezet.

A jegybank a május közepén kiadott legutóbbi inflációs jelentése a 2005 végére 4%-os várható inflációval számolt. Az előző, május-júniusi jelentős kőolajár-emelkedést a jegybanki feltehetően csak korlátozott mértékben tudta figyelembe venni a prognózis készítésekor.


A mostani még erőteljesebb emelkedés várható inflációs hatásait az MNB várhatóan az augusztus 16-án megjelenő újabb inflációs jelentésében már számításba tudja venni. Feltételezéseink szerint a jövő év végi cél a 4%-os értéktől a mostani folyamatok tartósabb fennmaradása következtében egy-két tized százalékponttal magasabb lehet, ami szűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit az év hátralévő részében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?