14 °C Budapest

Az újabb olajár-emelkedés a kamatcsökkentések gátja lehet

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 10:17

Az idei évben egy-két tized százalékponttal emelheti az inflációs tényadatokat, illetve a pénzromlási ütemre vonatkozó várakozásokat a mostani újabb csúcsokat döntögető kőolajár és a párhuzamosan erősödő dollár - olvasható a Napi Gazdaságban elemzői körkérdésre hivatkozva. A nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozó olajpiaci szakértők, illetve a legfrissebb Ecostat-előrejelzés sem prognosztizál dinamikus dezinflációs trendet az év hátralévő részére. Mindez beszűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit.


Elemzők, szakértők szerint az újra felpörgő és akár tartósabban is magas szinten maradó kőolajárak elsődleges oka az, hogy a dinamikus világgazdasági növekedés miatt tovább nő a kereslet a feketearany iránt, ugyanakkor az elmúlt hetekben a kínálati oldalt érintő negatív hírek (pl. Jukosz-ügy) láttak napvilágot, melyekre a piac rendszerint komoly ármozgással reagál.

Mivel az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb kőolajtermelő országok is a kitermelési kapacitásaik határát súrolják, így az árak mérséklődése jelenleg csak a kereslet enyhülésével lenne elképzelhető. Erre azonban jelenleg kevés az esély.

A magas olajárak estében több hatást lehet elkülöníteni: az elsődleges hatás - amikor a kereskedelmi szféra képviselői áthárítják a költségnövekedést a fogyasztókra - rövid idő alatt jelentkezik az inflációban. Ez első körben az üzemanyagokat, az ehhez szorosan kapcsolódó szállítási tevékenységet érintheti, ugyanakkor az átgyűrűzés tartósan magas energiaár esetén a legtöbb termékcsoportban idővel tetten érhető.

Az infláció emelkedése miatt ugyanakkor a fizetésemelési igények is fokozódnak a vásárlóérték megőrzése céljából - másodlagos hatás -, mely keresleti oldalról nyomást gyakorolva tovább emelheti a pénzromlási ütemet. Nem szabad elfeledkezni az inflációs várakozások alakulásáról is, mely - egyfajta önbeteljesítő folyamat révén - szintén az áremelkedési ütem fokozódásának irányába hat (pl. különböző indexációs ármeghatározás, tartósan magas bérigények).

Fontos kiemelni, hogy a kőolajár világpiaci mozgása a magyarországi árszerkezet miatt csak jelentős tompítással jelentkezik a hazai fogyasztói árakban. A magas adótartalom miatt pl. egy 10%-os kőolajár-emelkedés változatlan finomítói margint figyelembe véve összességében mintegy 2-3%-os üzemanyag áremelkedésben jelentkezhet hazánkban a legközvetlenebb hatást tekintve. Ezen kívül nem szabad elfeledkezni a forint/dollár kurzus mozgásáról sem, mely szintén jelentős torzító tényező lehet.

A kormányzat jövedelemadó-politikájának változása miatt a 250 forintos árszint felett csökken a jövedéki adóteher, mely szintén az áremelkedési ütem visszafogásának irányába mutat. Ebből következően a 10%-os áremelkedés tényleges hatása a 2-3%-os "automatikus" drágulásnál a mostani ármechanizmusok mellett lényegesen kisebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói kosárban mintegy 5 százalékos súllyal szerepelnek a járműüzemanyagok, így a tartósan magas kőolajárak miatt emelkedő hazai üzemanyagárak az inflációs kockázatok (tényleges infláció, illetve inflációs várakozások) csak mérsékelt emelkedéséhez vezet.

A jegybank a május közepén kiadott legutóbbi inflációs jelentése a 2005 végére 4%-os várható inflációval számolt. Az előző, május-júniusi jelentős kőolajár-emelkedést a jegybanki feltehetően csak korlátozott mértékben tudta figyelembe venni a prognózis készítésekor.


A mostani még erőteljesebb emelkedés várható inflációs hatásait az MNB várhatóan az augusztus 16-án megjelenő újabb inflációs jelentésében már számításba tudja venni. Feltételezéseink szerint a jövő év végi cél a 4%-os értéktől a mostani folyamatok tartósabb fennmaradása következtében egy-két tized százalékponttal magasabb lehet, ami szűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit az év hátralévő részében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem