24 °C Budapest

Az újabb olajár-emelkedés a kamatcsökkentések gátja lehet

Pénzcentrum
2004. augusztus 4. 10:17

Az idei évben egy-két tized százalékponttal emelheti az inflációs tényadatokat, illetve a pénzromlási ütemre vonatkozó várakozásokat a mostani újabb csúcsokat döntögető kőolajár és a párhuzamosan erősödő dollár - olvasható a Napi Gazdaságban elemzői körkérdésre hivatkozva. A nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozó olajpiaci szakértők, illetve a legfrissebb Ecostat-előrejelzés sem prognosztizál dinamikus dezinflációs trendet az év hátralévő részére. Mindez beszűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit.


Elemzők, szakértők szerint az újra felpörgő és akár tartósabban is magas szinten maradó kőolajárak elsődleges oka az, hogy a dinamikus világgazdasági növekedés miatt tovább nő a kereslet a feketearany iránt, ugyanakkor az elmúlt hetekben a kínálati oldalt érintő negatív hírek (pl. Jukosz-ügy) láttak napvilágot, melyekre a piac rendszerint komoly ármozgással reagál.

Mivel az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb kőolajtermelő országok is a kitermelési kapacitásaik határát súrolják, így az árak mérséklődése jelenleg csak a kereslet enyhülésével lenne elképzelhető. Erre azonban jelenleg kevés az esély.

A magas olajárak estében több hatást lehet elkülöníteni: az elsődleges hatás - amikor a kereskedelmi szféra képviselői áthárítják a költségnövekedést a fogyasztókra - rövid idő alatt jelentkezik az inflációban. Ez első körben az üzemanyagokat, az ehhez szorosan kapcsolódó szállítási tevékenységet érintheti, ugyanakkor az átgyűrűzés tartósan magas energiaár esetén a legtöbb termékcsoportban idővel tetten érhető.

Az infláció emelkedése miatt ugyanakkor a fizetésemelési igények is fokozódnak a vásárlóérték megőrzése céljából - másodlagos hatás -, mely keresleti oldalról nyomást gyakorolva tovább emelheti a pénzromlási ütemet. Nem szabad elfeledkezni az inflációs várakozások alakulásáról is, mely - egyfajta önbeteljesítő folyamat révén - szintén az áremelkedési ütem fokozódásának irányába hat (pl. különböző indexációs ármeghatározás, tartósan magas bérigények).

Fontos kiemelni, hogy a kőolajár világpiaci mozgása a magyarországi árszerkezet miatt csak jelentős tompítással jelentkezik a hazai fogyasztói árakban. A magas adótartalom miatt pl. egy 10%-os kőolajár-emelkedés változatlan finomítói margint figyelembe véve összességében mintegy 2-3%-os üzemanyag áremelkedésben jelentkezhet hazánkban a legközvetlenebb hatást tekintve. Ezen kívül nem szabad elfeledkezni a forint/dollár kurzus mozgásáról sem, mely szintén jelentős torzító tényező lehet.

A kormányzat jövedelemadó-politikájának változása miatt a 250 forintos árszint felett csökken a jövedéki adóteher, mely szintén az áremelkedési ütem visszafogásának irányába mutat. Ebből következően a 10%-os áremelkedés tényleges hatása a 2-3%-os "automatikus" drágulásnál a mostani ármechanizmusok mellett lényegesen kisebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói kosárban mintegy 5 százalékos súllyal szerepelnek a járműüzemanyagok, így a tartósan magas kőolajárak miatt emelkedő hazai üzemanyagárak az inflációs kockázatok (tényleges infláció, illetve inflációs várakozások) csak mérsékelt emelkedéséhez vezet.

A jegybank a május közepén kiadott legutóbbi inflációs jelentése a 2005 végére 4%-os várható inflációval számolt. Az előző, május-júniusi jelentős kőolajár-emelkedést a jegybanki feltehetően csak korlátozott mértékben tudta figyelembe venni a prognózis készítésekor.


A mostani még erőteljesebb emelkedés várható inflációs hatásait az MNB várhatóan az augusztus 16-án megjelenő újabb inflációs jelentésében már számításba tudja venni. Feltételezéseink szerint a jövő év végi cél a 4%-os értéktől a mostani folyamatok tartósabb fennmaradása következtében egy-két tized százalékponttal magasabb lehet, ami szűkítheti a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit az év hátralévő részében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm