24 °C Budapest

Feltörekvő piaci devizák - regionális befektetők, távol a szélcsendtől

Pénzcentrum
2004. július 30. 11:50

A forint/euró árfolyam volatilitása az elmúlt napokban ismét emelkedett valamelyest. A kurzus 250 alá erősödött, amit a piac sokáig egyfajta ellenállási szinként értékelt. Az elemzők és a piac egyelőre megosztott annak kérdésében, hogy az árfolyam az elkövetkezendő napokban hogyan alakulhat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Monetáris Tanács jövő hétfői ülése jelentősen befolyásolhatja a kurzus további mozgását. Az elmúlt időszakban mi is többször hivatkoztunk feltörekvő piaci devizák általános árfolyam-trendjére, illetve a carry trade folyamatra, főként az amerikai kamatemelési ciklus beindulása kapcsán. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a forint mostani ereje az euróval szemben makrogazdasági szempontból nem kellőképpen megalapozott. Felvetődött bennünk tehát a kérdés, hogy hogyan alakult a forint árfolyama a többi feltörekvő piaci devizával összehasonlítva? Beleillik-e, vagy esetleg kilóg a nemzetközi árfolyamtrendekből?
Első lépésben megvizsgáltuk a 15 legfontosabb feltörekvő deviza árfolyamának alakulását. A túlzottan sok vonal elkerülése érdekében az első ábrán már csak az "érdekesebb" mozgású devizákat tűntettük fel. Az árfolyamalakulás szempontjából az elmúlt egy évet vettük figyelembe.

Azért választottuk ezt a hosszúságú periódust, mert kb. egy évvel ezelőtt (2003. második félévétől) kezdtek mutatkozni az első jelek a globális fellendülésre, mely az idő előrehaladtával egyre bizonyosabbá vált. Az élénkülés beindulásával együtt a globális kamatciklusokban is fordulat következett be. A kamatcsökkentési periódus végleg megállni látszott a fejlett piacokon, majd több-kevesebb idő múlva megtörténtek az első szigorító lépések. A múlt hónap végén (június 30-án) már az amerikai központi bank szerepét betöltő FED is 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött.

Ez a világ devizapiacain számos hatást eredményezett, melyek közül kiemelendő a carry trade szűkülő jövedelmezősége miatti feltörekvő piaci devizák eladása, és a tőke dolláreszközökbe való (néha időszakosnak tűnő) átcsoportosítása. Mindez számottevő kockázattal jár egy feltörekvő piacnak abban az esetben, ha pl. az amerikai kamatemelés agresszívabb lenne a vártnál. (ld. bővebben az "Újabb pénzügyi válság közeleg..." című cikkünket.)

A vizsgálat elején fontos leszögezni, hogy az egyes devizák árfolyamában természetesen nem csak a globális kamatemelési ciklus beindulása jelentett esetlegesen trendet érintő változásokat, hanem az adott ország makrogazdasági fundamentumai is. A két hatást természetesen nehéz szétválasztani, vizsgálatunkban elsősorban közös viselkedésmintákat kerestünk.

Az ábrán a forint, a cseh korona és a lengyel zloty euróval szembeni, illetve a brazil reál, a török líra, az indonéz rúpia, és a thaiföldi bath dollárral szembeni árfolyamának relatív alakulását tüntettük fel. Előbb talán önmagában a forint/euró kurzus alakulására is érdemes egy pillanatra rátekinteni.A fenti ábrán különösen a vizsgált periódus legutolsó, bekarikázott részét érdemes szemügyre venni. A FED kamatemelését követően érdekességként megállapítható, hogy egyes devizák még kisebb erősödést is produkálni tudtak a dollárral szemben. Az erősödés azonban az esetek többségében nem volt tartós, az árfolyam jellemzően a kamatemelés előtti szintre gyengült vissza az erősödő devizák esetében is. A dollár erősödése magával húzta a jellemzően "euróval szemben jegyzett" devizák árfolyamát, ez látható a zloty és a forint görbéjén is.A vizsgálat során fontos kitérni arra, hogy a lengyel zloty és a forint erősödése mögött - globális befektetői szemmel nézve - főként a kamattartalom szintje húzódhat meg. Lengyelországban az inflációs folyamatok miatt a piac az e heti 25 bázispontos kamatemelésen túl az elkövetkezendő időszakban még további, összességében akár 200 bázispontos szigorítást vár a lengyel monetáris intézménytől, mely az egyértelműen mutatkozó erősödő árfolyamtrendben is jól nyomon követhető. A hosszú lejáratú lengyel államkötvények hozama az elmúlt néhány hónapban több mint 200 bp-tal nőtt.

Magyarországon a régióban - illetve az egész Európai Unióban - a legmagasabb az irányadó kamatszint, mely szintén magyarázatot adhat a forint elmúlt hetekben tapasztalat erősödésére. A forintpiacon számos spekuláns játszik a rövid eszközök hozamkülönbségére elsősorban az euró-zóna papírjaival, az euróban denominált szintetikus eszközökkel szemben.

Míg a régiós devizákat (azaz a forintot is) az euróval, addig a többi feltörekvő fizetőeszközt rendszerint a dollárral szemben szokták vizsgálni (ezekben a relációkban bonyolódik le az adott ország devizapiaci forgalmának döntő többsége). Egy ábra erejéig közös "alapra" hoztuk az egyes fizetőeszközök árfolyamát, azokat a dollárral szemben vizsgáltuk.A forint mozgása sem a régiós fizetőeszközöktől, illetve - a korábban bemutatott ábrát látva - sem a fontosabb feltörekvő piaci devizáktól nem tér el számottevő mértékben ebben a formában.

Bár a valós összefüggések tekintetében van amikor nem igazán releváns, mégis érdekesnek találtuk, ha néhány korrelációs együtthatót kiszámítunk a devizák együttmozgásának irányára, illetve szorosságára. Amint az az alábbi táblázatból látható, az esetek többségében szignifikáns a korreláció az árfolyamok között, ugyanakkor ellentétes irányú mozgásokra is van példa. Ez utóbbi jelenségek inkább az adott országok gazdaságának, pénzügyi rendszerének egyediségével magyarázhatók. A forint árfolyama a legszorosabb kapcsolatot régióbeli társaival illetve a szingapúri dollárral és a dél-afrikai randdal szemben mutatja.A forint/euró kurzus mostani erősödése kapcsán érdemes megemlíteni, hogy bár az elmúlt hetekben nem került közzétételre olyan nagyobb jelentőségű makrogazdasági adat, ami a jól látható erősödési trendre magyarázatot adna. A forintvételek fő mozgatóereje feltehetőn a jelentős hozamprémium az euró eszközök felett. A spekulatív vételek miatt ugyanakkor az árfolyam fokozott törékenységére is érdemes felhívni a figyelmet.

A svájci UBS befektetési bank saját ügyfelei körében végzett felmérése sem ad okot különösebb aggodalomra. A neves bank azt tudakolta ügyfeleitől, hogy szerintük a nyáron melyik carry-trade deviza "kippukadására" lehet számítani a mostanában leginkább ilyen célra is használt ausztrál dollár, dél-afrikai rand, magyar forint és mexikói pesó négyese közül. Az eredmény szerint a rand a válaszok 51 százalékával "büszkélkedhet", ezt követi 24 százalékos eredményével az ausztrál dollár, majd 21 százalékkal a forint végzett a harmadik helyen, és a válaszoknak mindössze 4%-át kapta a pesó. Bízzunk tehát benne, hogy tényleg megnyugodhatunk.

Összességében rövid vizsgálódásunk arra enged következtetni, mintha az egyes devizák régió szinten alkotnának csoportokat. A latin-amerikai fizetőeszközök, az ázsai, a közép-európai devizák együttmozgásának szorossága földrajzi területenként erősebb. Természetesen az országspecifikus tényezők (pl. török pénzügyi válság utóhatásai) is erősen éreztetik hatásukat, a régió szinten befektető spekulánsok feltehetően továbbra is léteznek, és aktívan kereskednek a pénzügyi piacokon.

Az egyes árfolyamgörbéket tekintve látható, hogy ezeken a piacokon továbbra is jelentős az árfolyamok volatilitása. Míg április elején még egy erősödő trend volt a jellemző, addig a hónap végén már együtt zuhantak az árfolyamok. Ezt egy újabb rövid erősödés követte a FED kamatemelése után, jelenleg ismét egy kisebb gyengülésen vagyunk túl dollárrelációban.

A forint szempontjából ez annyit jelenthet, hogy az eddigi viszonylag csendesebb időszak miatt nem szabad azt hinni, hogy a hazai fizetőeszközhöz kapcsolódó kockázatok eltűntek (itt természetesen inkább az euró relációra gondolunk). A tavalyi jelentős kilengések is erre utaltak. Ahogy az elmúlt hetekben egy folyamatos és tartós erősödés történt (információink szerint elsősorban spekulatív befektetők részéről a kamatkülönbözetek kihasználására), úgy ez a folyamat hirtelen módon változhat is. Az euró bevezetésével természetesen ezek a kockázatok eltűnnek, ugyanakkor addig feltehetően néhány izgalmasabb napot még át fogunk élni...
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM