Mi is a maastrichti kritériumok könnyítése mellett lépünk fel?

Pénzcentrum
2004. július 29. 14:01

A magyar kormányzat óvatos puhatolózásba kezdett a maastrichti kritériumok megváltoztatásának kérdésében, konkrétabban abban, hogy az euró bevezetéséhez szükséges szigorú 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó előírást lehetne-e enyhíteni - írja a Világgazdaság. Miután a jelenlegi tagok közül is többeknek gondot okoz a maastrichti kritériumok, elsősorban a három százalékos államháztartási hiány betartása, ezért várhatóan nem vagyunk egyedül az enyhítés irányába mutató kezdeményezésünkkel.


Az EU fórumain eddig hivatalosan még nem került napirendre a maastrichti kritériumok, illetve a stabilitási paktum előírásainak a felülvizsgálata, de a háttérben már jó ideje zajlik egy, a szabályok esetleges megváltoztatására irányuló folyamat. Magyarország ebbe kíván most bekapcsolódni.

Ezt Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Külügyminisztériumban tartott nagyköveti értekezleten jelentette be, és elmondta, hogy az nyilvánvaló, hogy hazánk egyedül nem tudja befolyásolni a maastrichti kritériumok reformfolyamatát, de bizonyos részletkérdésekben szerinte koalíciók szervezhetőek a magyar álláspont támogatására.

Elképzelhető, hogy a visegrádi együttműködés egyik újabb kapcsolódási pontja lehetne az ebben a kérdésben való együttes fellépés, hiszen a másik három most csatlakozott EU-tagországnak is gondot jelenthet a hiány leszorítása a 3%-os szint alá. További erős szövetségesek lehetnek a "krónikus hiánymegszegőknek" nevezhető Németország és Franciaország is. Valójában e két országnak az államháztartási hiánnyal való jelentős problémái indították el azt az informális gondolkodási folyamatot, amit az olasz pénzügyminiszter is támogatott.

A hivatalos magyar álláspont természetesen az, hogy a szabályokat szigorúan be kell tartani, s csak így szabad elgondolkodni a megváltoztatásukról, melyek inkább az előírások rugalmasabb kezelésére irányulnának. A kormány álláspontja szerint ugyanis nem mindegy, hogy a hiány túlfogyasztásból, vagy inkább jelentős beruházásokból (pl. Magyarország esetében autópálya-fejlesztésekből) adódik.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?