Mi is a maastrichti kritériumok könnyítése mellett lépünk fel?

Pénzcentrum
2004. július 29. 14:01

A magyar kormányzat óvatos puhatolózásba kezdett a maastrichti kritériumok megváltoztatásának kérdésében, konkrétabban abban, hogy az euró bevezetéséhez szükséges szigorú 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó előírást lehetne-e enyhíteni - írja a Világgazdaság. Miután a jelenlegi tagok közül is többeknek gondot okoz a maastrichti kritériumok, elsősorban a három százalékos államháztartási hiány betartása, ezért várhatóan nem vagyunk egyedül az enyhítés irányába mutató kezdeményezésünkkel.


Az EU fórumain eddig hivatalosan még nem került napirendre a maastrichti kritériumok, illetve a stabilitási paktum előírásainak a felülvizsgálata, de a háttérben már jó ideje zajlik egy, a szabályok esetleges megváltoztatására irányuló folyamat. Magyarország ebbe kíván most bekapcsolódni.

Ezt Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Külügyminisztériumban tartott nagyköveti értekezleten jelentette be, és elmondta, hogy az nyilvánvaló, hogy hazánk egyedül nem tudja befolyásolni a maastrichti kritériumok reformfolyamatát, de bizonyos részletkérdésekben szerinte koalíciók szervezhetőek a magyar álláspont támogatására.

Elképzelhető, hogy a visegrádi együttműködés egyik újabb kapcsolódási pontja lehetne az ebben a kérdésben való együttes fellépés, hiszen a másik három most csatlakozott EU-tagországnak is gondot jelenthet a hiány leszorítása a 3%-os szint alá. További erős szövetségesek lehetnek a "krónikus hiánymegszegőknek" nevezhető Németország és Franciaország is. Valójában e két országnak az államháztartási hiánnyal való jelentős problémái indították el azt az informális gondolkodási folyamatot, amit az olasz pénzügyminiszter is támogatott.

A hivatalos magyar álláspont természetesen az, hogy a szabályokat szigorúan be kell tartani, s csak így szabad elgondolkodni a megváltoztatásukról, melyek inkább az előírások rugalmasabb kezelésére irányulnának. A kormány álláspontja szerint ugyanis nem mindegy, hogy a hiány túlfogyasztásból, vagy inkább jelentős beruházásokból (pl. Magyarország esetében autópálya-fejlesztésekből) adódik.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?