-2 °C Budapest

FED: növekvő gazdaság - folytatódhat a kamatemelési ciklus

Pénzcentrum
2004. július 29. 09:24

A FED körzetek legutóbbi jelentése szerint (Beige Book) összességében tovább folytatódott a gazdasági élénkülés az USA-ban, bár néhány körzet már a dinamika mérséklődéséről számolt be. Az árnövekedés a termelői szinten általános, ugyanakkor a fogyasztói szinten ennek csak moderált jelei vannak. Jelentősebb bérnövekedés továbbra sincs, ugyanakkor a kiegészítő juttatások szintje tovább emelkedik.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése valamelyest mérséklődött júniusban és júliusban. Az autóértékesítések jellemzően nem nőttek tovább, sőt néhol már csökkentek. A feldolgozóiparban országos szinten javulásról beszélhetünk, ugyanakkor ennek mértéke a tavasszal tapasztalttól elmaradt. Az építőiparban a lakóingatlanoknál továbbra is erős a kereslet, míg a kereskedelmi, ipari ingatlanoknál gyenge a piac.

A hitelpiacon a vállalatok hiteligénye mérsékelten tovább nőtt, míg a lakossági piacon (elsősorban a jelzáloghiteleknél) továbbra is rendkívül erős a kereslet. A refinanszírozási célból felvett hiteleknél valamelyest kisebb volt az érdeklődés.

A mezőgazdaságban a termelési feltételek vegyesek, most inkább a nedves időjárás okoz problémát. Az energiaiparban a vállalatok helyzete javult.

A munkaerőpiacon a körzetek többségében élénkülés következett be, a foglalkoztatottak száma emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A konjunktúra tehát várhatóan tovább folytatódik az USA-ban. A növekedés üteme egyre jobban közelíthet a potenciálisnak vélt szinthez, és a korábbi negyedéveknek megfelelő 4% körül alakulhat (a FED ennél valamivel erősebb növekedéssel számol). Inflációs nyomás költségoldalról van, de ez a fogyasztói árszintbe eddig csak minimálisan gyűrűzött bele. A FED kamatemelési ciklusa folytatódhat, ennek üteme erősebb inflációs jelek nélkül várhatóan csak mérsékelt lesz. Egyes elemzők az eszközoldali buborékokra(elsősorban túlértékelt ingatlanpiac) hívják fel a figyelmet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem