32 °C Budapest

FED: növekvő gazdaság - folytatódhat a kamatemelési ciklus

Pénzcentrum
2004. július 29. 09:24

A FED körzetek legutóbbi jelentése szerint (Beige Book) összességében tovább folytatódott a gazdasági élénkülés az USA-ban, bár néhány körzet már a dinamika mérséklődéséről számolt be. Az árnövekedés a termelői szinten általános, ugyanakkor a fogyasztói szinten ennek csak moderált jelei vannak. Jelentősebb bérnövekedés továbbra sincs, ugyanakkor a kiegészítő juttatások szintje tovább emelkedik.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése valamelyest mérséklődött júniusban és júliusban. Az autóértékesítések jellemzően nem nőttek tovább, sőt néhol már csökkentek. A feldolgozóiparban országos szinten javulásról beszélhetünk, ugyanakkor ennek mértéke a tavasszal tapasztalttól elmaradt. Az építőiparban a lakóingatlanoknál továbbra is erős a kereslet, míg a kereskedelmi, ipari ingatlanoknál gyenge a piac.

A hitelpiacon a vállalatok hiteligénye mérsékelten tovább nőtt, míg a lakossági piacon (elsősorban a jelzáloghiteleknél) továbbra is rendkívül erős a kereslet. A refinanszírozási célból felvett hiteleknél valamelyest kisebb volt az érdeklődés.

A mezőgazdaságban a termelési feltételek vegyesek, most inkább a nedves időjárás okoz problémát. Az energiaiparban a vállalatok helyzete javult.

A munkaerőpiacon a körzetek többségében élénkülés következett be, a foglalkoztatottak száma emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A konjunktúra tehát várhatóan tovább folytatódik az USA-ban. A növekedés üteme egyre jobban közelíthet a potenciálisnak vélt szinthez, és a korábbi negyedéveknek megfelelő 4% körül alakulhat (a FED ennél valamivel erősebb növekedéssel számol). Inflációs nyomás költségoldalról van, de ez a fogyasztói árszintbe eddig csak minimálisan gyűrűzött bele. A FED kamatemelési ciklusa folytatódhat, ennek üteme erősebb inflációs jelek nélkül várhatóan csak mérsékelt lesz. Egyes elemzők az eszközoldali buborékokra(elsősorban túlértékelt ingatlanpiac) hívják fel a figyelmet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?