18 °C Budapest

Lemondott a lengyel miniszterelnök - elhúzódhat a bizonytalanság

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:54

Előre bejelentett módon, egy nappal Lengyelország Európai Uniós csatlakozása után, vasárnap délután lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Az új miniszterelnök, Marek Belka beiktatási beszédében a 20%-os munkanélküliség elleni harcot nevezte meg legfontosabb feladatának.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormánypárt képviselőinek egy csoportja egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt, és a párt pozíciója jelentősen meggyengült a parlamenten belül. A kialakult helyzet súlyosan árt Lengyelország nemzetközi tekintélyének.

Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére. Leszek Miller tegnapi lemondása után az államfő hivatalosan is megerősítette az 51 éves Marek Belka jelölését, és megbízta őt az új kormány megalakításával. A kormányválság azonban Miller távozásával aligha oldódik meg, ugyanis varsói megfigyelők szerint az új kormányfő alacsony támogatottsággal bír a lengyel parlamentben.

A belpolitikai válság az elmúlt hetekben a piacon is éreztette hatását, a zloty árfolyama több alkalmommal jelentősen gyengült az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a bizonytalan helyzet elriaszt egyes külföldi beruházókat is.


Marek Belka 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is. Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új miniszterelnök beiktatási beszédében a legfontosabbnak a munkanélküliség elleni harcot nevezte. Lengyelországban - amely a legnépesebb a most csatlakozott államok közül - a legmagasabb a hivatalos munkanélküliség, a legutóbbi felmérések 20%-os rátáról árulkodnak. Belka azt is kiemelte, hogy kormánya nem tér le a költségvetési megszigorítások útjáról. Erre az euróövezethez való csatlakozás előkészítése miatt van szükség az új kormányfő szerint.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm