26 °C Budapest

Lemondott a lengyel miniszterelnök - elhúzódhat a bizonytalanság

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:54

Előre bejelentett módon, egy nappal Lengyelország Európai Uniós csatlakozása után, vasárnap délután lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Az új miniszterelnök, Marek Belka beiktatási beszédében a 20%-os munkanélküliség elleni harcot nevezte meg legfontosabb feladatának.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormánypárt képviselőinek egy csoportja egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt, és a párt pozíciója jelentősen meggyengült a parlamenten belül. A kialakult helyzet súlyosan árt Lengyelország nemzetközi tekintélyének.

Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére. Leszek Miller tegnapi lemondása után az államfő hivatalosan is megerősítette az 51 éves Marek Belka jelölését, és megbízta őt az új kormány megalakításával. A kormányválság azonban Miller távozásával aligha oldódik meg, ugyanis varsói megfigyelők szerint az új kormányfő alacsony támogatottsággal bír a lengyel parlamentben.

A belpolitikai válság az elmúlt hetekben a piacon is éreztette hatását, a zloty árfolyama több alkalmommal jelentősen gyengült az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a bizonytalan helyzet elriaszt egyes külföldi beruházókat is.


Marek Belka 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is. Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új miniszterelnök beiktatási beszédében a legfontosabbnak a munkanélküliség elleni harcot nevezte. Lengyelországban - amely a legnépesebb a most csatlakozott államok közül - a legmagasabb a hivatalos munkanélküliség, a legutóbbi felmérések 20%-os rátáról árulkodnak. Belka azt is kiemelte, hogy kormánya nem tér le a költségvetési megszigorítások útjáról. Erre az euróövezethez való csatlakozás előkészítése miatt van szükség az új kormányfő szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?