18 °C Budapest

Lemondott a lengyel miniszterelnök - elhúzódhat a bizonytalanság

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:54

Előre bejelentett módon, egy nappal Lengyelország Európai Uniós csatlakozása után, vasárnap délután lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Az új miniszterelnök, Marek Belka beiktatási beszédében a 20%-os munkanélküliség elleni harcot nevezte meg legfontosabb feladatának.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormánypárt képviselőinek egy csoportja egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt, és a párt pozíciója jelentősen meggyengült a parlamenten belül. A kialakult helyzet súlyosan árt Lengyelország nemzetközi tekintélyének.

Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére. Leszek Miller tegnapi lemondása után az államfő hivatalosan is megerősítette az 51 éves Marek Belka jelölését, és megbízta őt az új kormány megalakításával. A kormányválság azonban Miller távozásával aligha oldódik meg, ugyanis varsói megfigyelők szerint az új kormányfő alacsony támogatottsággal bír a lengyel parlamentben.

A belpolitikai válság az elmúlt hetekben a piacon is éreztette hatását, a zloty árfolyama több alkalmommal jelentősen gyengült az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a bizonytalan helyzet elriaszt egyes külföldi beruházókat is.


Marek Belka 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is. Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új miniszterelnök beiktatási beszédében a legfontosabbnak a munkanélküliség elleni harcot nevezte. Lengyelországban - amely a legnépesebb a most csatlakozott államok közül - a legmagasabb a hivatalos munkanélküliség, a legutóbbi felmérések 20%-os rátáról árulkodnak. Belka azt is kiemelte, hogy kormánya nem tér le a költségvetési megszigorítások útjáról. Erre az euróövezethez való csatlakozás előkészítése miatt van szükség az új kormányfő szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?