20 °C Budapest

Lemondott a lengyel miniszterelnök - elhúzódhat a bizonytalanság

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:54

Előre bejelentett módon, egy nappal Lengyelország Európai Uniós csatlakozása után, vasárnap délután lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Az új miniszterelnök, Marek Belka beiktatási beszédében a 20%-os munkanélküliség elleni harcot nevezte meg legfontosabb feladatának.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormánypárt képviselőinek egy csoportja egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt, és a párt pozíciója jelentősen meggyengült a parlamenten belül. A kialakult helyzet súlyosan árt Lengyelország nemzetközi tekintélyének.

Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére. Leszek Miller tegnapi lemondása után az államfő hivatalosan is megerősítette az 51 éves Marek Belka jelölését, és megbízta őt az új kormány megalakításával. A kormányválság azonban Miller távozásával aligha oldódik meg, ugyanis varsói megfigyelők szerint az új kormányfő alacsony támogatottsággal bír a lengyel parlamentben.

A belpolitikai válság az elmúlt hetekben a piacon is éreztette hatását, a zloty árfolyama több alkalmommal jelentősen gyengült az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a bizonytalan helyzet elriaszt egyes külföldi beruházókat is.


Marek Belka 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is. Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új miniszterelnök beiktatási beszédében a legfontosabbnak a munkanélküliség elleni harcot nevezte. Lengyelországban - amely a legnépesebb a most csatlakozott államok közül - a legmagasabb a hivatalos munkanélküliség, a legutóbbi felmérések 20%-os rátáról árulkodnak. Belka azt is kiemelte, hogy kormánya nem tér le a költségvetési megszigorítások útjáról. Erre az euróövezethez való csatlakozás előkészítése miatt van szükség az új kormányfő szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM