Kárpótlási jegy: ismét Forrás csere? (2.)

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:16

Ismét Forrás részvényekre lehet majd kapni a kárpótlási jegyekért a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy tudja, az ÁPV Rt. megint ezzel a módszerrel próbálja bevonni a még piacon maradt speciális értékpapírokat. A hírrel kapcsolatban két kérdés merül fel: 1. Mennyi lesz a cserearány? 2. Le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig?

Mint emlékezetes, az ÁPV Rt tavaly a Forrás részvények cseréje során azt kommunikálta, hogy nem lesz több hasonló tranzakció, az SBB letéti őrzési szerződésének a felmondása azonban más helyzetet teremtett.

A kérdés természetesen az, hogy milyen feltételekkel lehet majd a cserét elvégezni (az első Forrás cserénél 1,742 Ft-on értékelt kárpótlási jegyért lehetett 1,000 Ft névértékű Forrás részvényt cserélni), s hogy a fenti értesülést megerősíti-e majd az ÁPV Rt is. A tavalyi tranzakció előtt az ÁPV Rt. úgy tőkésítette fel a Forrás Rt.-t, hogy az egy részvényre jutó saját tőke közel azonos legyen a kárpótlási jegyek névértékével (1742 Ft). Így lehetősége volt arra, hogy 1:1 arányban kínálja fel a Forrás részvényeket kárpótlási jegyért. Most azonban a Forrás törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeinek is nyilvános piacon kialakult árfolyamuk van, amihez igazodnia kell a vagyonkezelőnek, azaz nem lehet a saját tőkét alapul venni a cserearány kialakítása során. A törzsrészvények 800 Ft körül, az elsőbbségi papírok 600 Ft körül forognak a piacon, így a reális cserearány 1:2, illetve 1:3 lehet.

Az ÁPV, illetve joegelődei árazási gyakorlata azt mutatja, hogy alkalmazkodnak a piaci árfolyamhoz. A jegytörténelemben több precedens is volt rá (pl: Inter-Európa Bank, Elmű), amikor két ízben is sor került cserére ugyanabból a részvényből, de a cserearány eltérő volt. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a maga szempontjából kényelmesebb helyzetben volt az állam, mivel mindkét esetben másodszorra már drágábban adta a részvényeket (több jegyet kellett adni ugyanannyi részvényért). Most ezzel szemben olcsóbban kellene adnia, mivel a Forrás részvények tőzsdei árfolyama alacsonyabb, mint a tavalyi kibocsátásnál a csere révén megállapított névleges árfolyam.

Másik érdekes kérdés, hogy le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig, amíg a kárpótlási jegyek központi letéti örzését vállalta az SBB?

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM