Kárpótlási jegy: ismét Forrás csere? (2.)

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:16

Ismét Forrás részvényekre lehet majd kapni a kárpótlási jegyekért a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy tudja, az ÁPV Rt. megint ezzel a módszerrel próbálja bevonni a még piacon maradt speciális értékpapírokat. A hírrel kapcsolatban két kérdés merül fel: 1. Mennyi lesz a cserearány? 2. Le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig?

Mint emlékezetes, az ÁPV Rt tavaly a Forrás részvények cseréje során azt kommunikálta, hogy nem lesz több hasonló tranzakció, az SBB letéti őrzési szerződésének a felmondása azonban más helyzetet teremtett.

A kérdés természetesen az, hogy milyen feltételekkel lehet majd a cserét elvégezni (az első Forrás cserénél 1,742 Ft-on értékelt kárpótlási jegyért lehetett 1,000 Ft névértékű Forrás részvényt cserélni), s hogy a fenti értesülést megerősíti-e majd az ÁPV Rt is. A tavalyi tranzakció előtt az ÁPV Rt. úgy tőkésítette fel a Forrás Rt.-t, hogy az egy részvényre jutó saját tőke közel azonos legyen a kárpótlási jegyek névértékével (1742 Ft). Így lehetősége volt arra, hogy 1:1 arányban kínálja fel a Forrás részvényeket kárpótlási jegyért. Most azonban a Forrás törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeinek is nyilvános piacon kialakult árfolyamuk van, amihez igazodnia kell a vagyonkezelőnek, azaz nem lehet a saját tőkét alapul venni a cserearány kialakítása során. A törzsrészvények 800 Ft körül, az elsőbbségi papírok 600 Ft körül forognak a piacon, így a reális cserearány 1:2, illetve 1:3 lehet.

Az ÁPV, illetve joegelődei árazási gyakorlata azt mutatja, hogy alkalmazkodnak a piaci árfolyamhoz. A jegytörténelemben több precedens is volt rá (pl: Inter-Európa Bank, Elmű), amikor két ízben is sor került cserére ugyanabból a részvényből, de a cserearány eltérő volt. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a maga szempontjából kényelmesebb helyzetben volt az állam, mivel mindkét esetben másodszorra már drágábban adta a részvényeket (több jegyet kellett adni ugyanannyi részvényért). Most ezzel szemben olcsóbban kellene adnia, mivel a Forrás részvények tőzsdei árfolyama alacsonyabb, mint a tavalyi kibocsátásnál a csere révén megállapított névleges árfolyam.

Másik érdekes kérdés, hogy le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig, amíg a kárpótlási jegyek központi letéti örzését vállalta az SBB?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem