Kárpótlási jegy: ismét Forrás csere? (2.)

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:16

Ismét Forrás részvényekre lehet majd kapni a kárpótlási jegyekért a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy tudja, az ÁPV Rt. megint ezzel a módszerrel próbálja bevonni a még piacon maradt speciális értékpapírokat. A hírrel kapcsolatban két kérdés merül fel: 1. Mennyi lesz a cserearány? 2. Le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig?

Mint emlékezetes, az ÁPV Rt tavaly a Forrás részvények cseréje során azt kommunikálta, hogy nem lesz több hasonló tranzakció, az SBB letéti őrzési szerződésének a felmondása azonban más helyzetet teremtett.

A kérdés természetesen az, hogy milyen feltételekkel lehet majd a cserét elvégezni (az első Forrás cserénél 1,742 Ft-on értékelt kárpótlási jegyért lehetett 1,000 Ft névértékű Forrás részvényt cserélni), s hogy a fenti értesülést megerősíti-e majd az ÁPV Rt is. A tavalyi tranzakció előtt az ÁPV Rt. úgy tőkésítette fel a Forrás Rt.-t, hogy az egy részvényre jutó saját tőke közel azonos legyen a kárpótlási jegyek névértékével (1742 Ft). Így lehetősége volt arra, hogy 1:1 arányban kínálja fel a Forrás részvényeket kárpótlási jegyért. Most azonban a Forrás törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeinek is nyilvános piacon kialakult árfolyamuk van, amihez igazodnia kell a vagyonkezelőnek, azaz nem lehet a saját tőkét alapul venni a cserearány kialakítása során. A törzsrészvények 800 Ft körül, az elsőbbségi papírok 600 Ft körül forognak a piacon, így a reális cserearány 1:2, illetve 1:3 lehet.

Az ÁPV, illetve joegelődei árazási gyakorlata azt mutatja, hogy alkalmazkodnak a piaci árfolyamhoz. A jegytörténelemben több precedens is volt rá (pl: Inter-Európa Bank, Elmű), amikor két ízben is sor került cserére ugyanabból a részvényből, de a cserearány eltérő volt. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a maga szempontjából kényelmesebb helyzetben volt az állam, mivel mindkét esetben másodszorra már drágábban adta a részvényeket (több jegyet kellett adni ugyanannyi részvényért). Most ezzel szemben olcsóbban kellene adnia, mivel a Forrás részvények tőzsdei árfolyama alacsonyabb, mint a tavalyi kibocsátásnál a csere révén megállapított névleges árfolyam.

Másik érdekes kérdés, hogy le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig, amíg a kárpótlási jegyek központi letéti örzését vállalta az SBB?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?