22 °C Budapest

Kárpótlási jegy: ismét Forrás csere? (2.)

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:16

Ismét Forrás részvényekre lehet majd kapni a kárpótlási jegyekért a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy tudja, az ÁPV Rt. megint ezzel a módszerrel próbálja bevonni a még piacon maradt speciális értékpapírokat. A hírrel kapcsolatban két kérdés merül fel: 1. Mennyi lesz a cserearány? 2. Le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig?

Mint emlékezetes, az ÁPV Rt tavaly a Forrás részvények cseréje során azt kommunikálta, hogy nem lesz több hasonló tranzakció, az SBB letéti őrzési szerződésének a felmondása azonban más helyzetet teremtett.

A kérdés természetesen az, hogy milyen feltételekkel lehet majd a cserét elvégezni (az első Forrás cserénél 1,742 Ft-on értékelt kárpótlási jegyért lehetett 1,000 Ft névértékű Forrás részvényt cserélni), s hogy a fenti értesülést megerősíti-e majd az ÁPV Rt is. A tavalyi tranzakció előtt az ÁPV Rt. úgy tőkésítette fel a Forrás Rt.-t, hogy az egy részvényre jutó saját tőke közel azonos legyen a kárpótlási jegyek névértékével (1742 Ft). Így lehetősége volt arra, hogy 1:1 arányban kínálja fel a Forrás részvényeket kárpótlási jegyért. Most azonban a Forrás törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeinek is nyilvános piacon kialakult árfolyamuk van, amihez igazodnia kell a vagyonkezelőnek, azaz nem lehet a saját tőkét alapul venni a cserearány kialakítása során. A törzsrészvények 800 Ft körül, az elsőbbségi papírok 600 Ft körül forognak a piacon, így a reális cserearány 1:2, illetve 1:3 lehet.

Az ÁPV, illetve joegelődei árazási gyakorlata azt mutatja, hogy alkalmazkodnak a piaci árfolyamhoz. A jegytörténelemben több precedens is volt rá (pl: Inter-Európa Bank, Elmű), amikor két ízben is sor került cserére ugyanabból a részvényből, de a cserearány eltérő volt. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a maga szempontjából kényelmesebb helyzetben volt az állam, mivel mindkét esetben másodszorra már drágábban adta a részvényeket (több jegyet kellett adni ugyanannyi részvényért). Most ezzel szemben olcsóbban kellene adnia, mivel a Forrás részvények tőzsdei árfolyama alacsonyabb, mint a tavalyi kibocsátásnál a csere révén megállapított névleges árfolyam.

Másik érdekes kérdés, hogy le tudják-e bonyolítani a tranzakciót július 15-ig, amíg a kárpótlási jegyek központi letéti örzését vállalta az SBB?

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08