24 °C Budapest

MOL: nincs szükség az Unipetrolra, PKN az egyedüli pályázó

Pénzcentrum
2004. április 26. 07:54

Miután a MOL Rt. részletesen és alaposan elemezte egy esetleges tranzakció lehetséges előnyeit és kockázatait, a társaság úgy döntött, hogy nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a cseh Unipetrol olaj és vegyipari holding 62.99%-nak megvételére. Az egyedüli pályázó a lengyel PKN volt, mely sajtóértesülések szerint 350 m EUR-t kínált fel az állami csomagért. A Shell szintén visszalépett.

A MOL közleménye:

Megítélésünk alapján társaságunk integrált olaj- és gázipari üzleti portfoliójába nem illeszthető be optimálisan az Unipetrol holding, tekintettel annak jelenlegi összetételére, valamint figyelembe véve mindazon jelentős kockázati tényezőket, melyeket a jelenlegi privatizációs struktúra tartalmaz.

A Slovnafton keresztül a Mol-csoport már jelenleg is tekintélyes piaci részesedéssel bír az olajtermékek cseh nagy- és kiskereskedelmi piacán. Társaságunk 27%-os nagykereskedelmi részesedésével Csehország második legnagyobb piaci szereplője. Kiskereskedelmi részesedésünk jelenleg 2%-ra tehető, középtávú stratégiai célunk azonban a 10-15%-os részesedés elérése, elsősorban zöldmezős beruházások útján.
Kis- és nagykereskedelmi tevékenységünk a cseh olajtermékek piacán független az Unipetrol holding logisztikájától, az Unipetrol pedig jelenleg nem jelentős vásárlója termékeinknek.

A cseh társaság struktúrájának összetettségét, a nem alaptevékenységünkhöz tartozó cégek és eszközök divesztíciós lehetőségeit és kockázatait figyelembe véve a MOL Rt. úgy döntött, nem él a jelenlegi privatizációs struktúra nyújtotta lehetőséggel. Társaságunk ugyanis alapvetően az Unipetrol olajipari tevékenysége iránt érdeklődött, hiszen a MOL csoport - a TVK és a Slovnaft tevékenységén keresztül - már most is vezető szerepet tölt be a régió vegyiparában, és jelenleg nem kívánja - a most is folyó befektetéseken és fejlesztéseken felül - bővíteni portfoliója petrolkémiai szegmensét.

A MOL döntésekor mérlegelte a tranzakció tőkeszükségletét, amely meghaladhatja az 1 milliárd eurót, beleértve az Unipetrol és tagvállalatai hiteleinek átvállalását. A MOL csoport viszont elsősorban - stratégiájának megfelelően - alaptevékenységei mentén az upstream és downstream tőkebefektetések irányába elkötelezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MOL továbbra is érdekelt abban, hogy más eszközökkel növelje jelenlétét az olajtermékek cseh piacán és bármikor készen áll tárgyalásokat folytatni egy alternatív privatizációs struktúráról, amely lehetővé tenné, hogy kizárólag az olajipari tevékenységekre összpontosítsunk, amennyiben a cseh kormány hajlandó megfontolni egy, a jelenlegi privatizációs eljárástól eltérő szerkezetet.

Az Unipetrol holdingban a cseh kormány 62.99%-al tulajdonos, a fennmaradó 37.01%-os részvénycsomagot korábban nyilvános kibocsátás során hozták forgalomba. A társaság részvényeivel a Prágai Értéktőzsdén kereskednek.
Az Unipetrol több olajipari leányvállalatot foglal magában. 51% részesedése van a Ceska Rafinerska finomítói komplexumban, társtulajdonosként három nagy olajipari vállalat mellett, és 100%-os tulajdonosa a Benzina töltőállomás hálózatnak, amely 15%-os piaci részesedéssel rendelkezik a cseh kiskereskedelmi piacon.
Ugyanakkor a holding leányvállalatainak nagy része a vegyiparban tevékenykedik, elsősorban kémiai és agrokémiai területeken. Ezek közül a legjelentősebb vállalatok: a polimer-gyártó Chemopetrol, a PVC termék-előállító Spolana, a különleges termékeket gyártó Kaucuk és az agrokémiai Aliachem.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?