MOL: nincs szükség az Unipetrolra, PKN az egyedüli pályázó

Pénzcentrum
2004. április 26. 07:54

Miután a MOL Rt. részletesen és alaposan elemezte egy esetleges tranzakció lehetséges előnyeit és kockázatait, a társaság úgy döntött, hogy nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a cseh Unipetrol olaj és vegyipari holding 62.99%-nak megvételére. Az egyedüli pályázó a lengyel PKN volt, mely sajtóértesülések szerint 350 m EUR-t kínált fel az állami csomagért. A Shell szintén visszalépett.

A MOL közleménye:

Megítélésünk alapján társaságunk integrált olaj- és gázipari üzleti portfoliójába nem illeszthető be optimálisan az Unipetrol holding, tekintettel annak jelenlegi összetételére, valamint figyelembe véve mindazon jelentős kockázati tényezőket, melyeket a jelenlegi privatizációs struktúra tartalmaz.

A Slovnafton keresztül a Mol-csoport már jelenleg is tekintélyes piaci részesedéssel bír az olajtermékek cseh nagy- és kiskereskedelmi piacán. Társaságunk 27%-os nagykereskedelmi részesedésével Csehország második legnagyobb piaci szereplője. Kiskereskedelmi részesedésünk jelenleg 2%-ra tehető, középtávú stratégiai célunk azonban a 10-15%-os részesedés elérése, elsősorban zöldmezős beruházások útján.
Kis- és nagykereskedelmi tevékenységünk a cseh olajtermékek piacán független az Unipetrol holding logisztikájától, az Unipetrol pedig jelenleg nem jelentős vásárlója termékeinknek.

A cseh társaság struktúrájának összetettségét, a nem alaptevékenységünkhöz tartozó cégek és eszközök divesztíciós lehetőségeit és kockázatait figyelembe véve a MOL Rt. úgy döntött, nem él a jelenlegi privatizációs struktúra nyújtotta lehetőséggel. Társaságunk ugyanis alapvetően az Unipetrol olajipari tevékenysége iránt érdeklődött, hiszen a MOL csoport - a TVK és a Slovnaft tevékenységén keresztül - már most is vezető szerepet tölt be a régió vegyiparában, és jelenleg nem kívánja - a most is folyó befektetéseken és fejlesztéseken felül - bővíteni portfoliója petrolkémiai szegmensét.

A MOL döntésekor mérlegelte a tranzakció tőkeszükségletét, amely meghaladhatja az 1 milliárd eurót, beleértve az Unipetrol és tagvállalatai hiteleinek átvállalását. A MOL csoport viszont elsősorban - stratégiájának megfelelően - alaptevékenységei mentén az upstream és downstream tőkebefektetések irányába elkötelezett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A MOL továbbra is érdekelt abban, hogy más eszközökkel növelje jelenlétét az olajtermékek cseh piacán és bármikor készen áll tárgyalásokat folytatni egy alternatív privatizációs struktúráról, amely lehetővé tenné, hogy kizárólag az olajipari tevékenységekre összpontosítsunk, amennyiben a cseh kormány hajlandó megfontolni egy, a jelenlegi privatizációs eljárástól eltérő szerkezetet.

Az Unipetrol holdingban a cseh kormány 62.99%-al tulajdonos, a fennmaradó 37.01%-os részvénycsomagot korábban nyilvános kibocsátás során hozták forgalomba. A társaság részvényeivel a Prágai Értéktőzsdén kereskednek.
Az Unipetrol több olajipari leányvállalatot foglal magában. 51% részesedése van a Ceska Rafinerska finomítói komplexumban, társtulajdonosként három nagy olajipari vállalat mellett, és 100%-os tulajdonosa a Benzina töltőállomás hálózatnak, amely 15%-os piaci részesedéssel rendelkezik a cseh kiskereskedelmi piacon.
Ugyanakkor a holding leányvállalatainak nagy része a vegyiparban tevékenykedik, elsősorban kémiai és agrokémiai területeken. Ezek közül a legjelentősebb vállalatok: a polimer-gyártó Chemopetrol, a PVC termék-előállító Spolana, a különleges termékeket gyártó Kaucuk és az agrokémiai Aliachem.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem