12 °C Budapest

MOL: nincs szükség az Unipetrolra, PKN az egyedüli pályázó

Pénzcentrum
2004. április 26. 07:54

Miután a MOL Rt. részletesen és alaposan elemezte egy esetleges tranzakció lehetséges előnyeit és kockázatait, a társaság úgy döntött, hogy nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a cseh Unipetrol olaj és vegyipari holding 62.99%-nak megvételére. Az egyedüli pályázó a lengyel PKN volt, mely sajtóértesülések szerint 350 m EUR-t kínált fel az állami csomagért. A Shell szintén visszalépett.

A MOL közleménye:

Megítélésünk alapján társaságunk integrált olaj- és gázipari üzleti portfoliójába nem illeszthető be optimálisan az Unipetrol holding, tekintettel annak jelenlegi összetételére, valamint figyelembe véve mindazon jelentős kockázati tényezőket, melyeket a jelenlegi privatizációs struktúra tartalmaz.

A Slovnafton keresztül a Mol-csoport már jelenleg is tekintélyes piaci részesedéssel bír az olajtermékek cseh nagy- és kiskereskedelmi piacán. Társaságunk 27%-os nagykereskedelmi részesedésével Csehország második legnagyobb piaci szereplője. Kiskereskedelmi részesedésünk jelenleg 2%-ra tehető, középtávú stratégiai célunk azonban a 10-15%-os részesedés elérése, elsősorban zöldmezős beruházások útján.
Kis- és nagykereskedelmi tevékenységünk a cseh olajtermékek piacán független az Unipetrol holding logisztikájától, az Unipetrol pedig jelenleg nem jelentős vásárlója termékeinknek.

A cseh társaság struktúrájának összetettségét, a nem alaptevékenységünkhöz tartozó cégek és eszközök divesztíciós lehetőségeit és kockázatait figyelembe véve a MOL Rt. úgy döntött, nem él a jelenlegi privatizációs struktúra nyújtotta lehetőséggel. Társaságunk ugyanis alapvetően az Unipetrol olajipari tevékenysége iránt érdeklődött, hiszen a MOL csoport - a TVK és a Slovnaft tevékenységén keresztül - már most is vezető szerepet tölt be a régió vegyiparában, és jelenleg nem kívánja - a most is folyó befektetéseken és fejlesztéseken felül - bővíteni portfoliója petrolkémiai szegmensét.

A MOL döntésekor mérlegelte a tranzakció tőkeszükségletét, amely meghaladhatja az 1 milliárd eurót, beleértve az Unipetrol és tagvállalatai hiteleinek átvállalását. A MOL csoport viszont elsősorban - stratégiájának megfelelően - alaptevékenységei mentén az upstream és downstream tőkebefektetések irányába elkötelezett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MOL továbbra is érdekelt abban, hogy más eszközökkel növelje jelenlétét az olajtermékek cseh piacán és bármikor készen áll tárgyalásokat folytatni egy alternatív privatizációs struktúráról, amely lehetővé tenné, hogy kizárólag az olajipari tevékenységekre összpontosítsunk, amennyiben a cseh kormány hajlandó megfontolni egy, a jelenlegi privatizációs eljárástól eltérő szerkezetet.

Az Unipetrol holdingban a cseh kormány 62.99%-al tulajdonos, a fennmaradó 37.01%-os részvénycsomagot korábban nyilvános kibocsátás során hozták forgalomba. A társaság részvényeivel a Prágai Értéktőzsdén kereskednek.
Az Unipetrol több olajipari leányvállalatot foglal magában. 51% részesedése van a Ceska Rafinerska finomítói komplexumban, társtulajdonosként három nagy olajipari vállalat mellett, és 100%-os tulajdonosa a Benzina töltőállomás hálózatnak, amely 15%-os piaci részesedéssel rendelkezik a cseh kiskereskedelmi piacon.
Ugyanakkor a holding leányvállalatainak nagy része a vegyiparban tevékenykedik, elsősorban kémiai és agrokémiai területeken. Ezek közül a legjelentősebb vállalatok: a polimer-gyártó Chemopetrol, a PVC termék-előállító Spolana, a különleges termékeket gyártó Kaucuk és az agrokémiai Aliachem.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06