26 °C Budapest

MOL: nincs szükség az Unipetrolra, PKN az egyedüli pályázó

Pénzcentrum
2004. április 26. 07:54

Miután a MOL Rt. részletesen és alaposan elemezte egy esetleges tranzakció lehetséges előnyeit és kockázatait, a társaság úgy döntött, hogy nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a cseh Unipetrol olaj és vegyipari holding 62.99%-nak megvételére. Az egyedüli pályázó a lengyel PKN volt, mely sajtóértesülések szerint 350 m EUR-t kínált fel az állami csomagért. A Shell szintén visszalépett.

A MOL közleménye:

Megítélésünk alapján társaságunk integrált olaj- és gázipari üzleti portfoliójába nem illeszthető be optimálisan az Unipetrol holding, tekintettel annak jelenlegi összetételére, valamint figyelembe véve mindazon jelentős kockázati tényezőket, melyeket a jelenlegi privatizációs struktúra tartalmaz.

A Slovnafton keresztül a Mol-csoport már jelenleg is tekintélyes piaci részesedéssel bír az olajtermékek cseh nagy- és kiskereskedelmi piacán. Társaságunk 27%-os nagykereskedelmi részesedésével Csehország második legnagyobb piaci szereplője. Kiskereskedelmi részesedésünk jelenleg 2%-ra tehető, középtávú stratégiai célunk azonban a 10-15%-os részesedés elérése, elsősorban zöldmezős beruházások útján.
Kis- és nagykereskedelmi tevékenységünk a cseh olajtermékek piacán független az Unipetrol holding logisztikájától, az Unipetrol pedig jelenleg nem jelentős vásárlója termékeinknek.

A cseh társaság struktúrájának összetettségét, a nem alaptevékenységünkhöz tartozó cégek és eszközök divesztíciós lehetőségeit és kockázatait figyelembe véve a MOL Rt. úgy döntött, nem él a jelenlegi privatizációs struktúra nyújtotta lehetőséggel. Társaságunk ugyanis alapvetően az Unipetrol olajipari tevékenysége iránt érdeklődött, hiszen a MOL csoport - a TVK és a Slovnaft tevékenységén keresztül - már most is vezető szerepet tölt be a régió vegyiparában, és jelenleg nem kívánja - a most is folyó befektetéseken és fejlesztéseken felül - bővíteni portfoliója petrolkémiai szegmensét.

A MOL döntésekor mérlegelte a tranzakció tőkeszükségletét, amely meghaladhatja az 1 milliárd eurót, beleértve az Unipetrol és tagvállalatai hiteleinek átvállalását. A MOL csoport viszont elsősorban - stratégiájának megfelelően - alaptevékenységei mentén az upstream és downstream tőkebefektetések irányába elkötelezett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A MOL továbbra is érdekelt abban, hogy más eszközökkel növelje jelenlétét az olajtermékek cseh piacán és bármikor készen áll tárgyalásokat folytatni egy alternatív privatizációs struktúráról, amely lehetővé tenné, hogy kizárólag az olajipari tevékenységekre összpontosítsunk, amennyiben a cseh kormány hajlandó megfontolni egy, a jelenlegi privatizációs eljárástól eltérő szerkezetet.

Az Unipetrol holdingban a cseh kormány 62.99%-al tulajdonos, a fennmaradó 37.01%-os részvénycsomagot korábban nyilvános kibocsátás során hozták forgalomba. A társaság részvényeivel a Prágai Értéktőzsdén kereskednek.
Az Unipetrol több olajipari leányvállalatot foglal magában. 51% részesedése van a Ceska Rafinerska finomítói komplexumban, társtulajdonosként három nagy olajipari vállalat mellett, és 100%-os tulajdonosa a Benzina töltőállomás hálózatnak, amely 15%-os piaci részesedéssel rendelkezik a cseh kiskereskedelmi piacon.
Ugyanakkor a holding leányvállalatainak nagy része a vegyiparban tevékenykedik, elsősorban kémiai és agrokémiai területeken. Ezek közül a legjelentősebb vállalatok: a polimer-gyártó Chemopetrol, a PVC termék-előállító Spolana, a különleges termékeket gyártó Kaucuk és az agrokémiai Aliachem.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?