Kevés lesz egy évtized...

Pénzcentrum
2004. április 26. 09:48

Több, az elmúlt időszakban napvilágot látott egymástól független elemzés szerint is hosszú évtizedekbe fog telni, amíg a csatlakozó országokban az egy főre jutó GDP eléri az uniós átlagot. A mai Világgazdaságban olvasható összeállítás megerősíti azt a néhány napja már közölt írásunkat (Mikorra érhetjük el az EU átlagos fejlettségét?), mely szerint hazánknak legalább 30 évre van szüksége a felzárkózáshoz.

Williem Biuter, az EBRD vezető közgazdásza a napokban egy interjúban kijelentette, hogy Lengyelországnak 40 évre lesz szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós átlagot, míg a többi kilenc csatlakozó államnak 15-30 év is elegendő lehet. A bécsi Wifo kutatóintézet elemzője, Karl Aiginger szerint téves az a nézet, hogy a most csatlakozó országok egy évtizeden belül elérhetik az uniós jövedelemszintet . A felzárkózás több, az elmúlt időszakban megjelent tanulmány szerint is évtizedekben mérhető.


A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) még lassab felzárkózást jósol a térségnek, mint az EBRD. Magyarországnak szerintük több mint 30, Lengyelországnak közel 60 évre van szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós szintet. Még ez is túlzottan derűlátónak bizonyulhat azonban, hiszen a modellszámítás alapjául szolgáló feltételezés szerint a szóban forgó időszakban az új tagországokban átlagosan évi 4, míg a tizenötökben csupán 2 % lesz a gazdasági növekedés mértéke.

A felzárkózás a '80-es években csatlakozott mediterrán országok esetében is lassú volt. Spanyolország ban 1986 és 2002 között az uniós átlag 75 százalékáról mindössze annak 85 százalékára emelkedett az egy főre eső jövedelem, és Portugália is csak 13 százalékpontot tudott feltornászni az 57 %-os kiinduló állapothoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sikersztoriként is emlegetett Írországban a fellendülés ezen a téren csak a belépést követően mintegy 15 évvel később vette kezdetét. Szakértők szerint érdemes párhuzamot vonni a mediterrán és a mostani bővítési forduló között, többek között az egyes országok fejlettségi szintbeli hasonlósága miatt. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a korábban csatlakozott, kevésbé fejlett országok igen eltérő képet mutattak mind külső gazdasági környezetüket, mind gazdaságpolitikájukat tekintve.

Az EBRD alelnöke, Gronkiewicz-Wlatz szerint most is fennáll annak a veszélye, hogy a csatlakozó országok sokkal inkább a támogatások elköltésére koncentrálnak, ahelyett, hogy következetesen végrehajtsák a szükséges szerkezeti reformokat .

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?