Kevés lesz egy évtized...

Pénzcentrum
2004. április 26. 09:48

Több, az elmúlt időszakban napvilágot látott egymástól független elemzés szerint is hosszú évtizedekbe fog telni, amíg a csatlakozó országokban az egy főre jutó GDP eléri az uniós átlagot. A mai Világgazdaságban olvasható összeállítás megerősíti azt a néhány napja már közölt írásunkat (Mikorra érhetjük el az EU átlagos fejlettségét?), mely szerint hazánknak legalább 30 évre van szüksége a felzárkózáshoz.

Williem Biuter, az EBRD vezető közgazdásza a napokban egy interjúban kijelentette, hogy Lengyelországnak 40 évre lesz szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós átlagot, míg a többi kilenc csatlakozó államnak 15-30 év is elegendő lehet. A bécsi Wifo kutatóintézet elemzője, Karl Aiginger szerint téves az a nézet, hogy a most csatlakozó országok egy évtizeden belül elérhetik az uniós jövedelemszintet . A felzárkózás több, az elmúlt időszakban megjelent tanulmány szerint is évtizedekben mérhető.


A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) még lassab felzárkózást jósol a térségnek, mint az EBRD. Magyarországnak szerintük több mint 30, Lengyelországnak közel 60 évre van szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós szintet. Még ez is túlzottan derűlátónak bizonyulhat azonban, hiszen a modellszámítás alapjául szolgáló feltételezés szerint a szóban forgó időszakban az új tagországokban átlagosan évi 4, míg a tizenötökben csupán 2 % lesz a gazdasági növekedés mértéke.

A felzárkózás a '80-es években csatlakozott mediterrán országok esetében is lassú volt. Spanyolország ban 1986 és 2002 között az uniós átlag 75 százalékáról mindössze annak 85 százalékára emelkedett az egy főre eső jövedelem, és Portugália is csak 13 százalékpontot tudott feltornászni az 57 %-os kiinduló állapothoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sikersztoriként is emlegetett Írországban a fellendülés ezen a téren csak a belépést követően mintegy 15 évvel később vette kezdetét. Szakértők szerint érdemes párhuzamot vonni a mediterrán és a mostani bővítési forduló között, többek között az egyes országok fejlettségi szintbeli hasonlósága miatt. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a korábban csatlakozott, kevésbé fejlett országok igen eltérő képet mutattak mind külső gazdasági környezetüket, mind gazdaságpolitikájukat tekintve.

Az EBRD alelnöke, Gronkiewicz-Wlatz szerint most is fennáll annak a veszélye, hogy a csatlakozó országok sokkal inkább a támogatások elköltésére koncentrálnak, ahelyett, hogy következetesen végrehajtsák a szükséges szerkezeti reformokat .

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem