18 °C Budapest

Kevés lesz egy évtized...

Pénzcentrum
2004. április 26. 09:48

Több, az elmúlt időszakban napvilágot látott egymástól független elemzés szerint is hosszú évtizedekbe fog telni, amíg a csatlakozó országokban az egy főre jutó GDP eléri az uniós átlagot. A mai Világgazdaságban olvasható összeállítás megerősíti azt a néhány napja már közölt írásunkat (Mikorra érhetjük el az EU átlagos fejlettségét?), mely szerint hazánknak legalább 30 évre van szüksége a felzárkózáshoz.

Williem Biuter, az EBRD vezető közgazdásza a napokban egy interjúban kijelentette, hogy Lengyelországnak 40 évre lesz szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós átlagot, míg a többi kilenc csatlakozó államnak 15-30 év is elegendő lehet. A bécsi Wifo kutatóintézet elemzője, Karl Aiginger szerint téves az a nézet, hogy a most csatlakozó országok egy évtizeden belül elérhetik az uniós jövedelemszintet . A felzárkózás több, az elmúlt időszakban megjelent tanulmány szerint is évtizedekben mérhető.


A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) még lassab felzárkózást jósol a térségnek, mint az EBRD. Magyarországnak szerintük több mint 30, Lengyelországnak közel 60 évre van szüksége ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében elérje az uniós szintet. Még ez is túlzottan derűlátónak bizonyulhat azonban, hiszen a modellszámítás alapjául szolgáló feltételezés szerint a szóban forgó időszakban az új tagországokban átlagosan évi 4, míg a tizenötökben csupán 2 % lesz a gazdasági növekedés mértéke.

A felzárkózás a '80-es években csatlakozott mediterrán országok esetében is lassú volt. Spanyolország ban 1986 és 2002 között az uniós átlag 75 százalékáról mindössze annak 85 százalékára emelkedett az egy főre eső jövedelem, és Portugália is csak 13 százalékpontot tudott feltornászni az 57 %-os kiinduló állapothoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sikersztoriként is emlegetett Írországban a fellendülés ezen a téren csak a belépést követően mintegy 15 évvel később vette kezdetét. Szakértők szerint érdemes párhuzamot vonni a mediterrán és a mostani bővítési forduló között, többek között az egyes országok fejlettségi szintbeli hasonlósága miatt. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a korábban csatlakozott, kevésbé fejlett országok igen eltérő képet mutattak mind külső gazdasági környezetüket, mind gazdaságpolitikájukat tekintve.

Az EBRD alelnöke, Gronkiewicz-Wlatz szerint most is fennáll annak a veszélye, hogy a csatlakozó országok sokkal inkább a támogatások elköltésére koncentrálnak, ahelyett, hogy következetesen végrehajtsák a szükséges szerkezeti reformokat .

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?