32 °C Budapest

Kormányátalakítás: csak az EP-választások után - inog Csillag széke?

Pénzcentrum
2004. április 21. 11:39

Bár Juhász Endre májusban távozik posztjáról, Medgyessy Péter miniszterelnök csak a június közepén sorra kerülő Európai Parlament-i választások után akarja átalakítani kormányát, akkor azonban akár több poszton is váltás következhet be - tudta meg a Világgazdaság.


A június közepi Európai Parlament-i választások után a kormányfő még a nyáron várhatóan átalakítja a kabinetet. Ezt a kormány elmúlt ülésein egyértelművé tette Medgyessy Péter - írja a VG. A kormányfő minden tárca teljesítményét külön kívánja majd értékelni, és nem kizárt, hogy több minisztérium élén is cserére kerül sor. Az szinte bizonyos, hogy több államtitkári poszton váltás lesz.

A korábbi híreszteléseknek megfelelően továbbra is napirenden van a gazdasági tárca átalakítása, amelynek következtében akár Csillag István, jelenlegi gazdasági és közlekedési miniszter menesztésére is sor kerülhet. Csillag István népszerűségi indexe jelentősen alulmúlja az előző ciklus két miniszterének a pontértékét, amely akár fő indokként is szolgálhat a menesztésre.


A GKM átalakítása során két elképzelés is körvonalazódik. Az egyik elképzelés szerint 2 részre, gazdasági, valamint közlekedési és infrastrukturális tárcákká választanák szét a jelenlegi minisztériumot. A másik terv szerint viszont létrejöhetne egy csúcsminisztérium a Nemzeti Fejlesztési Hivatal bázisán, amelyekhez a fejlesztési és beruházási ügyek tartoznának. Az utóbbi elképzelés kapcsán arról is gondolkodnak, hogy a kormányzati fejlesztési ügyeket egy kormányzati felelősre kellene bízni, akihez a területfejlesztés, a nemzeti fejlesztés és a beruházás-ösztönzés tartozna.

Várhatóan azonban nem történik jelentősebb átalakítás Juhász Endre, az európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter májusi lemondását követően (esküt tesz az Európai Bíróság bírájaként), ugyanis a kormányfő várhatóan nem jelöl helyére senkit. Juhász nem hagy maga után apparátust, mivel az integrációs feladatok eddig is a Külügyminisztériumhoz tartoztak. A tárca nélküli miniszter által felügyelt két területtel - területfejlesztés és Nemzeti Fejlesztési Hivatal - azonban "kezdeni kell valamit", hiszen mindkét terület a jövőben még inkább felértékelődik.

Kormánykörökben jelenleg arról folyik érdemi vita, hogy a kabinet szerkezetének megváltoztatása mikor "sugall erőt", miként kell majd reagálni a választási eredményekre. Tény azonban az is, hogy a 2006-os parlamenti választásokra való felkészülés jegyében még a nyáron célszerű az átalakítás, hogy minél hamarabb leosztásra kerüljenek a végleges szerepek a választások előtt.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?