Kormányátalakítás: csak az EP-választások után - inog Csillag széke?

Pénzcentrum
2004. április 21. 11:39

Bár Juhász Endre májusban távozik posztjáról, Medgyessy Péter miniszterelnök csak a június közepén sorra kerülő Európai Parlament-i választások után akarja átalakítani kormányát, akkor azonban akár több poszton is váltás következhet be - tudta meg a Világgazdaság.


A június közepi Európai Parlament-i választások után a kormányfő még a nyáron várhatóan átalakítja a kabinetet. Ezt a kormány elmúlt ülésein egyértelművé tette Medgyessy Péter - írja a VG. A kormányfő minden tárca teljesítményét külön kívánja majd értékelni, és nem kizárt, hogy több minisztérium élén is cserére kerül sor. Az szinte bizonyos, hogy több államtitkári poszton váltás lesz.

A korábbi híreszteléseknek megfelelően továbbra is napirenden van a gazdasági tárca átalakítása, amelynek következtében akár Csillag István, jelenlegi gazdasági és közlekedési miniszter menesztésére is sor kerülhet. Csillag István népszerűségi indexe jelentősen alulmúlja az előző ciklus két miniszterének a pontértékét, amely akár fő indokként is szolgálhat a menesztésre.


A GKM átalakítása során két elképzelés is körvonalazódik. Az egyik elképzelés szerint 2 részre, gazdasági, valamint közlekedési és infrastrukturális tárcákká választanák szét a jelenlegi minisztériumot. A másik terv szerint viszont létrejöhetne egy csúcsminisztérium a Nemzeti Fejlesztési Hivatal bázisán, amelyekhez a fejlesztési és beruházási ügyek tartoznának. Az utóbbi elképzelés kapcsán arról is gondolkodnak, hogy a kormányzati fejlesztési ügyeket egy kormányzati felelősre kellene bízni, akihez a területfejlesztés, a nemzeti fejlesztés és a beruházás-ösztönzés tartozna.

Várhatóan azonban nem történik jelentősebb átalakítás Juhász Endre, az európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter májusi lemondását követően (esküt tesz az Európai Bíróság bírájaként), ugyanis a kormányfő várhatóan nem jelöl helyére senkit. Juhász nem hagy maga után apparátust, mivel az integrációs feladatok eddig is a Külügyminisztériumhoz tartoztak. A tárca nélküli miniszter által felügyelt két területtel - területfejlesztés és Nemzeti Fejlesztési Hivatal - azonban "kezdeni kell valamit", hiszen mindkét terület a jövőben még inkább felértékelődik.

Kormánykörökben jelenleg arról folyik érdemi vita, hogy a kabinet szerkezetének megváltoztatása mikor "sugall erőt", miként kell majd reagálni a választási eredményekre. Tény azonban az is, hogy a 2006-os parlamenti választásokra való felkészülés jegyében még a nyáron célszerű az átalakítás, hogy minél hamarabb leosztásra kerüljenek a végleges szerepek a választások előtt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM