27 °C Budapest

Kormányátalakítás: csak az EP-választások után - inog Csillag széke?

Pénzcentrum
2004. április 21. 11:39

Bár Juhász Endre májusban távozik posztjáról, Medgyessy Péter miniszterelnök csak a június közepén sorra kerülő Európai Parlament-i választások után akarja átalakítani kormányát, akkor azonban akár több poszton is váltás következhet be - tudta meg a Világgazdaság.


A június közepi Európai Parlament-i választások után a kormányfő még a nyáron várhatóan átalakítja a kabinetet. Ezt a kormány elmúlt ülésein egyértelművé tette Medgyessy Péter - írja a VG. A kormányfő minden tárca teljesítményét külön kívánja majd értékelni, és nem kizárt, hogy több minisztérium élén is cserére kerül sor. Az szinte bizonyos, hogy több államtitkári poszton váltás lesz.

A korábbi híreszteléseknek megfelelően továbbra is napirenden van a gazdasági tárca átalakítása, amelynek következtében akár Csillag István, jelenlegi gazdasági és közlekedési miniszter menesztésére is sor kerülhet. Csillag István népszerűségi indexe jelentősen alulmúlja az előző ciklus két miniszterének a pontértékét, amely akár fő indokként is szolgálhat a menesztésre.


A GKM átalakítása során két elképzelés is körvonalazódik. Az egyik elképzelés szerint 2 részre, gazdasági, valamint közlekedési és infrastrukturális tárcákká választanák szét a jelenlegi minisztériumot. A másik terv szerint viszont létrejöhetne egy csúcsminisztérium a Nemzeti Fejlesztési Hivatal bázisán, amelyekhez a fejlesztési és beruházási ügyek tartoznának. Az utóbbi elképzelés kapcsán arról is gondolkodnak, hogy a kormányzati fejlesztési ügyeket egy kormányzati felelősre kellene bízni, akihez a területfejlesztés, a nemzeti fejlesztés és a beruházás-ösztönzés tartozna.

Várhatóan azonban nem történik jelentősebb átalakítás Juhász Endre, az európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter májusi lemondását követően (esküt tesz az Európai Bíróság bírájaként), ugyanis a kormányfő várhatóan nem jelöl helyére senkit. Juhász nem hagy maga után apparátust, mivel az integrációs feladatok eddig is a Külügyminisztériumhoz tartoztak. A tárca nélküli miniszter által felügyelt két területtel - területfejlesztés és Nemzeti Fejlesztési Hivatal - azonban "kezdeni kell valamit", hiszen mindkét terület a jövőben még inkább felértékelődik.

Kormánykörökben jelenleg arról folyik érdemi vita, hogy a kabinet szerkezetének megváltoztatása mikor "sugall erőt", miként kell majd reagálni a választási eredményekre. Tény azonban az is, hogy a 2006-os parlamenti választásokra való felkészülés jegyében még a nyáron célszerű az átalakítás, hogy minél hamarabb leosztásra kerüljenek a végleges szerepek a választások előtt.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?