3 °C Budapest

Jelentősen csökkenek a nagykereskedelmi díjak a távközlési piacon - a Matáv a vesztesek között

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:31

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) a mai napon közzétette honlapján a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat. Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami a Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internettarifák mérséklődéséhez vezet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa által ma közzétett határozat-tervezetekben szereplő összekapcsolási díjak számottevően alacsonyabbak a jelenleg érvényben levőknél és kisebb mértékűek, mint amit az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltatók januárban jóváhagyásra benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatai (RIO-k) tartalmaznak. A RIO-k a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, Internet és kiegészítő szolgáltatások (helymegosztás, közvetítő-választás, műszaki vizsgálatok, stb.) díjait tartalmazzák. A szabályozás új eleme, hogy 2004-től az Internet hozzáférés díját is költségalapon (perc- és átalánydíjas formában) kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve Internet szolgáltatók felé.

Az 5 hazai jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-től hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit az NHHT nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.


Az NHH az eht előírásainak megfelelően a mai napon az ajánlatokkal kapcsolatos határozat-tervezeteit közzétette honlapján (www.nhh.hu). Az érintettek május 11-ig tehetnek észrevételt a határozat-tervezetekkel kapcsolatban. Ezt követően az NHHT az észrevételeket feldolgozza, és a határozat-tervezeteket véglegesíti. A végleges határozatokkal megállapított díjakat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak várhatóan június 1-től kell alkalmazniuk.

Mivel a határozat-tervezetek a díjak csökkentését irányozzák elő, az NHHT arra számít, hogy döntéseivel hozzájárul a magyarországi vezetékes távközlési, illetve Internet-piaci verseny élénküléséhez. Bár a RIO-k közvetlenül csak a szolgáltatók egymás között alkalmazott nagykereskedelmi díjait határozzák meg, az NHHT azt reméli, hogy a nagykereskedelmi díjak várható mérséklődése a kiskereskedelmi távközlési és Internettarifák csökkenését is maga után vonja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az új javasolt forgalmi tarifák (Matávnál)
Helyi Hívás-kezdeményezés csúcsidőben: 2,42 Ft/perc csúcsidőn kívül: 1,27 Ft/perc
Regionális Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 3,48 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,82 Ft/perc
Országos Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 4,87 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,56 Ft/perc
Helyi Hívásvégződtetés csúcsidőben 2,07 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,09 Ft/perc
Regionális Hívásvégződtetés csúcsidőben 3,09 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,63 Ft/perc
Országos Hívásvégződtetés csúcsidőben4,42 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,32 Ft/perc

Az új javasolt összekapcsolási díjak 30-50%-os csökkenést jelentenek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem