32 °C Budapest

Jelentősen csökkenek a nagykereskedelmi díjak a távközlési piacon - a Matáv a vesztesek között

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:31

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) a mai napon közzétette honlapján a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat. Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami a Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internettarifák mérséklődéséhez vezet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa által ma közzétett határozat-tervezetekben szereplő összekapcsolási díjak számottevően alacsonyabbak a jelenleg érvényben levőknél és kisebb mértékűek, mint amit az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltatók januárban jóváhagyásra benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatai (RIO-k) tartalmaznak. A RIO-k a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, Internet és kiegészítő szolgáltatások (helymegosztás, közvetítő-választás, műszaki vizsgálatok, stb.) díjait tartalmazzák. A szabályozás új eleme, hogy 2004-től az Internet hozzáférés díját is költségalapon (perc- és átalánydíjas formában) kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve Internet szolgáltatók felé.

Az 5 hazai jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-től hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit az NHHT nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.


Az NHH az eht előírásainak megfelelően a mai napon az ajánlatokkal kapcsolatos határozat-tervezeteit közzétette honlapján (www.nhh.hu). Az érintettek május 11-ig tehetnek észrevételt a határozat-tervezetekkel kapcsolatban. Ezt követően az NHHT az észrevételeket feldolgozza, és a határozat-tervezeteket véglegesíti. A végleges határozatokkal megállapított díjakat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak várhatóan június 1-től kell alkalmazniuk.

Mivel a határozat-tervezetek a díjak csökkentését irányozzák elő, az NHHT arra számít, hogy döntéseivel hozzájárul a magyarországi vezetékes távközlési, illetve Internet-piaci verseny élénküléséhez. Bár a RIO-k közvetlenül csak a szolgáltatók egymás között alkalmazott nagykereskedelmi díjait határozzák meg, az NHHT azt reméli, hogy a nagykereskedelmi díjak várható mérséklődése a kiskereskedelmi távközlési és Internettarifák csökkenését is maga után vonja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új javasolt forgalmi tarifák (Matávnál)
Helyi Hívás-kezdeményezés csúcsidőben: 2,42 Ft/perc csúcsidőn kívül: 1,27 Ft/perc
Regionális Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 3,48 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,82 Ft/perc
Országos Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 4,87 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,56 Ft/perc
Helyi Hívásvégződtetés csúcsidőben 2,07 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,09 Ft/perc
Regionális Hívásvégződtetés csúcsidőben 3,09 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,63 Ft/perc
Országos Hívásvégződtetés csúcsidőben4,42 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,32 Ft/perc

Az új javasolt összekapcsolási díjak 30-50%-os csökkenést jelentenek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?