36 °C Budapest

Jelentősen csökkenek a nagykereskedelmi díjak a távközlési piacon - a Matáv a vesztesek között

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:31

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) a mai napon közzétette honlapján a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat. Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami a Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internettarifák mérséklődéséhez vezet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa által ma közzétett határozat-tervezetekben szereplő összekapcsolási díjak számottevően alacsonyabbak a jelenleg érvényben levőknél és kisebb mértékűek, mint amit az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltatók januárban jóváhagyásra benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatai (RIO-k) tartalmaznak. A RIO-k a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, Internet és kiegészítő szolgáltatások (helymegosztás, közvetítő-választás, műszaki vizsgálatok, stb.) díjait tartalmazzák. A szabályozás új eleme, hogy 2004-től az Internet hozzáférés díját is költségalapon (perc- és átalánydíjas formában) kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve Internet szolgáltatók felé.

Az 5 hazai jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-től hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit az NHHT nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.


Az NHH az eht előírásainak megfelelően a mai napon az ajánlatokkal kapcsolatos határozat-tervezeteit közzétette honlapján (www.nhh.hu). Az érintettek május 11-ig tehetnek észrevételt a határozat-tervezetekkel kapcsolatban. Ezt követően az NHHT az észrevételeket feldolgozza, és a határozat-tervezeteket véglegesíti. A végleges határozatokkal megállapított díjakat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak várhatóan június 1-től kell alkalmazniuk.

Mivel a határozat-tervezetek a díjak csökkentését irányozzák elő, az NHHT arra számít, hogy döntéseivel hozzájárul a magyarországi vezetékes távközlési, illetve Internet-piaci verseny élénküléséhez. Bár a RIO-k közvetlenül csak a szolgáltatók egymás között alkalmazott nagykereskedelmi díjait határozzák meg, az NHHT azt reméli, hogy a nagykereskedelmi díjak várható mérséklődése a kiskereskedelmi távközlési és Internettarifák csökkenését is maga után vonja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új javasolt forgalmi tarifák (Matávnál)
Helyi Hívás-kezdeményezés csúcsidőben: 2,42 Ft/perc csúcsidőn kívül: 1,27 Ft/perc
Regionális Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 3,48 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,82 Ft/perc
Országos Hívás-kezdeményezés csúcsidőben 4,87 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,56 Ft/perc
Helyi Hívásvégződtetés csúcsidőben 2,07 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,09 Ft/perc
Regionális Hívásvégződtetés csúcsidőben 3,09 Ft/perc csúcsidőn kívül 1,63 Ft/perc
Országos Hívásvégződtetés csúcsidőben4,42 Ft/perc csúcsidőn kívül 2,32 Ft/perc

Az új javasolt összekapcsolási díjak 30-50%-os csökkenést jelentenek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?