25 °C Budapest

Járai a további kamatcsökkentés esélyeiről

Pénzcentrum
2004. április 21. 16:04

Járai Zsigmond szerint elképzelhető újabb alapkamat-csökkentés, amennyiben továbbra is jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Az euró bevezetésének időzítése szintén a gazdasági folyamatok alakulásától függ, amelyre 2009-ben, vagy 2010-ben kerülhet sor. Az MNB elnöke az MTI tudósítása szerit kiemelte, hogy a jegybank a lehető legnagyobb alkalmazkodó-készséget mutatja a kormány által kijelölt időponthoz.

A javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén kedvező fordulat várható, ami megteremtheti az intézkedés alapját - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán Nyíregyházán egy sajtótájékoztatón.

Járai véleménye szerint amennyiben a feltételek fokozatosan megteremtődnek, Magyarország 2009-2010 körül bevezetheti az eurót. "Persze minél hamarabbi a bevezetés, annál jobb a magyar gazdaságnak és a lakosságnak; éppen ezért a Nemzeti Bank, akármilyen időpontot is határoz meg a kormány, a maga eszközeivel támogatja a követelmények elérését " Ez a nyilatkozat a befektetők körében vélhetően kedvező visszhangra talál, hiszen egy újabb konkrét ígéretként értékelhető a fiskális és a monetáris politika sokat hiányolt összefogására.

Járai Zsimond az idei év második felében csökkenő inflációra számít, véleménye szerint májusban 7-8 százalék között tetőzik majd a pénzromlás, majd év végére 6-7 százalékra mérséklődik . Így "a jelenlegi helyzet alapján tarthatónak látszik a 2005. végi 4 százalékos mértékű inflációs cél".

A Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: az elkövetkezendő években "komoly reformra lesz szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság nyertese lehessen az Európai Uniós csatlakozásnak, és hosszú távon közelíthessen a közösség színvonalához ". Járai kifejtette, hogy elsősorban az állami szektorban van szükség intézkedésekre, mert tarthatatlan az deficit és az adósság nagysága. "Takarékosabb, racionálisabb gazdálkodásra van szükség, és a jelenlegi állami bürokrácia sem alkalmas arra, hogy az európai uniós forrásokért zajló versenyben sikeresebb legyen".

Egy másik, szintén ma tartott konferencián Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, illetve Jaksity György, a BÉT elnöke is az államháztartási reformok szükségességére hívta fel a figyelmet. Elemzők és a legkülönbözőbb gazdasági körökben már hosszabb idő óta viszonylagos egység figyelhető meg ebben, a magyar gazdaság jövője szempontjából rendkívül fontos témában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB elnökének véleménye szerint évi 5 százalékos mértékűnek kellene lennie a gazdasági növekedésnek ahhoz, hogy érdemben közelíteni lehessen a régi uniós országok fejlettségéhez, de ehhez a gazdaságpolitikának kell megteremteni a feltételeket.

Járai a sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta az euró bevezetéséből adódó előnyöket, majd hozzáfűzte: elvileg helyesnek látszik céldátum megjelölése az euró bevezetésére, de "talán - tekintettel a korábbi időpontok elhalasztódására - most erre, hanem inkább arra kell koncentrálni, hogy a feltételeket teljesítse az ország ."

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?