Járai a további kamatcsökkentés esélyeiről

Pénzcentrum
2004. április 21. 16:04

Járai Zsigmond szerint elképzelhető újabb alapkamat-csökkentés, amennyiben továbbra is jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Az euró bevezetésének időzítése szintén a gazdasági folyamatok alakulásától függ, amelyre 2009-ben, vagy 2010-ben kerülhet sor. Az MNB elnöke az MTI tudósítása szerit kiemelte, hogy a jegybank a lehető legnagyobb alkalmazkodó-készséget mutatja a kormány által kijelölt időponthoz.

A javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén kedvező fordulat várható, ami megteremtheti az intézkedés alapját - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán Nyíregyházán egy sajtótájékoztatón.

Járai véleménye szerint amennyiben a feltételek fokozatosan megteremtődnek, Magyarország 2009-2010 körül bevezetheti az eurót. "Persze minél hamarabbi a bevezetés, annál jobb a magyar gazdaságnak és a lakosságnak; éppen ezért a Nemzeti Bank, akármilyen időpontot is határoz meg a kormány, a maga eszközeivel támogatja a követelmények elérését " Ez a nyilatkozat a befektetők körében vélhetően kedvező visszhangra talál, hiszen egy újabb konkrét ígéretként értékelhető a fiskális és a monetáris politika sokat hiányolt összefogására.

Járai Zsimond az idei év második felében csökkenő inflációra számít, véleménye szerint májusban 7-8 százalék között tetőzik majd a pénzromlás, majd év végére 6-7 százalékra mérséklődik . Így "a jelenlegi helyzet alapján tarthatónak látszik a 2005. végi 4 százalékos mértékű inflációs cél".

A Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: az elkövetkezendő években "komoly reformra lesz szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság nyertese lehessen az Európai Uniós csatlakozásnak, és hosszú távon közelíthessen a közösség színvonalához ". Járai kifejtette, hogy elsősorban az állami szektorban van szükség intézkedésekre, mert tarthatatlan az deficit és az adósság nagysága. "Takarékosabb, racionálisabb gazdálkodásra van szükség, és a jelenlegi állami bürokrácia sem alkalmas arra, hogy az európai uniós forrásokért zajló versenyben sikeresebb legyen".

Egy másik, szintén ma tartott konferencián Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, illetve Jaksity György, a BÉT elnöke is az államháztartási reformok szükségességére hívta fel a figyelmet. Elemzők és a legkülönbözőbb gazdasági körökben már hosszabb idő óta viszonylagos egység figyelhető meg ebben, a magyar gazdaság jövője szempontjából rendkívül fontos témában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB elnökének véleménye szerint évi 5 százalékos mértékűnek kellene lennie a gazdasági növekedésnek ahhoz, hogy érdemben közelíteni lehessen a régi uniós országok fejlettségéhez, de ehhez a gazdaságpolitikának kell megteremteni a feltételeket.

Járai a sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta az euró bevezetéséből adódó előnyöket, majd hozzáfűzte: elvileg helyesnek látszik céldátum megjelölése az euró bevezetésére, de "talán - tekintettel a korábbi időpontok elhalasztódására - most erre, hanem inkább arra kell koncentrálni, hogy a feltételeket teljesítse az ország ."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem