Járai a további kamatcsökkentés esélyeiről

Pénzcentrum
2004. április 21. 16:04

Járai Zsigmond szerint elképzelhető újabb alapkamat-csökkentés, amennyiben továbbra is jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Az euró bevezetésének időzítése szintén a gazdasági folyamatok alakulásától függ, amelyre 2009-ben, vagy 2010-ben kerülhet sor. Az MNB elnöke az MTI tudósítása szerit kiemelte, hogy a jegybank a lehető legnagyobb alkalmazkodó-készséget mutatja a kormány által kijelölt időponthoz.

A javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén kedvező fordulat várható, ami megteremtheti az intézkedés alapját - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán Nyíregyházán egy sajtótájékoztatón.

Járai véleménye szerint amennyiben a feltételek fokozatosan megteremtődnek, Magyarország 2009-2010 körül bevezetheti az eurót. "Persze minél hamarabbi a bevezetés, annál jobb a magyar gazdaságnak és a lakosságnak; éppen ezért a Nemzeti Bank, akármilyen időpontot is határoz meg a kormány, a maga eszközeivel támogatja a követelmények elérését " Ez a nyilatkozat a befektetők körében vélhetően kedvező visszhangra talál, hiszen egy újabb konkrét ígéretként értékelhető a fiskális és a monetáris politika sokat hiányolt összefogására.

Járai Zsimond az idei év második felében csökkenő inflációra számít, véleménye szerint májusban 7-8 százalék között tetőzik majd a pénzromlás, majd év végére 6-7 százalékra mérséklődik . Így "a jelenlegi helyzet alapján tarthatónak látszik a 2005. végi 4 százalékos mértékű inflációs cél".

A Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: az elkövetkezendő években "komoly reformra lesz szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság nyertese lehessen az Európai Uniós csatlakozásnak, és hosszú távon közelíthessen a közösség színvonalához ". Járai kifejtette, hogy elsősorban az állami szektorban van szükség intézkedésekre, mert tarthatatlan az deficit és az adósság nagysága. "Takarékosabb, racionálisabb gazdálkodásra van szükség, és a jelenlegi állami bürokrácia sem alkalmas arra, hogy az európai uniós forrásokért zajló versenyben sikeresebb legyen".

Egy másik, szintén ma tartott konferencián Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, illetve Jaksity György, a BÉT elnöke is az államháztartási reformok szükségességére hívta fel a figyelmet. Elemzők és a legkülönbözőbb gazdasági körökben már hosszabb idő óta viszonylagos egység figyelhető meg ebben, a magyar gazdaság jövője szempontjából rendkívül fontos témában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB elnökének véleménye szerint évi 5 százalékos mértékűnek kellene lennie a gazdasági növekedésnek ahhoz, hogy érdemben közelíteni lehessen a régi uniós országok fejlettségéhez, de ehhez a gazdaságpolitikának kell megteremteni a feltételeket.

Járai a sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta az euró bevezetéséből adódó előnyöket, majd hozzáfűzte: elvileg helyesnek látszik céldátum megjelölése az euró bevezetésére, de "talán - tekintettel a korábbi időpontok elhalasztódására - most erre, hanem inkább arra kell koncentrálni, hogy a feltételeket teljesítse az ország ."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?