14 °C Budapest

Kissé erősödik a forint a kamatdöntés előtt, gyengül a dollár

Pénzcentrum
2004. április 19. 10:35

Pénteki záró értékénél kissé erősebb szinten kezdődött a kereskedés a hazai fizetőeszközzel, a ma reggeli nyitást követően jellemzően a 251.80 - 252.10 Ft/euró közötti árfolyamsávban születnek a kötések, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 11%-os eltérést jelent a sáv erősebb széle felé. Megoszlanak a vélemények a mai kamatdöntéssel kapcsolatban, a piac többsége változatlan kamatszintet vár, de a bizonytalanság miatt a forint árfolyama ingadozhat.

A múlt hét közepén a forint árfolyama jelentősebb mértékben gyengült az euróval szemben, és az EUR/HUF keresztárfolyam viszonylag kényelmes távolságra került az intervenciós sáv erős szélétől. Múlt pénteken azonban megfordultak az események a forint piacán, az addigi eladók ismét vásárolni kezdték a forinteszközöket, így megindult a (várt) korrekció, melyet a lengyel zloty erősödése is segített. A nap végére már 252 Ft/eurós árszint alatt születtek az utolsó kötések.

eurhufcomp
eurhufcomp
A mai nap legfontosabb hazai devizapiaci eseménye a Monetáris Tanács ülése. Általános elemzői vélekedés szerint az óvatos jegybanki viselkedés továbbra sem fog változni.

Megoszlanak a vélemények az esetleges mai kamatcsökkentéssel kapcsolatban. A többség változatlan alapkamatra számít a mai ülést követően, míg egyesek akár egy 50 bázispontos csökkenést sem tartanak elképzelhetetlennek.

Az elmúlt hét forintgyengülésének hatására a jegybank által korábban gyakran hangoztatott implicit árfolyamsávba (250-260 Ft/euró) került a forint árfolyama az euróval szemben. Emellett az inflációs veszélyek továbbra is fennállnak, de nincs lépéskényszerben a Tanács, így várhatóan nem változtat alapkamatán az MNB a mai ülést követően. A következő csökkentésre így már csak májusban kerülhet sor. Az elemzők többsége 25-50 bp-osra teszi a piac által már beárazott kamatvágást, és az év végéig további, összességében 150-300 bp-os csökkentés várható.

Az állampapírok másodpiacán a nyitást követően folytatódott a múlt hét közepén tapasztalt jelentős hozamnövekedés. A hozamgörbe rövidebb szakaszán 20-30 bp-os hozamemelkedés figyelhető meg, ami szintén arra utal, hogy a piac nem vár kamatcsökkentést a mai MT-ülés alkalmával.

A forint a dollárhoz képest kissé erősödött a múlt pénteki záróárhoz képest(209.90 - 210.30), a kötések jellemzően a 208.80 - 209.30 Ft/USD közötti sávban születnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár gyengült az euróhoz képest is a múlt pénteki kedvezőtlen ipari termelés adat (0.3%-os csökkenés) következtében és jelenleg ismét a fontos lélektani szintnek tekintett (1.20 EUR/USD) szint felett, az 1.2020 - 1.2060 közötti sávban kereskednek.


usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen is erősödést mutat az amerikai fizetőeszközzel szemben, a múlt hét végi, 108 jen/dolláros szintnél már alacsonyabban, a 107.20- 107.60 közötti szinten zajlik a kereskedés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem