Kissé erősödik a forint a kamatdöntés előtt, gyengül a dollár

Pénzcentrum
2004. április 19. 10:35

Pénteki záró értékénél kissé erősebb szinten kezdődött a kereskedés a hazai fizetőeszközzel, a ma reggeli nyitást követően jellemzően a 251.80 - 252.10 Ft/euró közötti árfolyamsávban születnek a kötések, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 11%-os eltérést jelent a sáv erősebb széle felé. Megoszlanak a vélemények a mai kamatdöntéssel kapcsolatban, a piac többsége változatlan kamatszintet vár, de a bizonytalanság miatt a forint árfolyama ingadozhat.

A múlt hét közepén a forint árfolyama jelentősebb mértékben gyengült az euróval szemben, és az EUR/HUF keresztárfolyam viszonylag kényelmes távolságra került az intervenciós sáv erős szélétől. Múlt pénteken azonban megfordultak az események a forint piacán, az addigi eladók ismét vásárolni kezdték a forinteszközöket, így megindult a (várt) korrekció, melyet a lengyel zloty erősödése is segített. A nap végére már 252 Ft/eurós árszint alatt születtek az utolsó kötések.

eurhufcomp
eurhufcomp
A mai nap legfontosabb hazai devizapiaci eseménye a Monetáris Tanács ülése. Általános elemzői vélekedés szerint az óvatos jegybanki viselkedés továbbra sem fog változni.

Megoszlanak a vélemények az esetleges mai kamatcsökkentéssel kapcsolatban. A többség változatlan alapkamatra számít a mai ülést követően, míg egyesek akár egy 50 bázispontos csökkenést sem tartanak elképzelhetetlennek.

Az elmúlt hét forintgyengülésének hatására a jegybank által korábban gyakran hangoztatott implicit árfolyamsávba (250-260 Ft/euró) került a forint árfolyama az euróval szemben. Emellett az inflációs veszélyek továbbra is fennállnak, de nincs lépéskényszerben a Tanács, így várhatóan nem változtat alapkamatán az MNB a mai ülést követően. A következő csökkentésre így már csak májusban kerülhet sor. Az elemzők többsége 25-50 bp-osra teszi a piac által már beárazott kamatvágást, és az év végéig további, összességében 150-300 bp-os csökkentés várható.

Az állampapírok másodpiacán a nyitást követően folytatódott a múlt hét közepén tapasztalt jelentős hozamnövekedés. A hozamgörbe rövidebb szakaszán 20-30 bp-os hozamemelkedés figyelhető meg, ami szintén arra utal, hogy a piac nem vár kamatcsökkentést a mai MT-ülés alkalmával.

A forint a dollárhoz képest kissé erősödött a múlt pénteki záróárhoz képest(209.90 - 210.30), a kötések jellemzően a 208.80 - 209.30 Ft/USD közötti sávban születnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár gyengült az euróhoz képest is a múlt pénteki kedvezőtlen ipari termelés adat (0.3%-os csökkenés) következtében és jelenleg ismét a fontos lélektani szintnek tekintett (1.20 EUR/USD) szint felett, az 1.2020 - 1.2060 közötti sávban kereskednek.


usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen is erősödést mutat az amerikai fizetőeszközzel szemben, a múlt hét végi, 108 jen/dolláros szintnél már alacsonyabban, a 107.20- 107.60 közötti szinten zajlik a kereskedés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM