Áprilisban indul az AH privatizációja!!!- indokolt volt a szárnyalás

Pénzcentrum
2004. április 14. 07:55

Még áprilisban meghirdetik az Antenna Hungária többségi részvénycsomagját. A Magyar Hírlap értesülései szerint az ÁPV Rt. a teljes állami csomagot értékesíteni szeretné.

Az ÁPV Rt. két változatot terjesztett elő: vagy egyben vagy két részletben adná el a céget. Az egyben történő értékesítés esetén a teljes 74%-os csomag egy szakmai befektetőhöz kerülne, a két részletben történő eladáskor csak 50%+1, a maradék a tőzsdén kerülne leadásra. Véleményünk szerint az első megoldás logikus, ha figyelembe vesszük az állam bevételmaximalizációra való törekvését.

Az információ döntő része már beépült az Antenna Hungária árában, amely az elmúlt hetekben hatalmas emelkedés produkált. A papír tegnap 3,240 forinton fejezte be a kereskedést nagy vonalakban azt az árszintet elérve, amely fundamentálisan 100%-osan megalapozott.

Az állami csomag eladásában az a story, hogy a vevőnek egyből ajánlatot kellene tennie a tranzakció után, így a többi befektetőnek is lehetősége lesz arra, hogy a privatizációs áron megváljon részvénycsomagjáról.

A privatizációs árat nagyon nehéz megbecsülni. A cég jelenlegi helyzetében az aktuális ár alsó hangon már elfogadható, azonban ha a vevő lényeges költségtakarékosságot tud elérni, sokkal magasabb árszint (akár négyessel kezdődő) is elérhető.

Az ár becslése továbbá azért is igen nehéz, mert jelenleg nem láthatóak az AH divizionális eredményadatai, így elképzelhető, hogy egyes kisebb tevékenységeket leépítve a kép pozitívabb (vagy negatívabb).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Antenna emelkedése az elmúlt napokban, hetekben szinte folyamatos volt. Az idei éves privatizációs tervek, az Eutelsat csomag eladása, a 10 év után ismét kifizetett osztalék, a fundamentális alulértékeltség mind egyirányba hatott a papírra.

A jelenlegi szintről a papír vásárlásához kell már egy erőteljes spekulatív hajlam. Amennyiben a cég mögött fundamentálisan az van, amit sejtünk akkor még van tartalék az árfolyamban, de biztosat már nem lehet mondani.

A hír kapcsán azonban pár dolgot meg kell jegyezni.
- Az AH privatizációja ügyében még nincs kormánydöntés
-az áprilisi időpont korainak tűnik
- viszont, amennyiben az ÁPV még a nyári holtszezon előtt le akarja zongorázni a tranzakciót, akkor mindenképpen meg kell hirdetni a céget áprilisban. Első féléves lebonyolítás csak akkor képzelhető el, ha a tranzakció komolyan elő van készítve, s a potenciális vevőjelöltek már megmutatták magukat az ÁPV Rt előtt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?