Richter: 21,648 Ft - egy elemzői modell részletei

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:03

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerdai Tőzsdeklub rendezvényünkön ismertette a Richterrel kapcsolatos véleményét. A rendezvény alkalmával lehetőség nyílt arra, hogy a nagyközönség is átlagnál mélyebb betekintést nyerjen a szakértői számítások hátterébe. Miért is 21,648 Ft reális értéke a részvénynek? Széles nemzetközi összehasonlításban mit mutat az árazás?
Bevezetésként néhány szó a fundementumokról, az EPS előrejelzést befolyásoló tényezőkről:
  • Vágó Attila bár némileg optimistább az amerikai piac vonatkozásait illetően a menedzsmentnél, ő is csupán nagyon mérsékelt növekedést feltételez

  • Oroszországban - figyelembe véve, hogy 16-17 USD olajárnál nullszaldós a költségvetés - nehezen feltételezhető, hogy a következő 3 évben 10% alatti legyen a gyógyszerpiac bővülése

  • Kelet-Európában a gyógyszerfogyasztás a nyugati szint 40%-a. Az EU-ban is 6-7%-kal nő évente a gyógyszerfogyasztás, így nem túl bátor feltételezés 10%-os növekedéssel számolni


Figyelembe véve a jelenlegi forint-dollár árfolyamot és a 100%-os adókedvezményt is, fentiek mellett egy közel 3%-os EPS csökkenés valószínűsíthető 2004-re.

Mutató alapú összehasonlítás
Az alábbi táblázat a régiónk és a világ vezető generikus társaságainak összehasonlítását mutatja. Mint látható P/E mutató alapján a Richter részvényei nem érik el a szektor átlagot. Mindazonáltal ha az EPS növekedéssel korrigált P/E mutatót, a PEG mutatót vizsgáljuk, már lényegesen kedvezőtlenebb kép körvonalazódik. Mind 2004, mind 2005 vonatkozásában kedvezőtlenebb az árazás a piaci átlagnál.
(Az eredmény növekedés a fundamentális elemzés egyik legfontosabb tényezője, ugyanakkor az elemzői gyakorlat azt illetően jelentős eltéréseket mutat, hogy a PEG mutató számításánál a növekedési faktort milyen időtávra veszi figyelembe.)


Vágó Attila fentiek mellett hangsúlyozta; amennyiben a társaság számára kedvező megoldás körvonalazódik a magyar piacon ár és támogatási fronton, úgy természetszerűleg pozitív irányba mozdul el azonnal mind az EPS előrejelzés, mind a célárfolyam.

Miért ilyen erős a Richter árfolyama?

Természetszerűen merül fel a kérdés, hogy miért ilyen erős a Richter, miután gyakorlatilag minden elemző leminősítette az elmúlt két hónapban. A részvény a leminősítések, a magyar piaccal kapcsolatos igen kedvezőtlen hírek ellenére sem tudott 22,000 Ft alatt maradni.

Vágó Attila szerint az "indokolhatónál" erősebb árfolyamot a kelet-európai alapokba érkező tőke által generált kereslet tartja fent.

Egy kis értelmezés: mit jelent a "tartás"?

A Richter jelenleg tartáson van a Concorde-nál. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy a reális, 21,648 Ft-os részvényárfolyamhoz viszonyítva éves szinten a tőkeköltséggel megegyező (9.9%) növekedést érhet el.Alábbiakban egy osztalék diszkontáláson alapuló modell kerül bemutatásra, melynek főbb feltételezései:
-hosszú távon érvényesülő 12%-os növekedés (a maradvány érték - terminal value számításakor alkalmazott növekedési ráta alacsonyabb, valamivel 8% alatti)
-20%-os kifizetési arányHR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43