Richter: 21,648 Ft - egy elemzői modell részletei

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:03

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerdai Tőzsdeklub rendezvényünkön ismertette a Richterrel kapcsolatos véleményét. A rendezvény alkalmával lehetőség nyílt arra, hogy a nagyközönség is átlagnál mélyebb betekintést nyerjen a szakértői számítások hátterébe. Miért is 21,648 Ft reális értéke a részvénynek? Széles nemzetközi összehasonlításban mit mutat az árazás?
Bevezetésként néhány szó a fundementumokról, az EPS előrejelzést befolyásoló tényezőkről:
  • Vágó Attila bár némileg optimistább az amerikai piac vonatkozásait illetően a menedzsmentnél, ő is csupán nagyon mérsékelt növekedést feltételez

  • Oroszországban - figyelembe véve, hogy 16-17 USD olajárnál nullszaldós a költségvetés - nehezen feltételezhető, hogy a következő 3 évben 10% alatti legyen a gyógyszerpiac bővülése

  • Kelet-Európában a gyógyszerfogyasztás a nyugati szint 40%-a. Az EU-ban is 6-7%-kal nő évente a gyógyszerfogyasztás, így nem túl bátor feltételezés 10%-os növekedéssel számolni


Figyelembe véve a jelenlegi forint-dollár árfolyamot és a 100%-os adókedvezményt is, fentiek mellett egy közel 3%-os EPS csökkenés valószínűsíthető 2004-re.

Mutató alapú összehasonlítás
Az alábbi táblázat a régiónk és a világ vezető generikus társaságainak összehasonlítását mutatja. Mint látható P/E mutató alapján a Richter részvényei nem érik el a szektor átlagot. Mindazonáltal ha az EPS növekedéssel korrigált P/E mutatót, a PEG mutatót vizsgáljuk, már lényegesen kedvezőtlenebb kép körvonalazódik. Mind 2004, mind 2005 vonatkozásában kedvezőtlenebb az árazás a piaci átlagnál.
(Az eredmény növekedés a fundamentális elemzés egyik legfontosabb tényezője, ugyanakkor az elemzői gyakorlat azt illetően jelentős eltéréseket mutat, hogy a PEG mutató számításánál a növekedési faktort milyen időtávra veszi figyelembe.)


Vágó Attila fentiek mellett hangsúlyozta; amennyiben a társaság számára kedvező megoldás körvonalazódik a magyar piacon ár és támogatási fronton, úgy természetszerűleg pozitív irányba mozdul el azonnal mind az EPS előrejelzés, mind a célárfolyam.

Miért ilyen erős a Richter árfolyama?

Természetszerűen merül fel a kérdés, hogy miért ilyen erős a Richter, miután gyakorlatilag minden elemző leminősítette az elmúlt két hónapban. A részvény a leminősítések, a magyar piaccal kapcsolatos igen kedvezőtlen hírek ellenére sem tudott 22,000 Ft alatt maradni.

Vágó Attila szerint az "indokolhatónál" erősebb árfolyamot a kelet-európai alapokba érkező tőke által generált kereslet tartja fent.

Egy kis értelmezés: mit jelent a "tartás"?

A Richter jelenleg tartáson van a Concorde-nál. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy a reális, 21,648 Ft-os részvényárfolyamhoz viszonyítva éves szinten a tőkeköltséggel megegyező (9.9%) növekedést érhet el.Alábbiakban egy osztalék diszkontáláson alapuló modell kerül bemutatásra, melynek főbb feltételezései:
-hosszú távon érvényesülő 12%-os növekedés (a maradvány érték - terminal value számításakor alkalmazott növekedési ráta alacsonyabb, valamivel 8% alatti)
-20%-os kifizetési arányHR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem