21 °C Budapest

Richter: 21,648 Ft - egy elemzői modell részletei

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:03

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerdai Tőzsdeklub rendezvényünkön ismertette a Richterrel kapcsolatos véleményét. A rendezvény alkalmával lehetőség nyílt arra, hogy a nagyközönség is átlagnál mélyebb betekintést nyerjen a szakértői számítások hátterébe. Miért is 21,648 Ft reális értéke a részvénynek? Széles nemzetközi összehasonlításban mit mutat az árazás?
Bevezetésként néhány szó a fundementumokról, az EPS előrejelzést befolyásoló tényezőkről:
  • Vágó Attila bár némileg optimistább az amerikai piac vonatkozásait illetően a menedzsmentnél, ő is csupán nagyon mérsékelt növekedést feltételez

  • Oroszországban - figyelembe véve, hogy 16-17 USD olajárnál nullszaldós a költségvetés - nehezen feltételezhető, hogy a következő 3 évben 10% alatti legyen a gyógyszerpiac bővülése

  • Kelet-Európában a gyógyszerfogyasztás a nyugati szint 40%-a. Az EU-ban is 6-7%-kal nő évente a gyógyszerfogyasztás, így nem túl bátor feltételezés 10%-os növekedéssel számolni


Figyelembe véve a jelenlegi forint-dollár árfolyamot és a 100%-os adókedvezményt is, fentiek mellett egy közel 3%-os EPS csökkenés valószínűsíthető 2004-re.

Mutató alapú összehasonlítás
Az alábbi táblázat a régiónk és a világ vezető generikus társaságainak összehasonlítását mutatja. Mint látható P/E mutató alapján a Richter részvényei nem érik el a szektor átlagot. Mindazonáltal ha az EPS növekedéssel korrigált P/E mutatót, a PEG mutatót vizsgáljuk, már lényegesen kedvezőtlenebb kép körvonalazódik. Mind 2004, mind 2005 vonatkozásában kedvezőtlenebb az árazás a piaci átlagnál.
(Az eredmény növekedés a fundamentális elemzés egyik legfontosabb tényezője, ugyanakkor az elemzői gyakorlat azt illetően jelentős eltéréseket mutat, hogy a PEG mutató számításánál a növekedési faktort milyen időtávra veszi figyelembe.)


Vágó Attila fentiek mellett hangsúlyozta; amennyiben a társaság számára kedvező megoldás körvonalazódik a magyar piacon ár és támogatási fronton, úgy természetszerűleg pozitív irányba mozdul el azonnal mind az EPS előrejelzés, mind a célárfolyam.

Miért ilyen erős a Richter árfolyama?

Természetszerűen merül fel a kérdés, hogy miért ilyen erős a Richter, miután gyakorlatilag minden elemző leminősítette az elmúlt két hónapban. A részvény a leminősítések, a magyar piaccal kapcsolatos igen kedvezőtlen hírek ellenére sem tudott 22,000 Ft alatt maradni.

Vágó Attila szerint az "indokolhatónál" erősebb árfolyamot a kelet-európai alapokba érkező tőke által generált kereslet tartja fent.

Egy kis értelmezés: mit jelent a "tartás"?

A Richter jelenleg tartáson van a Concorde-nál. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy a reális, 21,648 Ft-os részvényárfolyamhoz viszonyítva éves szinten a tőkeköltséggel megegyező (9.9%) növekedést érhet el.Alábbiakban egy osztalék diszkontáláson alapuló modell kerül bemutatásra, melynek főbb feltételezései:
-hosszú távon érvényesülő 12%-os növekedés (a maradvány érték - terminal value számításakor alkalmazott növekedési ráta alacsonyabb, valamivel 8% alatti)
-20%-os kifizetési arányHR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM