Adóverseny egy durvább hangvétellel

Pénzcentrum
2004. március 31. 08:58

Egyre több EU ország képviselője nyilatkozik elítélően a május 1-én csatlakozó kelet-európai államok alacsony társasági adó kulcsáról, s a megfogalmazott vélemények hangvétele egyre durvábbnak tűnik.

A Világgazdaság ma arról számol be, hogy Göran Persson svéd kormányfő kijelentette, hogy az északi országok nem fogják finanszírozni az új tagok magasabb jövedelemmel rendelkező rétegének az adómentességét. A kormányfő szerint az alacsony társaság nyereség adók fontos jövedelemtől fosztják meg a költségvetéseket, melyek ráadásul komoly brüsszeli támogatásokban részesülnek ezzel egyidejűleg.

Mint emlékezetes, a napokban a német kancellár is hasonló, ám enyhébb hangvételű nyilatkozatot tett, korábban pedig a társasági adó csökkentését határozta el. Szintén az adómérséklést választotta Ausztria is, mely a jövő évtől 35%-ról 24%-ra csökkenti a társasági adó kulcsát.

Létezik azonban ellenkező vélemény is: a kölni gazdaságkutató (IW) elemzője szerint ugyanis a német cégek elsősorban nem az alacsony adókulcs, hanem az olcsó munkaerő miatt telepítik a termelést keletebbre.

Tény azonban, hogy a csatlakozó országok alacsony társasági adó "ügye" egyre inkább a fókuszba kerül az EU-ban, s a közvéleményt valószínűleg komolyan befolyásolják a nyilatkozatok. Hogy ezeknek milyen hatása lesz hosszabb távon azt egyelőre lehetetelen megítélni, véleményünk szerint azonban a jelenlegi EU tagországok közül többen az adócsökkentés eszközéhez próbálnak majd nyúlni...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amint az alábbi táblázatból is kitűnik, a csatlakozó országok társasági adó kulcsai jelentősen alulmúlják a jelenlegi EU tagokét, így a kritikák nem alaptalanok...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43