1 °C Budapest

Adóverseny egy durvább hangvétellel

Pénzcentrum
2004. március 31. 08:58

Egyre több EU ország képviselője nyilatkozik elítélően a május 1-én csatlakozó kelet-európai államok alacsony társasági adó kulcsáról, s a megfogalmazott vélemények hangvétele egyre durvábbnak tűnik.

A Világgazdaság ma arról számol be, hogy Göran Persson svéd kormányfő kijelentette, hogy az északi országok nem fogják finanszírozni az új tagok magasabb jövedelemmel rendelkező rétegének az adómentességét. A kormányfő szerint az alacsony társaság nyereség adók fontos jövedelemtől fosztják meg a költségvetéseket, melyek ráadásul komoly brüsszeli támogatásokban részesülnek ezzel egyidejűleg.

Mint emlékezetes, a napokban a német kancellár is hasonló, ám enyhébb hangvételű nyilatkozatot tett, korábban pedig a társasági adó csökkentését határozta el. Szintén az adómérséklést választotta Ausztria is, mely a jövő évtől 35%-ról 24%-ra csökkenti a társasági adó kulcsát.

Létezik azonban ellenkező vélemény is: a kölni gazdaságkutató (IW) elemzője szerint ugyanis a német cégek elsősorban nem az alacsony adókulcs, hanem az olcsó munkaerő miatt telepítik a termelést keletebbre.

Tény azonban, hogy a csatlakozó országok alacsony társasági adó "ügye" egyre inkább a fókuszba kerül az EU-ban, s a közvéleményt valószínűleg komolyan befolyásolják a nyilatkozatok. Hogy ezeknek milyen hatása lesz hosszabb távon azt egyelőre lehetetelen megítélni, véleményünk szerint azonban a jelenlegi EU tagországok közül többen az adócsökkentés eszközéhez próbálnak majd nyúlni...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amint az alábbi táblázatból is kitűnik, a csatlakozó országok társasági adó kulcsai jelentősen alulmúlják a jelenlegi EU tagokét, így a kritikák nem alaptalanok...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm