16 °C Budapest

Alternatív olaj stratégiák: cash kifizetés a részvényeseknek!

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:54

John Browne, a BP vezérigazgatója tegnap ismertette a világ egyik legnagyobb olajcégének új stratégiáját. 2004-2006 között a terjeszkedés és beruházás visszaszorul, s a társaság a 20 USD feletti olajárból származó jövedelmet ki fogja fizetni a részvényeseknek a saját papírjának piaci vásárlásain keresztül. Browne nem lát értelmesen megvalósítható terjeszkedési célt pillanatnyilag és a megtermelt jövedelmet nem kívánja extra kockázat mellett újra befektetni. A részvény visszavásárlások értéke 2004 és 2006 között 30-40 mrd USD között alakulhat, mely a jelenlegi árfolyam mellett a kintlévő részvények 16-22%-át képviseli. A hírt 2%-os emelkedéssel fogadta a piac.

Míg a közép-európai régióban minden szereplő saját stratégiájának nélkülözhetetlen elemeként tartja számon a terjeszkedésen keresztüli méret növelést, a BP a jelenlegi piaci részesedése mellett már nem kíván jelentősebb beruházási és akvizíciós programokat végrehajtani.

A vezérigazgató komoly esélyt lát arra, hogy az olaj árfolyama 2006-ig tartósan a 20 USD szint felett maradjon. (A 20 dolláros szint az olajcégeknél jellemzően a stratégiai, több éves tervezéshez használt árszint.) A 20 USD feletti olajárból származó "extra profit" felhasználásának legésszerűbb módja mérsékelt beruházási aktivitás esetén a jövedelem visszajuttatása a részvényesekhez, melynek két legjellemzőbb módja az osztalék fizetés és a saját részvény visszavásárlás. A BP ez utóbbit választja, ezzel egy kicsit aktívabb árfolyam kiegyensúlyozó szerepet vállal a menedzsment mint az osztalék fizetéssel, hiszen egyedi döntés tárgyát képezi a vételi oldalon történő megjelenés.

A BP kapitalizációja jelenleg 185 mrd USD, s a következő három évre becsült, részvény visszavásárlásra rendelkezésre álló összeg 30-40 mrd USD. A maximum érték pontosan a duplája a 2001-2003 között ezen célra elköltött összegnek.

** ** **

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fentiekhez érdemesnek tartjuk megjegyezni az olajszektoron belüli látványos stratégiai irányváltást. Míg 2000-2002 között még "vért izzadtak" a világ vezető olajcégei a bizonyított készletszint és kitermelés növeléséért, s így az árazás egyik alapszáma volt a várható kitermelés növekmény, addig mára részvényesekhez visszajutatott cash előtérbe helyezésével határozott elmozdulás tapasztalható a közszolgáltató jelleg felé.

Nem vonható teljes párhuzam, de azért érdekesnek tartjuk megemlíteni a vezetékes távközlési cégek árazásának hasonló átalakulását.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM