20 °C Budapest

Alternatív olaj stratégiák: cash kifizetés a részvényeseknek!

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:54

John Browne, a BP vezérigazgatója tegnap ismertette a világ egyik legnagyobb olajcégének új stratégiáját. 2004-2006 között a terjeszkedés és beruházás visszaszorul, s a társaság a 20 USD feletti olajárból származó jövedelmet ki fogja fizetni a részvényeseknek a saját papírjának piaci vásárlásain keresztül. Browne nem lát értelmesen megvalósítható terjeszkedési célt pillanatnyilag és a megtermelt jövedelmet nem kívánja extra kockázat mellett újra befektetni. A részvény visszavásárlások értéke 2004 és 2006 között 30-40 mrd USD között alakulhat, mely a jelenlegi árfolyam mellett a kintlévő részvények 16-22%-át képviseli. A hírt 2%-os emelkedéssel fogadta a piac.

Míg a közép-európai régióban minden szereplő saját stratégiájának nélkülözhetetlen elemeként tartja számon a terjeszkedésen keresztüli méret növelést, a BP a jelenlegi piaci részesedése mellett már nem kíván jelentősebb beruházási és akvizíciós programokat végrehajtani.

A vezérigazgató komoly esélyt lát arra, hogy az olaj árfolyama 2006-ig tartósan a 20 USD szint felett maradjon. (A 20 dolláros szint az olajcégeknél jellemzően a stratégiai, több éves tervezéshez használt árszint.) A 20 USD feletti olajárból származó "extra profit" felhasználásának legésszerűbb módja mérsékelt beruházási aktivitás esetén a jövedelem visszajuttatása a részvényesekhez, melynek két legjellemzőbb módja az osztalék fizetés és a saját részvény visszavásárlás. A BP ez utóbbit választja, ezzel egy kicsit aktívabb árfolyam kiegyensúlyozó szerepet vállal a menedzsment mint az osztalék fizetéssel, hiszen egyedi döntés tárgyát képezi a vételi oldalon történő megjelenés.

A BP kapitalizációja jelenleg 185 mrd USD, s a következő három évre becsült, részvény visszavásárlásra rendelkezésre álló összeg 30-40 mrd USD. A maximum érték pontosan a duplája a 2001-2003 között ezen célra elköltött összegnek.

** ** **

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fentiekhez érdemesnek tartjuk megjegyezni az olajszektoron belüli látványos stratégiai irányváltást. Míg 2000-2002 között még "vért izzadtak" a világ vezető olajcégei a bizonyított készletszint és kitermelés növeléséért, s így az árazás egyik alapszáma volt a várható kitermelés növekmény, addig mára részvényesekhez visszajutatott cash előtérbe helyezésével határozott elmozdulás tapasztalható a közszolgáltató jelleg felé.

Nem vonható teljes párhuzam, de azért érdekesnek tartjuk megemlíteni a vezetékes távközlési cégek árazásának hasonló átalakulását.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?