18 °C Budapest

Alternatív olaj stratégiák: cash kifizetés a részvényeseknek!

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:54

John Browne, a BP vezérigazgatója tegnap ismertette a világ egyik legnagyobb olajcégének új stratégiáját. 2004-2006 között a terjeszkedés és beruházás visszaszorul, s a társaság a 20 USD feletti olajárból származó jövedelmet ki fogja fizetni a részvényeseknek a saját papírjának piaci vásárlásain keresztül. Browne nem lát értelmesen megvalósítható terjeszkedési célt pillanatnyilag és a megtermelt jövedelmet nem kívánja extra kockázat mellett újra befektetni. A részvény visszavásárlások értéke 2004 és 2006 között 30-40 mrd USD között alakulhat, mely a jelenlegi árfolyam mellett a kintlévő részvények 16-22%-át képviseli. A hírt 2%-os emelkedéssel fogadta a piac.

Míg a közép-európai régióban minden szereplő saját stratégiájának nélkülözhetetlen elemeként tartja számon a terjeszkedésen keresztüli méret növelést, a BP a jelenlegi piaci részesedése mellett már nem kíván jelentősebb beruházási és akvizíciós programokat végrehajtani.

A vezérigazgató komoly esélyt lát arra, hogy az olaj árfolyama 2006-ig tartósan a 20 USD szint felett maradjon. (A 20 dolláros szint az olajcégeknél jellemzően a stratégiai, több éves tervezéshez használt árszint.) A 20 USD feletti olajárból származó "extra profit" felhasználásának legésszerűbb módja mérsékelt beruházási aktivitás esetén a jövedelem visszajuttatása a részvényesekhez, melynek két legjellemzőbb módja az osztalék fizetés és a saját részvény visszavásárlás. A BP ez utóbbit választja, ezzel egy kicsit aktívabb árfolyam kiegyensúlyozó szerepet vállal a menedzsment mint az osztalék fizetéssel, hiszen egyedi döntés tárgyát képezi a vételi oldalon történő megjelenés.

A BP kapitalizációja jelenleg 185 mrd USD, s a következő három évre becsült, részvény visszavásárlásra rendelkezésre álló összeg 30-40 mrd USD. A maximum érték pontosan a duplája a 2001-2003 között ezen célra elköltött összegnek.

** ** **

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fentiekhez érdemesnek tartjuk megjegyezni az olajszektoron belüli látványos stratégiai irányváltást. Míg 2000-2002 között még "vért izzadtak" a világ vezető olajcégei a bizonyított készletszint és kitermelés növeléséért, s így az árazás egyik alapszáma volt a várható kitermelés növekmény, addig mára részvényesekhez visszajutatott cash előtérbe helyezésével határozott elmozdulás tapasztalható a közszolgáltató jelleg felé.

Nem vonható teljes párhuzam, de azért érdekesnek tartjuk megemlíteni a vezetékes távközlési cégek árazásának hasonló átalakulását.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?