Az ÁFA törvény változásairól (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 24. 09:17

2004. március 8-án a Parlament elfogadta a Magyarország uniós csatlakozásától hatályos, az Európai Unió szabályaival harmonizált Áfa törvényt, amely jelentős részben a jelenlegi Áfa rendszer szabályait követi, ugyanakkor számos speciális szabályt is tartalmaz a tagállamok közötti kereskedelem vonatkozásában - tette közzé a PricewaterhouseCoopers.

A legnagyobb változás a Közösségen belüli, más tagállamok vállalkozásaival folytatott ügyletek kezelésében következik be. A Közösségen belüli értékesítés általános szabálya szerint, a más tagállamba irányuló értékesítés adómentes, tehát nem kell az eladónak Áfát felszámítania, amennyiben Áfa-alanyok között valósul meg az ügylet, és az áru elhagyja az országot. Az Áfát a másik tagállamban bejegyzett vevő köteles a célországban, a célország adókulcsának alkalmazásával önadózás útján bevallani és megfizetni. Ha az adózó adólevonási joggal rendelkezik a szóban forgó beszerzés vonatkozásában, a beszerzést terhelő Áfát ugyanazon adóbevallási időszakban (hónapban, negyedévben) levonható adóként érvényesítheti, azaz a közösségi beszerzés tényleges adófizetési kötelezettséggel gyakorlatilag nem jár.

A gazdálkodóknak tisztában kell lenniük a Közösségen belüli tranzakciókhoz kapcsolódó új adminisztrációs követelményekkel A tagállamok közötti ügyletekre vonatkozó szabályok alkalmazásához a vevőnek közösségi adószámra van szüksége. Érvényes közösségi adószám hiányában az eladó köteles az értékesítéskor a saját állama szerinti áfát felszámítani. A szállítóknak célszerű írásos formában megerősítést kérni az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájától a vevő közösségi adószámának érvényességéről, mert érvénytelen közösségi adószámú vevőnek történő Közösségen belüli értékesítés esetén az Adóhatóság későbbi vizsgálata során adóhiányt állapíthat meg.

A Közösségen belüli értékesítéshez kapcsolódó adómentesség feltétele, hogy az értékesítésről szóló számlán a vevő érvényes közösségi adószámát feltüntessék, továbbá az értékesített termékek az értékesítés közvetlen következményeként Magyarországot bizonyíthatóan elhagyják.

A kiszállítás bizonyítása az értékesítő gazdálkodó kötelezettsége, de a törvény nem nevesíti a bizonyításhoz felhasználható dokumentumokat. Megjegyezzük, hogy az árumozgásokkal összefüggő Közösségen belüli áruszállítás és kapcsolódó szolgáltatások (szállítmányozás, rakodás stb.) Áfa kezelésében is lényeges változások lesznek. A Közösségen belüli árufuvarozás adókötelessé válik. Amennyiben egy magyar gazdálkodó egy másik tagállamból szerez be terméket, és a fuvarozást egy másik tagállambeli fuvarozóval végezteti, akkor a fuvarozást terhelő magyar Áfát az itthoni gazdálkodónak kell önadózás útján bevallani.

A törvény a Hatos Áfa Direktívában is szabályozott és a tagállamokra kötelező rendelkezések, mint például a háromszögügylet mellett bevezet néhány nem kötelező egyszerűsítést is. Ilyen például a vevői készlet fogalmának, illetve speciális kezelésének megjelenése is, amely azt jelenti, hogy azon más tagállamokban adóalanyként bejegyzett vállalkozásoknak nem kell magyar Áfa adóalanyként bejelentkezniük, amelyek egy magyarországi vevőjük raktárában vagy a vevő által bérelt raktárban fenntartott készletből értékesítenek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közösségen belüli termékbeszerzés fogalmának megjelenésével szűkül a termékimport köre, amely ezután csak a Közösségen kívülről, harmadik országból érkező áruk tekintetében értelmezhető. Az import Áfa kiszabására és megfizetésére vonatkozó eddigi szabályok egyszerűsödnek pénzügyi szempontból, mivel az adóalanyok az import Áfát önbevallással rendezhetik majd 2004. május 1-ét követően, kivéve a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató, illetve az alanyi adómentes adóalanyokat. Az Európai Unión kívülre, harmadik országba irányuló export után továbbra sem kell Áfát felszámítani.

A törvény az átmeneti rendelkezések között rendezi a Magyarország uniós csatlakozását követően véget érő vámeljárások alatt lévő termékek Áfa kezelését is. A törvény alapján általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását követően azon közösségi státusszal rendelkező, illetve közösségi származó termékek szabadforgalomba bocsátása esetén, melyeket Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását megelőzően helyeztek aktív feldolgozási eljárás, passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás, vagy átmeneti megőrzés eljárások valamelyike alá. Adóalanyok esetében ez az adókötelezettség is önbevallással rendezendő.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07