16 °C Budapest

Az ÁFA törvény változásairól (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 24. 09:17

2004. március 8-án a Parlament elfogadta a Magyarország uniós csatlakozásától hatályos, az Európai Unió szabályaival harmonizált Áfa törvényt, amely jelentős részben a jelenlegi Áfa rendszer szabályait követi, ugyanakkor számos speciális szabályt is tartalmaz a tagállamok közötti kereskedelem vonatkozásában - tette közzé a PricewaterhouseCoopers.

A legnagyobb változás a Közösségen belüli, más tagállamok vállalkozásaival folytatott ügyletek kezelésében következik be. A Közösségen belüli értékesítés általános szabálya szerint, a más tagállamba irányuló értékesítés adómentes, tehát nem kell az eladónak Áfát felszámítania, amennyiben Áfa-alanyok között valósul meg az ügylet, és az áru elhagyja az országot. Az Áfát a másik tagállamban bejegyzett vevő köteles a célországban, a célország adókulcsának alkalmazásával önadózás útján bevallani és megfizetni. Ha az adózó adólevonási joggal rendelkezik a szóban forgó beszerzés vonatkozásában, a beszerzést terhelő Áfát ugyanazon adóbevallási időszakban (hónapban, negyedévben) levonható adóként érvényesítheti, azaz a közösségi beszerzés tényleges adófizetési kötelezettséggel gyakorlatilag nem jár.

A gazdálkodóknak tisztában kell lenniük a Közösségen belüli tranzakciókhoz kapcsolódó új adminisztrációs követelményekkel A tagállamok közötti ügyletekre vonatkozó szabályok alkalmazásához a vevőnek közösségi adószámra van szüksége. Érvényes közösségi adószám hiányában az eladó köteles az értékesítéskor a saját állama szerinti áfát felszámítani. A szállítóknak célszerű írásos formában megerősítést kérni az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájától a vevő közösségi adószámának érvényességéről, mert érvénytelen közösségi adószámú vevőnek történő Közösségen belüli értékesítés esetén az Adóhatóság későbbi vizsgálata során adóhiányt állapíthat meg.

A Közösségen belüli értékesítéshez kapcsolódó adómentesség feltétele, hogy az értékesítésről szóló számlán a vevő érvényes közösségi adószámát feltüntessék, továbbá az értékesített termékek az értékesítés közvetlen következményeként Magyarországot bizonyíthatóan elhagyják.

A kiszállítás bizonyítása az értékesítő gazdálkodó kötelezettsége, de a törvény nem nevesíti a bizonyításhoz felhasználható dokumentumokat. Megjegyezzük, hogy az árumozgásokkal összefüggő Közösségen belüli áruszállítás és kapcsolódó szolgáltatások (szállítmányozás, rakodás stb.) Áfa kezelésében is lényeges változások lesznek. A Közösségen belüli árufuvarozás adókötelessé válik. Amennyiben egy magyar gazdálkodó egy másik tagállamból szerez be terméket, és a fuvarozást egy másik tagállambeli fuvarozóval végezteti, akkor a fuvarozást terhelő magyar Áfát az itthoni gazdálkodónak kell önadózás útján bevallani.

A törvény a Hatos Áfa Direktívában is szabályozott és a tagállamokra kötelező rendelkezések, mint például a háromszögügylet mellett bevezet néhány nem kötelező egyszerűsítést is. Ilyen például a vevői készlet fogalmának, illetve speciális kezelésének megjelenése is, amely azt jelenti, hogy azon más tagállamokban adóalanyként bejegyzett vállalkozásoknak nem kell magyar Áfa adóalanyként bejelentkezniük, amelyek egy magyarországi vevőjük raktárában vagy a vevő által bérelt raktárban fenntartott készletből értékesítenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közösségen belüli termékbeszerzés fogalmának megjelenésével szűkül a termékimport köre, amely ezután csak a Közösségen kívülről, harmadik országból érkező áruk tekintetében értelmezhető. Az import Áfa kiszabására és megfizetésére vonatkozó eddigi szabályok egyszerűsödnek pénzügyi szempontból, mivel az adóalanyok az import Áfát önbevallással rendezhetik majd 2004. május 1-ét követően, kivéve a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató, illetve az alanyi adómentes adóalanyokat. Az Európai Unión kívülre, harmadik országba irányuló export után továbbra sem kell Áfát felszámítani.

A törvény az átmeneti rendelkezések között rendezi a Magyarország uniós csatlakozását követően véget érő vámeljárások alatt lévő termékek Áfa kezelését is. A törvény alapján általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását követően azon közösségi státusszal rendelkező, illetve közösségi származó termékek szabadforgalomba bocsátása esetén, melyeket Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását megelőzően helyeztek aktív feldolgozási eljárás, passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás, vagy átmeneti megőrzés eljárások valamelyike alá. Adóalanyok esetében ez az adókötelezettség is önbevallással rendezendő.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM