Richter: töretlen sikerszéria - újabb rekord üzemi szinten

Pénzcentrum
2004. február 9. 07:36

Ismételten kiváló teljesítményt nyújtott az eredményeiről elsőként beszámoló blue chip, a Richter. A befektetői sztori töretlen; a dollárgyengülés ellenére növekedés a kiemelkedően jó export és a fokozatosan javuló költséghatékonyság hatására. A társaság üzemi eredménye 25%-kal meghaladva a várakozásokat 11.2 mrd Ft lett. A pénzügyi tételek tartalmazzák két leányvállalathoz kapcsolódó leírás összegét is (1.2 mrd Ft), ezzel együtt is 2.2%-kal magasabb az adózott profit az elemzői előrejelzéseknél.

Mielőtt beleugranánk a negyedik negyedév részleteibe kezdjük a befektetői sztori értékelésével. Mi várható az újra és újra rekord szint közelébe emelkedő árfolyammal?

Első és legfontosabb tényező az EPS konszenzus változásának vizsgálata. Mint alábbi adatsorunk mutatja az elemzői előrejelzések folyamatosan kapaszkodnak felfelé, s még így is jellemzően egy pozitív meglepetéssel zárulnak a negyedévek. A 2003-as EPS konszenzus 5 negyedév alatt 33%-ot emelkedett.


A 2004-es EPS konszenzus jelenleg csupán az idén érvénybe lépő 100%-os adókedvezmény hatását tartalmazzák a 2003-as tény eredményhez viszonyítva. Azaz a piac pillanatnyilag azzal számol, hogy adózás előtti szinten változatlan teljesítményt fog nyújtani a Richter. Az elemzők óvatosak és úgy vélik, hogy az igen gyenge dollár hatását éppen csak ellensúlyozni fogja az organikus növekedés.

Kétségtelen tény, hogy a Richter nyugati exportjának változását meglehetősen nehéz előre jelezni, azonban a biztató jelek 2004 vonatkozásában is meghatározhatók:
1., Barr kapcsolat:
1.1., hatóanyag beszállítás a forradalmi jelentőségűnek tartott Seasonale fogamzásgátlóhoz
1.2., PLAN-B (termék összehasonlításban egyedülálló sürgősségi fogamzásgátló) forgalmazását átveszi a Barr
2., Johnson&Johnson: a fogamzásgátló tapasz sikere jelentős, a társaság folyamatosan új piacokra viszi a Richter hatóanyaggal forgalmazott terméket
3., IVAX-megállapodás: bár részletek nem ismertek, de eddig még egyszer sem maradt el a siker új partneri kapcsolat kiépítésénél (feltehetően inkább 2005-től megjelenő előnyök)

A tulajdonosi szerkezet változásából látható, hogy elsősorban a külföldi befektetők veszik, s a hazai befektetők adják a részvényt. Határozottan körvonalazódik egy olyan trend, miszerint az amerikai háttérrel is rendelkező befektetési bankok elemzői pontosabban meg tudják határozni a Richter EU-USA növekedésén alapuló profit görbéjét.

Kétségtelenül sokat segítene, ha kis hazánkból is jobban becsülhető lenne az EU-USA teljesítmény. Az ezirányú előre jelezhetőség növekedésének elmaradása ellenére is úgy véljük, hogy árfolyam területen folytatódni fog az elmúlt fél év trendje és semmi nem veszélyezteti az újabb árfolyamcsúcs tartós elérését (a konszenzus fokozatosan erősödni fog, s a mai napon még kimutatott túlértékeltség, a három hónap múlva érvényes EPS-sel már a múlté lesz). S azt sem felejthetjük el, hogy egy jó befektetői sztori esetén az árfolyam jellemzően nem a reális szintig emelkedik...
Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk, hogy az eredmény összetétele is javul, nagyobb súlyt kap az üzemi eredmény.

Árbevétel szinten változatlanul a nőgyógyászati termékek és a szteroid hatóanyagok kivitele a növekedés motorja. A negyedik negyedévben a paletta bővül, s új termékekhez is megkezdi a Richter a hatóanyag exportot (Barr, Seasonale), illetve a Richter hatóanyagával gyártott termékek (Johnson, fogamzásgátló tapasz) új piacokon is bevezetésre kerülnek). A teljes árbevétel 30%-a már ezen termékekhez/hatóanyagokhoz köthető.

A negyedév kellemes meglepetése (többek között) a kelet-európai export szárnyra kapása. Ezen relációban 39%-os a bővülés üteme (köszönhetően a lengyel és a cseh export élénkülésének). A FÁK export ezúttal némileg vesztett a dinamikájából (+15%). Belföldön az ÁFA bevezetés előtti készletfelhalmozást észlelt a társaság, ugyanakkor év/év és negyedév/negyedév alapon az elmúlt évek utolsó negyedévéhez képest nem mutatkozik drasztikus eltérés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A belföldi piaccal kapcsolatban a Richter hangsúlyozza, hogy a gyártók változatlanul nem támogatják a tavalyi évben egyszeriként bevezetett gyógyszer finanszírozási megszorítások ismételt bevezetését. Hát.... erre még érdemes lesz figyelni a következő hónapokban. A minisztérium és az OEP várhatóan rövidesen megteszi a kezdő lépést a sakktáblán. Villámparti lesz, bizonytalan kimenetellel.

Belső teljesítmény

Az árbevétel növekedése mellett a közvetlen és közvetett üzemi költségek relatív csökkenése jellemző. A "halkan" kivitelezett költség leszorítás a kedvezőtlen dollár hatás ellensúlyozására folyamatos. Az egy alkalmazottra jutó átlagos árbevétel egy év alatt 11.4%-kal emelkedett (utolsó 12 hó árbevétel / utolsó 12 hó átlagos létszáma). Értékcsökkenés oldalon 11%-os növekedés jelentkezik 17%-os árbevétel növekedés mellett - szintén az üzemi eredményszint növelése irányába ható tényező.

Az utolsó két negyedévben a kedvezőtlen dollárhatás mellett a hazai makro környezet kedvezőtlenebb megítélésének hatására a társaság euróban realizált árbevételén a deviza elmozdulások már kedvező irányban hatottak. Igaz a HUF/EUR reláció kedvező elmozdulása teljes egészében nem tudta ellensúlyozni a HUF/USD negatív hatást.


Alábbiakban a számviteli változások hatásától megtisztított üzemi eredményszint és üzemi eredmény változást mutatjuk be. 27%-os megtisztított üzemi eredményszint az utolsó negyedévben (royalty nélkül). Utoljára ilyen teljesítményt 2001 első negyedévében sikerül elérni (igaz akkor közel 30%-kal több forintot kapott ugyanazon USD exportért a társaság).

Pénzügyi szinten a várakozásoknál gyengébb teljesítményt nyújtott a társaság, mely minden bizonnyal a lengyel és az orosz leánycég veszteségek következtében végrehajtott saját tőke csökkentésére megképzett céltartalékokra vezethetők vissza. Lengyelországban a GZF Polfa reorganizációja tette szükségessé ezen tételt, míg Oroszországban a Richter Gedeon RUS termelése még nem érte el volumenében a nullszaldóhoz szükséges szintet.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM