11 °C Budapest

Tovább lendítheti a Matáv az emelkedést?

Pénzcentrum
2004. február 4. 16:05

Igen eltérő vélemények vannak a piacon a Matávval kapcsolatban. Van olyan elemző, aki szerint a legjobb telecom vétel a régióban, míg mások (főleg befektetők) ezen a szinten is drágának találják. A távközlési papír hatalmas deficitben van a másik 3 blue chiphez képest, a kifulladó emelkedés esetleges (?) folytatását azonban valószínűleg minimum a gyorsjelentésig nem várhatjuk. Igaz, hogy a szektor az elmúlt időszakban felértékelődést mutatott, miközben Matávon nem mutatkoztak az áttörés jelei, de hangulat továbbra is negatív.Az alábbiakban minden bő és mélyreható értékelés nélkül áttekintésre kerül a Matáv jelenlegi értékelési szintje a szektortársakhoz viszonyítva, s az elmúlt időszak árfolyamtrendje.

Amint a grafikonon az látszik, a Matáv csak az elmúlt napokban teljesítette felül a TPSA-t, a Cesky Telecomot és a Stoxx Telecom indexet. Az elmúlt egy évben teljesítménye jelentősen alulmúlta a TPSA és a Stoxx Telecom teljesítményét.


Az idei évben Matáv teljesítménye viszonylag jó, emelkedése ugyan nem éri el a Telecom Austria és az OTE esetében megfigyelhető mértéket, de a középmezőny élén helyezkedik el a közepes/kis méretű európai távközlési társaságok körében.


Az elmúlt hat hónap teljesítménye alapján a Matáv nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, a pozitív hozamhoz majdnem kellett az osztalék is. A részvény emelkedése jelentősen elmaradt mind az európai szektorindextől, mind társatól.

Az értékelési szinte mind P/E, mind EV/EBITDA alapon enyhe alulértékeltséget mutatnak, azonban a Matáv nem lóg ki drámainak a sorból lefele.Ezek alapján a társaságnak elméletileg lenne tere az emelkedésre, azonban a cégben továbbra sincs story, a 4. negyedéves eredmény várhatóan nem lesz valami fényes (10 milliárd forint alatti), s a 2004-es prognózis sem lesz valószínűleg túl jó. A Matáv értékelésében egyébként általában nem a szektortársakéhoz való viszonyítás során találnak problémákat a piaci szakemberek, hanem a piaccal szemben. Miért forog 13-as P/E-n egy növekedés nélküli papír, mikor az OTP és a Démász P/E hányadosa 10 alatt van. Nem árt megvárni a 4. negyedéves eredményt, addig annak, hogy a Matáv (pletyka nélkül) adjon új erőt az emelkedésnek, kicsi az esélye
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm