Tovább lendítheti a Matáv az emelkedést?

Pénzcentrum
2004. február 4. 16:05

Igen eltérő vélemények vannak a piacon a Matávval kapcsolatban. Van olyan elemző, aki szerint a legjobb telecom vétel a régióban, míg mások (főleg befektetők) ezen a szinten is drágának találják. A távközlési papír hatalmas deficitben van a másik 3 blue chiphez képest, a kifulladó emelkedés esetleges (?) folytatását azonban valószínűleg minimum a gyorsjelentésig nem várhatjuk. Igaz, hogy a szektor az elmúlt időszakban felértékelődést mutatott, miközben Matávon nem mutatkoztak az áttörés jelei, de hangulat továbbra is negatív.Az alábbiakban minden bő és mélyreható értékelés nélkül áttekintésre kerül a Matáv jelenlegi értékelési szintje a szektortársakhoz viszonyítva, s az elmúlt időszak árfolyamtrendje.

Amint a grafikonon az látszik, a Matáv csak az elmúlt napokban teljesítette felül a TPSA-t, a Cesky Telecomot és a Stoxx Telecom indexet. Az elmúlt egy évben teljesítménye jelentősen alulmúlta a TPSA és a Stoxx Telecom teljesítményét.


Az idei évben Matáv teljesítménye viszonylag jó, emelkedése ugyan nem éri el a Telecom Austria és az OTE esetében megfigyelhető mértéket, de a középmezőny élén helyezkedik el a közepes/kis méretű európai távközlési társaságok körében.


Az elmúlt hat hónap teljesítménye alapján a Matáv nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, a pozitív hozamhoz majdnem kellett az osztalék is. A részvény emelkedése jelentősen elmaradt mind az európai szektorindextől, mind társatól.

Az értékelési szinte mind P/E, mind EV/EBITDA alapon enyhe alulértékeltséget mutatnak, azonban a Matáv nem lóg ki drámainak a sorból lefele.Ezek alapján a társaságnak elméletileg lenne tere az emelkedésre, azonban a cégben továbbra sincs story, a 4. negyedéves eredmény várhatóan nem lesz valami fényes (10 milliárd forint alatti), s a 2004-es prognózis sem lesz valószínűleg túl jó. A Matáv értékelésében egyébként általában nem a szektortársakéhoz való viszonyítás során találnak problémákat a piaci szakemberek, hanem a piaccal szemben. Miért forog 13-as P/E-n egy növekedés nélküli papír, mikor az OTP és a Démász P/E hányadosa 10 alatt van. Nem árt megvárni a 4. negyedéves eredményt, addig annak, hogy a Matáv (pletyka nélkül) adjon új erőt az emelkedésnek, kicsi az esélye
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43