2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Vallott az Omega énekese: ekkora buktát nem sok devizahiteles látott

  • 2014. július 9. szerda 18:12

Kóbor János devizahitele ritkaságszámba megy, kevesen vették fel ugyanis a kölcsönüket hozzá hasonlóan, japán jenben. A törlesztőrészletek emelkedése miatt az Omega frontembere annyira elkeseredett, hogy lemondóan nyilatkozott még az adósmentésről is.


Az Omega énekese, Kóbor János a Blikknek mesélt arról, hogy hat éve hatvanmillió forintot vett fel japán jenben, s noha mindig időben fizetett - még úgy is, hogy a kezdeti 300 ezerről 640 ezer forintra emelkedett a havi törlesztője -, hetvenmillióra kúszott fel a tartozása. Visszatörlesztette, amit tudott, a többit pedig átváltotta forintra.

10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagról - KATTINTS!

"Szerintem ez egy kilátástalan harc. Az ember ki van szolgáltatva a nagyvilágnak" - mondta lemondóan Kóbor. Én nyugtával dicsérném a napot. Majd ha kézzelfogható lesz a segítség, akkor örülök" - tette hozzá Kóbor.

Lenne miért bizakodnia Kóbornak is


Mint ismert, múlt hét pénteken szavazták meg a devizahitelesek mentőcsomagjának első lépését. A törvény lényege:

  • Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokra (döntően kamatemelésekre) lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő néhány hónapban bíróságon bizonyítani tudják (erre kicsi az esélyük).
  • Mindez az összes lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  • A 2004. május 1-je után kötött, még élő szerződések és az elmúlt 5 évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.
  • A fentiek pontos elszámolásáról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat várhatóan szeptemberben készül el.

 

Hozzászólások száma: 7 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó