Selective focus shooting on hand of Businessman giving pen to Partnership to sign contract agreement in document

Nagy árat fizethet sok magyar, aki így ad pénzt barátnak, rokonnak: erről csak kevesen tudnak

2024. március 27. 19:28

Sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, például, hogy rokonoktól, ismerősöktől is lehet jogszerűen kamatot szedni – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből. A válaszadók több mint fele adott már kölcsön pénzt közeli barátainak, ismerőseinek, de csak kevesebb mint egyharmaduk kapta azt vissza a megbeszélt határidőre.

Sokaktól kérnek kölcsön ismerősök, akik gyakran nem kapják vissza a kölcsönadott pénzt. A felmérés szerint az emberek alig több mint harmada tudta, hogy milyen lehetősége van a pénz visszaszerzésére akkor, ha az adós nem akarja vagy nem tudja rendezni a tartozást. Azzal azonban sokan tisztában vannak, hogy magánszemélyként bármekkora összegű kölcsönt lehet nyújtani - derült ki a MOKK lapunknak küldött közleményéből.

Az infláció és a magas banki kamatok miatt többen fordulnak ismerősökhöz magánkölcsönért. A MOKK ezért online felmérésben kérdezett rá a magánkölcsönökkel kapcsolatos ismeretekre és szokásokra. Több mint százan töltötték ki a kérdőívet, többségük már adott kölcsön pénzt rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, és csak kevesebb mint egyharmaduk mondta azt, hogy semmi esetre sem nyújtanának kölcsönt senkinek.

Azoknak azonban, akik segítették már ki ismerőseiket, csupán szűk egyharmaduk kapta vissza a pénzét a megbeszélt határidőre, egyötödük pedig késve. A többiek ugyanakkor semmit, vagy csak egy részét látták viszont a kölcsönadott összegnek.

Érdemes írásban rögzíteni a kölcsönnyújtás részleteit

Annak ellenére, hogy a válaszadók csaknem kétharmada nem zárkózik el a kölcsönnyújtástól, sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, és az esetek majdnem felében még írásos nyoma sem volt a kölcsönnek - közölték szakértők.

Az ismerősöknek nyújtott kölcsönök esetében ugyanis gyakran kényes kérdés, hogy írjanak-e szerződést. A kitöltők csaknem fele nyilatkozta azt, hogy semmilyen írásos dokumentumot sem készítettek a pénz átadásáról, mert véleményük szerint ez barátok és rokonok között bizalmatlanságnak tűnne. Ugyan valóban nem kötelező írásban rögzíteni a kölcsönadást és annak részleteit, de mégis javasolt a kölcsönszerződést írásban megkötni. Még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy vissza fogjuk kapni a pénzt. Hiszen, ha az ismerőssel bármi történik, az örökösei nem feltétlen tudnak a tartozásról.

A felmérésre válaszolók közül szinte senki sem fordult ügyvédhez, közjegyzőhöz, holott a jogász közreműködése garancia arra, hogy a kölcsönszerződés megfelel a szükséges formai és tartalmi követelményeknek. Így érhető el, hogy a dokumentum kellő bizonyító erővel rendelkezzen, és ne hiányozzanak belőle olyan fontos részletek, mint a visszafizetés módja és határideje. Amennyiben a kölcsönszerződést közjegyző készíti el, az közokiratnak számít, és az abban foglaltak közvetlenül, hosszadalmas és költséges pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján is érvényesíthetőek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magánszemélyként is lehet kamatot szedni

A válaszolók szűk harmada volt tisztában azzal, hogy magánszemélyként is lehet kamatot kérni, ezt semmilyen jogszabály sem tiltja. A többség tévesen úgy tudta, hogy csak a bankok szedhetnek kamatot. Azt azonban már a kitöltők több mint háromnegyede helyesen gondolta, hogy magánszemélyként bármekkora összeget kölcsön lehet adni, nincsen erre vonatkozó korlát.

Nem tudjuk, hogyan szerezzük vissza a pénzünket

A válaszadók alig több mint egyharmada volt csak tisztában azzal, hogy hogyan szerezheti vissza a pénzét, ha az adós nem rendezi a fennálló tartozását a megbeszélt határidőre.

Abban az esetben, ha a tartozás nem haladja meg a hárommillió forintot, csak fizetési meghagyásos eljárást lehet kezdeményezni a közjegyzőnél, ezt meghaladó tartozás esetén bírósághoz is lehet fordulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem