Architect engineer and head constructor working on a building site holding a blueprints at construction site.Close-up of Architect engineer drawing plan on blueprint with architect equipment

Súlyos dolog derült ki az új felújítási támogatásról: ennek nem mindenki fog örülni

2024. április 8. 20:04

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, múlt hét pénteken jelentették be az új, év közepétől elérhető felújítási támogatást és támogatott hitelt. A 6 millió Ft-os konstrukció pénzügyi hátterét vizsgálták szakértők. Sajnos nem olyan evidens, hogy mindenki számára könnyen elérhető lesz. Megmutatjuk, mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez.

Első ránézésre végtelenül egyszerűnek tűnik a történet: 2,5-3,5 millió Ft között mozog a 8 évre felvehető, kamatmentes támogatott hitel. A havi törlesztőrészlet 26 042 Ft – 36 458 Ft között mozog havonta. Ez nem olyan nagy havi kiadás, szinte mindenki hitelképesnek minősülhet ilyen törlesztőrészletre, akinek a minimálbérrel megegyező igazolt nettó jövedelme van (177 400 Ft). Szinte mindenki, hiszen, ha több eltartott van a családban, akkor ez az összeg már nem lesz elegendő - írja a Bankmonitor friss elemzésében.

A fő probléma azonban nem is ezzel van. Sokkal nagyobb gondot jelent, hogy a bankoknak azzal a kimenetellel is számolni kell, hogy a támogatott hitel feltételéül előírt 30%-os energiahatékonyság-javulást a felújítással nem éri el az adott ingatlan. Ezen 30%-os javulást energetikai minősítéssel igazolni kell tudni. Ha ezt nem tudja igazolni a támogatást igénylő, akkor az egész összeg piaci alapú hitellé válik, melynek a törlesztő részlete 6 millió Ft esetén már 82 000 Ft lesz (felújítási célú, 8 éves futamidejű lakáshitellel számolva). A felújításnak kettős kockázata van a támogatott hitelt igénylő (és így a bank) számára is: egyrészt a már említett energiahatékonyság-javulás tényleges mértéke, másrészt a kivitelezés teljes költsége (sikerül-e az eredeti tervek szerinti összegből megvalósítani?).

Amennyiben ráadásul az 1 millió Ft-os önerőt is hitelből kell előteremteni, akkor az összeg további 13 700 Ft-tal emelkedik, és így a havi törlesztés 95 700 Ft lesz. Ez az az összeg, melynek a visszafizetési képességét a banknak bizonyítottnak kell látnia. A mai banki gyakorlat alapján ezt 240 ezer Ft havi nettó igazolt jövedelem mellett feltételezhetjük. Ha a családnak gyerekei vannak és csak az egyik házastárs dolgozik, akkor az igazolt jövedelemre vonatkozó minimumszint tovább nő.

A 2021-2022-ben elérhető 3+3 millió Ft-os felújítási támogatást (3 millió Ft önerő, 3 millió Ft támogatás) a kormányzat kiegészítette támogatott hitelkonstrukcióval is. Anno ez akkor pont azért hozott a vártnál lényegesen alacsonyabb igénybevételt (pedig sokkal szélesebb körben volt felhasználható felújításra), mert az igényléskor és a felújítás lezárásakor is igazolni kellett mind a személyi feltételeket, mind a kivitelezéshez kapcsolódó előírásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ma rengeteg részlet még ismeretlen az új támogatással kapcsolatban. A felújításba ma belekezdők elsősorban felújítási célú lakáshitellel, vagy személyi kölcsönnel tudnak kalkulálni, ha saját forrásból nem tudják finanszírozni a beruházást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm