22 °C Budapest
Hungarian banknotes - hungarian forint

Figyelmeztetik a magyarokat: ezzel nagyon sokan nem számolnak az állami ingyen milliók kapcsán

2024. április 22. 12:28

Az év első két hónapjában a legfrissebb adatok szerint, mintegy 2000 igénylést nyújtottak be a CSOK Plusz támogatásra, azérdeklődés tehát kiemelkedőnek mondható az új otthonteremtési támogatásirendszer egyik fő eleme iránt a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) szerint. A szakmai szervezet meglátásai szerint azonban több olyan pontja is van a szabályozásnak és az igénylési folyamatnak, amelynél azügyfelek nehézségekbe ütközhetnek. Ezeket azonosította be és foglalta össze az FPKOSZ, akik szerint növelhető lenne a sikeres igénylések száma azzal, ha ezek a pontok is válaszolnának az ügyfelek eddig felmerült igényeire, ezzel igazodnának mind az otthonteremtők, mind a piac változásaihoz is.

Az érdeklődés mértéke a tavalyiév ugyanezen időszakához mérten igen jelentős, ami azt jelzi, hogy a piacnakvan igénye az új típusú szolgáltatásokra, annak ellenére, hogy a CSOK Plusz esetébennémileg szűkült a jogosultak köre. A FPKOSZ szerint, az ügyfelek felől érkezőtapasztalatok azt mutatják: az igényléseknek egy jó része nem valósul meg, jogirendezetlenségek, szabályozási anomáliák vagy a feltételek piaci körülményekhezvaló rugalmatlan alkalmazkodása miatt. De melyek pontosan ezek és mik amegoldási lehetőségek?

Az egyik ilyen pont a szabályozásban acsaládi házak, azaz egylakásos lakóingatlanok esetén támasztott méretbelielvárás, amely különösen az első közös ingatlant vásárlók esetében lehetkérdéses.” – mondta el Sándorfi Balázs, az FPKOSZ elnöke. „Érdemeslehet az első lakásszerzőkre vonatkozó vételárkorlátot, valamint a CSOK Plusz esetén támasztott minimális alapterület- kategóriákat a piaci változásokkal is összhangbahozni. Jelenleg ugyanis a támogatás feltétele az említett házaknál egy gyermekesetén a minimum 70, két gyermek esetén a minimum 80, három gyermek esetébenpedig a minimum 90 négyzetméteres élettér. A támogatás igénybevételéhez aszóban forgó ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlássalegybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen– nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot. Amegszabott kritériumok gátat jelenthetnek a támogatás kihasználását tekintve,hiszen nincsenek összhangban a kínálati oldal  lehetőségeivel, hiszen jelenleg – különösen afővárost tekintve – kevés a piacon a 80-90 négyzetmétert meghaladó családi ház,megfizethető kategóriában.”

Továbbá a családi házak közel harmadánálprobléma, hogy az ingatlan jogilag rendezetlen részeit egyes bankok figyelembeveszik, mások azonban nem. Az FPKOSZ szerint egyszerűbb lenne, ha a jogilagrendezett részeket – amelyek megfelelnek a CSOK Plusz elvárásoknak –elfogadnák. Jelenleg ezt a kérdést jogkörén kívül kezeli a Kormányhivatal, ígyrészükről nincs állásfoglalás.

További kérdést vet fel azértékbecslés témaköre: a szakértők tapasztalata szerint, számtalan adásvétel hiúsul meg (foglaló veszik el) azzal, hogy a bank szerint nem ér annyita piaci áron vásárolt ingatlan, mint ami az adásvételben szerepelt. Kockázat lehetaz ügyfeleknek, hogy nem lehet előzetesen olyan értékbecslést elkészíttetni,ami az éles bírálatnál elfogadható. Van olyan bank, amely elfogad korábbi adásvételit, amennyiben 1-2 éven belül vásárolt ingatlanról van szó, és van,amelyik csak friss, 90 napnál nem régebbi) értékbecsléssel dolgozik. A piaciszereplők szerint az egészet eleve el kellene törölni, hiszen az igénybe vehetőhitelösszegre nincs hatással.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre nincs jogegység a korábbi (a CSOK Plusz igénylést megelőzően felvett) kamattámogatott kölcsönök visszafizetéséről sem. A nagyobb pénzintézetek álláspontja különbözik, amieleve érdekes jogértelmezési problémát vet fel. Az ügyfelek sok esetben kíváncsiak arra, hogy mennyi lesz a visszafizetendő összeg, milyen büntetőkamatokkal kell számolni, ha nem jön össze a baba. Viszont mivel az első években változik a kamat alapja, így szinte kiszámolhatatlan ez az összeg, valamintaz is, hogy mennyire emelkedik meg a törlesztőrészlet.

Az FPKOSZszerint a fent említett javaslatok bevezetése és a meglévő problémák orvoslásahozzájárulhat egy egészségesebb és hatékonyabb lakáshitel-piac kialakításához,valamint növelhető lenne a sikeres igénylések száma is - zárul a szövetség közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 12:11
Farkas Balázs egy olyan rendezvényre ment volna be, amit a Facebookon hirdettek meg nyilvánosan, ám...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm