22 °C Budapest
Budapest, 2023. november 12.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Budai központ épülete az I. kerület Krisztina körút 55-ben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Lecsapott az MNB: szerződési feltételeket módosítottak ezeknél a hiteleknél, örülhetnek a magyarok

2024. április 25. 14:32

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók védelme érdekében a közelmúltban két, gyorskölcsönöket nyújtó intézmény általános szerződési feltételeit (ÁSZF) elemezte több kiválasztott téma, így az adósságkezelési díj, késedelmi kamat és az előtörlesztési jog gyakorlása kapcsán. Az érintett piaci szereplők az MNB fellépése nyomán együttműködő módon módosították a vonatkozó, aggályosnak ítélt rendelkezéseiket és egyértelműbbé tették azokat a fogyasztók számára.

Az MNB – amely felügyelési stratégiájának egyik alappillére a támogató, együttműködő felügyelés a piac stabilitása és a fogyasztók védelme érdekében –ezt megelőzően is hasonló „puha” felügyelési eszközökkel, vizsgálatok vagy folyamatos felügyelést követő intézkedések nélkül érte el a vonatkozó ÁSZF-ek problémás előírásainak pontosítását hat biztosító lakásbiztosítási termékei esetében is.

E lépések több tízezer ügyfél számára jelentenek könnyebbséget a szerződéses feltételek értelmezésében. Az MNB felügyelési tapasztalatai, illetve az ügyfélszolgálathoz érkező fogyasztói jelzések alapján elemzi rendszeresen a pénzügyi intézmények olyan szerződési feltételeit, amelyek kapcsán felmerülhet a tisztességtelenség gyanúja.

A jegybanktörvény a fogyasztók érdekében feljogosítja az MNB-t, hogy a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítására közérdekű keresetet terjesszen elő a bíróságon. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanakkor erre nincs szükség, mivel a pénzügyi intézmények együttműködők, s a felügyeleti fellépés nyomán maguk is arra törekszenek, hogy – törlésekkel vagy módosításokkal – a fogyasztók számára egyértelművé, átláthatóvá tegyék az aggályosnak tekinthető ÁSZF-kikötéseket.

Az MNB – az esetleges tisztességtelenséget áttekintő – elemzései során kifejezetten a pénzügyi intézmények hatályos, a fogyasztók által megköthető szerződésekre irányadó kikötéseit tekinti át. A folyamat során első körben felhívja az érintett intézmény figyelmét, hogy milyen problémás, s emiatt pontosítandó általános szerződési feltételeket azonosított, amelyek egy esetleges bírósági eljárás során tisztességtelennek minősülhetnek. Ennek során pontosan megjelöli, hogy álláspontja szerint az érintett szerződéses feltételek miért tekinthetők aggályosnak. Felvetésére az érintett intézmény az MNB által biztosított határidőn belül megküldi jogi álláspontját és a problémák kiküszöbölésére tervezett módosítások szövegét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eddigi tapasztalatai alapján így a piaci szereplők együttműködésének köszönhetően a kifogásolt ÁSZF-kikötések perindítás nélkül is hatékonyan módosíthatók a fogyasztók védelme érdekében. Az MNB ezért − különböző témaköröket kiválasztva − a jövőben is elemezni fogja a fogyasztókkal kötendő szerződések általános szerződési feltételeinek tisztességes, átlátható és egyértelmű voltát.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 14:41
Radnóti Miklós Antirasszista Díjat vesz át június elején Somos András, aki néhány hónapja egy félreé...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem