Megroggyan a családi kassza: brutális kiadásokat hoz az ősz a háztartásoknak

2018. augusztus 22. 11:30

Hamarosan kezdődik az új tanév, amely jelentős kiadásokkal járhat a gyerekes családok számára. Az iskolakezdés költségein kívül azonban más kiadásokkal is szembesülhetünk a nyár elmúltával: a gyerekek szobáinak megfelelő berendezése sem olcsó, de a kertes ház, illetve a nyaraló-tulajdonosoknak is érdemes felkészülniük a hideg időre.

Az ősz közeledte talán a gyerekes családok számára jelenti a legnagyobb anyagi tehertételt. Az iskolakezdéssel járó költségeken túl ugyanis az otthoni körülményeket is ideálissá kell tenni a gyerekek számára ahhoz, hogy jól tudjanak teljesíteni az iskolapadban. Ehhez azonban elengedhetetlen a gyerekszoba megfelelő berendezése.

A gyerekszoba legyen világos, fényes és ingergazdag"

- tudtuk meg az újHáz Centrumtól. A szakértők szerint érdemes a gyerekszobát több részre felosztani az eltérő funkciók szerint. A szobát érdemes úgy kialakítani, hogy annak sötétebb részeit lehessen alvásra, pihenésre, míg a világos részeit tanulásra használni. Az sem probléma, ha egy szobán több gyerek is osztozkodik.

Sok szülő hatalmas kihívásként éli meg, hogy testvérek számára alakítson ki közös szobát, pedig mi sem egyszerűbb ennél"

- mutatnak rá az újHáz Centrum szakértői, akik mozgatható gipszakarton falakat javasolnak a tér megfelelő felosztására. Ráadásul ez nem is tűnik túl drága megoldásnak, hiszen az interneten keresgélve akár 510 forintos gipszkarton táblákat is találtunk négyzetméterenként. Ami a munkadíjakat jelenti, 1 500 - 1 800 forintos nettó munkadíjakat találtunk négyzetméterenként. A lapok közé persze érdemes szigetelést is tenni: a szigetelőanyagok ára 300 és 800 forint között váltakozik négyzetméterenként. A fal felszereléséhez persze szükség lesz némi csavarra is, illetve a fal vázát is meg kell vásárolni. Összességében tehát olyan 3 - 5 000 forintba kerül egy négyzetméternyi gipszkartonfal felhúzása.

A bútor sem mindegy, hogy milyen

Sokan ilyenkor veszik meg gyerekeik számára a tanuláshoz szükséges bútorokat. "Az iskola közeledtével megnő a kereslet a gyermek és ifjúsági székek, számítógépasztalok, forgószékek, tanulássegítő eszközök, tanulói munkalapok, ergonómiai kiegészítők iránt, e mellett a legkeresettebb termékeink közé tartoznak ilyenkor az iskolatáskák, tolltartók, színes ceruzák, vízfestékek és persze a füzetek" - árulta el korábban a Pénzcentrumnak az Office Depot.

Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen bútorokat vásárolunk a gyerek számára. Az egyik legkritikusabb darab a szék, ennél ugyanis nagyon fontos, hogy az legyen személyre szabható, tehát a magasság mellett állítható a deréktámasz és a kartámla is. Érdemes vásárolni egy megfelelő széket alsó tagozatban, majd egy újabbat felső tagozatban, és egyet érettségi után - utóbbi már egész felnőtt életében elkísérheti a gyereket. A megfelelő darab kiválasztásánál tartsuk észben, hogy nem az a lényeg, hogy a szék guruljon. A legfontosabb a deréktámasz és a személyre szabhatóság.

Az íróasztalok esetében érdemes egyenes vonalút választani, és figyeljünk arra, hogy minél több pozícióban használható legyen. Ha állítható az asztal magassága, akkor akár elég mindössze egyetlen asztalt vásárolni egész életünkben, hiszen azt kedvünkre alakíthatjuk, és ha vigyázunk rá, akkor soha többé nem kell erre költenünk.

Ráadásul, ha szabadon állíthatjuk az asztal magasságát, ülni sem kell előtte órákon át. Ennek azért van jelentősége, mert több tanulmány is kimutatta már, hogy az, ha rendszeresen több órát töltünk ülve, az káros az egészségre. Pedig a diákoknak nem csak az iskolában, de otthon is sokat kell az íróasztal mögött ülniük - igaz ez az általános iskolásokra, a középiskolásokra is, és különösen igaz a főiskolásokra és egyetemistákra, akik a vizsgaidőszakban rengeteg időt töltenek tanulással. Viszont az ülés káros hatása gyakori felállással és testmozgással kivédhető. Tehát egy állítható magasságú asztal, ami lehetővé teszi, hogy akár állva tanuljanak vagy dolgozzanak a laptopon a diákok, jó megoldás lehet.

Egyéb kiadások

Persze nem csak a gyerekes családok számára jelent/jelenthet plusz kiadásokat a nyár vége. A kertes ház, illetve a nyaraló-tulajdonosoknak érdemes ugyanis még a hideg idő beállta előtt átnézetni a fűtést, illetve az esetleges tető-problémákat. Ráadásul érdemes ezt minél előbb megtenni, a munkaerőhiány miatt ugyanis később már nagyon nehéz lehet szakembert találni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valaki most keres szakembert, pár héten belül találhat olyan mestert, aki elvégzi a karbantartást"

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Csizmadia Tibor, a Tető Építők Egyesületének elnöke a tető karbantartásával kapcsolatban.

Versits Tamástól, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnökétől pedig megtudtuk, hogy a háztartási gázberendezéseket évente egyszer kell karbantartani. A költségekkel kapcsolatban elárulta, hogy a kiszállási díj 5-8 ezer forint körül alakul, míg karbantartási díj 12-20 ezer forint között szokott lenni kisebb munkák elvégzése esetén.

Jóval nagyobb kiadást jelent természetesen, ha mondjuk egy kazánt kell kicseréltetnünk: ennek költsége 600 ezer és 2 millió forint között alakul. A költségek egyrészt függnek attól, hogy mi magunk milyen készüléket választunk, másrészt pedig attól, hogy mennyire bonyolult a fűtési rendszer.

"Mégis miből?"

Jól látható tehát, hogy akár igen jelentős kiadásokat is hozhat magával a hideg idő beállta. Ilyen esetben jó megoldás lehet egy személyi kölcsön, hiszen annak felhasználása szabad, tehát több célra is fordítható, ráadásul jelenleg még a hitelek kamatozása is kedvezőnek mondható. A Pénzcentrum kalkulátorával például gyorsan kiszámolható, hogy egy 500 ezer forintos, 4 éves futamidejű kölcsönt jelenleg 9,41 százalékos THM-mel igényelhetünk a CIB Banknál (12 448 forintos törlesztő).

De nem ez az egyetlen kedvező ajánlat: a Raiffeisen Banknál 12,45 százalékos THM-mel igényelhetjük meg ugyanezt a kölcsönt (12 911 forintos törlesztő), míg a Cetelemnél 13,69 százalékos THM-mel (13 389 forintos törlesztő). Még kedvezőbb THM-ekre számíthatunk, ha nagyobb, mondjuk 1 millió forintos hitelösszeget igénylünk. A K&H Banknál így már 8,83 százalékos THM is elérhető, ami 24 174 forintos törlesztőt jelent (a futamidő változatlanul 4 év).

Ugyanezt az összeget a Raiffeisen Bank 9,13 százalékos THM-mel nyújtja (24 389 forintos törlesztő), a CIB Bank ajánlata pedig 9,41 százalékos THM-met tartalmaz (24 896 forintos törlesztő).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm