2020. április 5. vasárnap Vince

Itt a lízingcégek válasza a moratóriumra: nem ajánlják a halogatást


A koronavírus-járvány és az emiatt Magyarországon elrendelt veszélyhelyzet negatív hatással lesz a magyar gazdaságra. A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdik a felkészülést - közölte a Magyar Lízingszövetség. Ugyanakkor azt javasolják, hogy aki tud, továbbra is folytassa a törlesztést. A lízingcégek célja, hogy mielőbb hozzájárulhassanak az átmeneti időszakban tapasztalható negatív hatások enyhítéséhez.

Egyelőre korai konkrét mérleget és pontos előrejelzést adni a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira, de a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai már megkezdték a munkát, így áttekintik, hogy mik az ügyfelek igényei és milyen megoldásokkal lehet minimalizálni a negatív hatásokat. 

A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdték a felkészülést annak végrehajtására. Az eddig nyilvánosságra került rendelet még számos kérdést hagyott nyitva és értelmezést igényel. Ezért kérik az ügyfelek türelmét, amíg a részletek tisztázódnak. 

A Lízingszövetség hangsúlyozta, hogy a moratórium nem jelenti az adósságteher csökkentését, sőt, a kamatok halmozódása miatt a visszafizetendő teljes teher még nő is. A kormányrendelet értelmében azon ügyfelek, melyek továbbra is törleszteni kívánnak, azt megtehetik, amennyiben azt jelzik a lízingbe adónak. Ezért a lízingszakemberek azt tanácsolják a lízingbe vevőknek, hogy akik képesek rá, továbbra is folytassák a fizetést. 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra is lehetőség van a feleknek a rendelettől való eltérő megállapodására, az adott helyzethez jobban illő egyedi megoldás kidolgozására is. Természetese az elsődleges cél, a munkahelyek, a cégek és a magánszemélyek védelme és pénzügyi mozgásterük biztosítása. A lízingcégek képviselői emellett folyamatos egyeztetést folytatnak az érintettekkel, hogy miként járulhatnak hozzá a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások enyhítéséhez, valamint ahhoz, hogy az átmeneti krízisidőszak után mielőbb megindulhasson a növekedés a magyar gazdaságban. 

A Lízingszövetség azt is kiemelte, hogy a lízingcégek eddig kiválóan vizsgáztak a rendkívüli helyzetek kezeléséből, hiszen képesek voltak gyorsan reagálni és fenntartani a működést. A fizetési moratórium bevezetése további extra terhelést jelent majd, de a szövetség - ismerve a tagvállalatok felkészültségét - bízik abban, hogy ennek a kihívásnak is eleget tudnak tenni.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk