20 °C Budapest

Fontos változás a bankokban: januártól már csak ilyen kamatra vehetsz fel hitelt

2021. január 7. 05:50

2020 aligha volt a személyi hitelek éve: amíg a hosszabb lejáratú, magasabb összegű, lakáscélú kölcsönökre meg tudott maradni a kereslet, és még növekedés is mutatkozhatott, addig a rövidebb lejáratú, pár milliós kölcsönökre alig adott be igénylést a lakosság a múlt évhez viszonyítva. Pedig a járvány okán bevezetett THM-plafon azt eredményezte, hogy soha nem látott mélységekbe zuhantak a kamatok, ennek azonban 2021. januártól vége, ami azt eredményezheti, hogy a kamatok ugrásszerűen nőhetnek. Lássuk, milyen ajánlatokkal álltak elő a bankok!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján 2020 novemberében 23,69 milliárd forint forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások. Ez 5,5 százalékkal kevesebb, mint októberében (25,07 mrd forint) és 17,8 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben (28,82 mrd forint). Még az augusztusban felvett összegektől is elmarad (24,48 mrd forint). Tavaly novemberben ehhez képest 43,4 milliárdnyi személyi hitelt vett fel a lakosság, éves szinten tehát 45,4 százalékos a visszaesés.

{{EMBED:infogram_9206b77f-28b6-4219-ac65-298aa27da8ab}}

Általánosságban is jellemző, hogy 2020-ban hónapról hónapra hullámzó volt a lakosság hitelfelvételi kedve a járvány kitörését követően: a július meghozta a várt növekedést, azonban augusztusban ismét csökkenés következett, mire a szeptember újabb rekordot hozott (milliárd forintban) a járvány hónapjaihoz mérten, októberben pedig enyhe visszaesés következett. A MNB legfrissebb, novemberi adatai pedig most ismét visszaesést hoztak a múlt hónaphoz képest: a lakáskölcsönök kifolyósított összegei hoztak egyedül emelkedést, ami így is mindössze 1,9 százalék októberhez képest, a babaváró hitel viszont már 6,3 százalékkal esett vissza - bár még mindig jobban teljesített, mint augusztusban. A személyi kölcsönök folyósítása szintén visszaesett.

Így összességében alacsonyabb volt novemberben a lakossági hitelfelvétel a múlt havinál, bár azt el kell mondani, hogy az év vége egyébként sem erős időszak hitelezési szempontból, és 2020 ráadásul eléggé kiszámíthatatlan is volt. Ha valami motiválhatta a lakosságot a hitelfelvételre, akkor az a THM-plafon megszűnése, hiszen elemzők szerint ezután a kamatok növekedésére lehet majd számítani - főként akkor, ha már kifelé jövünk a koronavírus járvány okozta válságból. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint sem volt várható számottevő növekedés év vége felé. Az elemzők inkább csak 2021 első negyedévében számítanak felívelésre.

Hitelre lenne szükséged? Találd meg a legjobb ajánlatot itt!

A felívelés, keresletnövekedés olyannyira nem jött el év végére, hogy utoljára 2017 decemberében volt ennél alacsonyabb a személyi hitel folyósítás - ha a járvány hónapjait nem vesszük figyelembe -, pedig 2020 akár újabb rekordév is lehetett volna a hitelezésben. Hiszen bizonyos szempontbólsosem volt olyen kedvező a hitelfelvétel, mint tavaly: a személyi hitel kamatokat nagyjából a felére vágta vissza az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafon, illetve az alapkamat csökkentés. (A júliusi alapkamat visszametszésnek, és a későbbi változásoknak már nem volt jelentős hatása a személyi hitelek THM-jeire.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB adatok még csak novemberig mennek vissza a kamatokban, valójában azonban ezek az alacsony THM-ek csak 2020 decemberéig voltak érvényesek, tehát a múlt évben felvett személyi hitelek törlesztőrészleteire is és az ez után felvett kölcsönök törlesztőrészleteire, kamataira is már más számítási szabályok vonatkoznak. Azonban azok, akik csak az év végéig fizetendő alacsonyabb törlesztőrészletek alapján választottak személyi kölcsönt, meglepetés is érheti őket a januári törlesztőrészleteket illetően.

Ne dönts látszat alapján

Érdemes hitelfelvétel előtt - mielőtt rábólintanánk az első ajánlatra, vagy pusztán hűségből, lustaságból maradnánk a saját bankunknál - összehasonlítani a hitelintézetek ajánlatait. A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával könnyen meg lehet találni a legjobb, személyre szabott ajánlatot - ugyanis a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. Lehet, hogy a THM hasonló, viszont már tized százalékok is súlyos összegeket jelenthetnek - nagy eltérést a törlesztőrészletekben.

Ráadásul nem csak attól függhet, hogy mekkora lesz a törlesztő sé a teljes visszafizetendő összeg, hogy melyik banknál igényel valaki személyi kölcsönt, hanem például attól is, hogy a bankhoz érkezik-e majd a jövedelme. Az összes paraméter közül, amit meg kell figyelnie az ügyfélnek, a legárulkodóbb a teljes visszafizetendő összeg a szerződésekben! Ugyanis végső soron mégiscsak az számít majd, hogy mennyit kell bizonyos összeg után az egyes bankoknak ugyanolyan futamidő alatt visszafizetni. A legalacsonyabb a legkedvezőbb!

Hasonlítsd össze a kölcsön ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes hiteligénylés előtt alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm