Fontos levelet kapsz a bankodtól: döntened kell, sok pénzről van szó

2019. május 7. 11:32

A Magyar Nemzeti Bank ajánlása szerint a bankoknak tájékoztató levelet kell küldeniük azon ügyfelek egy részének, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek. A tájékoztató arról szól majd, hogy milyen feltételek mellett fixálhatnak az ügyfelek - ez azonban nem lesz kötelező számukra. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy miért erőlteti az MNB annyira a fixálást a lakosság körében.

Hasonlítsd össze a fix és változó hiteleket kalkulátorunkban!

Szó sincs arról, hogy a magyar lakosság ne lenne pénzügyileg tudatos, valamint ne lenne tisztában a kamatváltozás kockázataival. Az újonnan felvett lakáshitelek nagy része már fix kamatozású (ez az arány kb. 95 százalékos), azaz a lakosság egyszerűen nem kér a változó kamatozású hitelekből. Erről tegnapi cikkünkben írtunk bővebben:

Azt fontos leszögezni, hogy ez a trend meglehetősen újkeletű: az utóbbi egy évben is látható volt, hogy a kamatfixálás átlagos hossza folyamatosan nő. De akkor miért akar az MNB még ennél is nagyobb fixálási arányt?

Azért, mert a meglévő hitelek nagyjából 60 százaléka még mindig változó kamatozású.

A jegybank célja nem az, hogy az újonnan felvett hitelek körében népszerűsítse a fix kamatozásúakat - erre már a világon nincs szükség. De a meglévő állományon belül is szeretné a változó hiteleket fixre cseréltetni. Ezt a célt szolgálja majd a tájékoztató levél, amelyet folyamatosan kapnak majd meg azok az ügyfelek, akik legalább 10 éves fennmaradó, változó kamatozású hiteltartozással rendelkeznek. Ennél rövidebb hátralévő futamidejű adósok nem kapnak levelet - de ez nem jelenti azt, hogy nem fixálhatnak.

Mi is az a változó kamatozás, és miért veszélyes?

Változó kamatozású hitelnek nevezzük azokat a hiteleket, amelyek kamata 1 évente - vagy ennél rövidebb időszakok alatt (jellemzően 3 vagy 6 hónap) változhat. Fix kamatozású ezzel szemben az, amelyek legalább 5 éves fixálással rendelkeznek (a jellemző számok itt 5,10,15 és 20 év). A 3 éves fixálás gyakorlatilag már kiveszett a piacról.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A fix lakáshitel kamata - és ezáltal törlesztőrészlete - a kamatperióduson belül nem változhat - azaz 5, 10, 15, 20 évig ugyannyit fogunk fizetni minden hónapban, bármi is történjen közben. A változó kamatozású hitel a kamatperióduson belül ugyanúgy nem változik, de a kamatperiódus ebben az esetben sokkal rövidebb - azaz lehet (de azért elég valószínűtlen), hogy a kamatunk akár háromhavonta nő.

Miért vesz így fel bárki is változó kamatozású lakáshitelt?

Egyrészt alig vesznek fel az emberek, másrészt ha mégis, annak két oka is van. Az egyik az, hogy olcsóbb a fix kamatozású lakáshitelnél, másrészt pedig az, hogy egyáltalán nem ördögtől való dolog a változó kamatozás. A jelenlegi gazdasági környezetben arra számítunk, hogy valamilyen szintű kamatemelkedés várható a közeljövőben - azaz a változó kamatozású lakáshitelek kamatai nőhetnek. A fixálással ezzel nyilván bevédhetjük magunkat.

Az nem feltétlenül biztos, hogy a magyar lakosság is monetáris szigorításra számít, könnyen lehet, hogy a jelenkori fixálási őrület csupán annak tudható be, hogy a hiteligénylők egyszerűen szeretnének nyugodtan aludni, és évekre előre kiszámítani a törlesztő mértékét. Ez rendben is van, még akkor is, ha nagyobb monetáris politikai változás hiányában akár erre rá is fizethetnek.

Minden bizonnyal a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes fixálni - így tudjuk ugyanis az alacsony törlesztőt évekre bebiztosítani magunknak. Egyértelmű viszont, hogy magas - de már csökkenő pályára álló - kamatkörnyezetben a változó hitel a jó megoldás, hiszen azzal olyankor minden hónapban csökkenhet a törlesztőnk. Így a változó kamatozású hitel nem csak rémálommá teheti a törlesztést, de akár le is felezheti a törlesztőt adott esetben. Ma azonban nem ilyen időket élünk, így az MNB felelősen jár el, amikor a fix hitelekbe tereli a lakosságot. Ezért érkezik majd a tájékoztató levél azoknak, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek, és még sok évig törleszteni fogják azt.

De mi lehet a legnagyobb baj?

A levélben is szerepelni fog egy mintakalkuláció arra az esetre, hogy a kamatok elszállására hogy reagál a törlesztő. Mi is hoztunk ilyen számítást, de előbb nézzük is meg, hogy mennyivel olcsóbb a változó kamatozású lakáshitel a fixnél:

A K&H 3 hónapos kamatperiódusú hitelének elképesztően alacsony, 2,89 százalékos a THM-e, akárcsak a szintén 3 hónapos OTP lakáshitelnek - ott 3,11 százalék. 1 éves kamatperiódusnál nincs számottevő különbség - így gyakorlatilag nem kérdés, hogy a kettő közül melyiket érdemes választani.

További változó kamatozású lakáshitelekért kattints ide!

Ezzel szemben a fix hitelek némileg drágábbak. A Budapest Bank 5 éves fixálású lakáshitelével a THM 3,77 százalék, a CIB-nél ez 3,72. A 10 évesek közül például az MKB-nál 4,54 százalékot láthatunk, az összes ajánlat THM-e pedig 4,25-5,39 százalék körül mozog. Mindez azt jelenti, hogy egy 7 milliós összegnél legfeljebb 10-12 ezer forintba kerül nekünk havonta a fixálás - legalábbis az elején, hiszen a változó kamatozású hitel törlesztője bizony könnyen lehet, hogy nagyobbra hízik a fix hitel törlesztőjénél.

További fix hitelekért kattints kalkulátorunkra!

Sokkal érdekesebb - és hasonló számítás szerepel majd a bankok által küldött levélben is - az, hogy mennyire szállhat el a havi törlesztő, ha a kamatváltozás egy-két százalékpontos:

10 milliós összegnél 10 év futamidő mellett, 5 százalékos induló kamattal számolva mindez havi szinten 5 ezer forintot jelent már 1 százalékpontos változásnál is, de ha mindez 3 százalékponttal nő, akkor bizony már 15 ezer forint is lehet a törlesztőben. Mondani sem kell, hogy a teljes visszafizetendő összegek között ez már milliós különbséget jelent, ha ez tartósan így marad. 20 milliónál a különbség sokkal tetemesebb - a realitás kedvéért itt 20 éves futamidővel számoltunk, csakugyan 5 százalékos induló kamattal. Azt találtuk, hogy ekkora összegnél egy 3 százalékpontos emelkedés is már 35 ezer forintos többletet jelent a törlesztőben. A teljes visszafizetendőnél ez már majdnem 9 millió forintos különbség.

Hogy melyik a jó döntés, nagyon nehéz megmondani. Ha mindenki gondolkodás nélkül fixál, és nem történik meg a kamatemelkedés, akkor gyakorlatilag a hitelesek milliós felárakat fizetnek a bankoknak a fix hitelekért. Erre azonban kisebb az esély, és a kiszámíthatóság kedvéért ésszerűbb, ha a lakosság fix hiteleket választ, különösen akkor, ha a hitelfelvevő havi kiadásai között egy számottevő részt tesz ki a törlesztés, és annak nagy mértékű emelkedését már nem tudná finanszírozni.

Ha inkább végig fix személyi hitelt választanál, kattints IDE!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem