10 °C Budapest

Ezt sok szülő nem tudja, amikor a gyerek felveszi a Diákhitelt

Pénzcentrum
2014. szeptember 8. 05:30

A hónap közepén lejár a Diákhitel igénylésének első határideje, a bevezetése óta már több mint 350 ezren éltek a kedvezményes kölcsön lehetőségével. Megnéztük, hogy mik a különbségek a két Diákhitel konstrukció között, és mennyit kell visszafizetnünk, ha most felvesszük a kölcsönt.

Szeptember 15-én lejár a Diákhitel igénylési határideje, igaz a szabadon felhasználható konstrukciót később is fel lehet venni a félév folyamán (ennek további határidői az aktuális hónap 15. napja), viszont a kedvező, tandíjra fordítható kölcsönt már csak egy hétig lehet igényelni erre a félévre. Megnéztük, hogy mennyit kell visszafizetnünk, ha felvesszük a hitelt. Tényleg nem tudjuk visszafizetni nyugdíjas éveink előtt?

Erre kell fordítani a felvett összeget

Két konstrukciót különböztethetünk meg:

  • A Diákhitel1-et, ami szabadon felhasználható
  • A Diákhitel2-t, amit kizárólag tandíjfizetésre fordítható

A további különbségeket az alábbi infografikán mutatjuk be:

A leginkább szembetűnő különbség a kamatláb, amit a Diákhitel1 esetében a Diákhitel Központ határoz meg félévente, ez 2014 júliusa óta 5,75 százalék. A Diákhitel2-nél fix, két százalékos kamatozással számolhatunk, ennek szintjét jogszabályban rögzítik.


Várható-e további kamatcsökkentés?

"A Diákhitel1 kamatainak további csökkentése három tényezőtől függ" - tudtuk meg Bugár Csaba vezérigazgatótól. Ha ezekben javulás következik be, akkor a kamatok is csökkenhetnek a jövőben.
1. A netbanki megoldással a működési költségeket próbálja csökkenteni, ezek lecsapódhatnak a kamatok mértékében is.
2. Fontos a nemfizető hitelek arányának csökkentése is, ha ezt sikerül csökkenteni, akkor ez a kamat csökkenését segítheti elő.
3. A Diákhitel Központ hitelezői felé lényeges Magyarország országkockázata is, egy felminősítésnek köszönhetően az ügyfelek is jól járhatnak.


A szabadon felhasználható konstrukció hitelösszegét saját bankszámlánkra kapjuk, sőt még azt is eldönthetjük, hogy havi vagy féléves bontásban szeretnénk megkapni a pénzt. Ezzel szemben a csak tandíjra fordítható kölcsönt a folyósító egyenesen a felsőoktatási intézmény számlájára utalja át, félévente egy összegben.

Mennyit kell visszatörlesztenem, ha felveszem a hitelt?

Mindkét konstrukció esetében a Diákhitel Központ oldalán elérhető kalkulátor segítségével kiszámoltuk, hogy mire számíthat egy átlagos pályakezdő, aki élt valamelyik hitellel tanulmányai során. A törlesztést egyébként a tanulmányi jogviszony megszűnése után, de legkésőbb 35 éves korban kell megkezdeni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Diákhitel1 esetén legfeljebb havi 50 ezer forintot vehetünk fel, amit az alapképzés hat féléve alatt minden félév során megkapunk. Így, havi 200 ezer forintos bruttó fizetéssel számolva, a törlesztés megkezdésekor 1 millió 526 ezer forint lesz a tartozás, ami 2031-ben fogy el, ha nem előtörlesztjük, vagy végtörlesztjük a szerződést. Ez azt jelenti, hogy összesen 2 millió 453 ezer forintot fizetünk vissza. Ha a hitel felvételekor a hallgató 20 éves volt, akkor a pénz visszafizetése még jóval a nyugdíj előtt megtörténik.

A Diákhitel2 az alacsony, két százalékos kamata miatt viszont eltér ettől, már 2029-ben elfogy a tartozás, ha a másik kalkulációhoz hasonlóan havi 50 ezer forinttal számolunk. Értelemszerűen a törlesztőrészletek fizetésének kezdetekor a tőketartozás megegyezik a másik konstrukció tőketartozásával, viszont a havi részletek alacsonyabbak lesznek annál, így végül összesen 1 millió 814 ezer forintot kell visszafizetnünk.

Lényeges, hogy a havi törlesztőrészlet mind a két esetben változó. A Diákhitel1 esetében a törlesztés első két évében a minimálbér hat százaléka, utána pedig a két évvel korábbi jövedelem hat százaléka. A Diákhitel2 törlesztőjének alapja azonos, viszont négy és tizenegy százalék között változik, a fennálló tartozás függvényében sávosan alakul a törlesztés az alábbiak szerint:

  • Egymillió forintig 4 százalék
  • Kétmillió forintig 5 százalék
  • Hárommillió forintig 7 százalék
  • Négymillió forintig 9 százalék
  • Négymillió forint felett 11 százalék
Érdekes, hogy néhány éve még megérte felvenni a hitelt úgy, hogy azt befektetjük, mivel a bankbetétek kamata meghaladta a Diákhitel kamatait. Ezzel szemben mostanra ez a lehetőség eltűnt, már nem érdemes spekulálni a kedvezményes kamat ellenére sem. Ha azonban például részvénybefektetésben gondolkozunk, akkor a kamatot meghaladó hozamot is elérhetünk, ennek kockázata viszont jelentős.


További apró különbségek

Sok szülő nem is tud arról, hogy a gyereke felveszi a hitelt, sőt előfordul, hogy a későbbiekben is eltitkolják a kölcsön felvételét. Érdekes, hogy a szülők csak a gyerek hozzájárulása mellett kérhetik ki a szerződések adatait.

Alapvetően Diákhitelt minden 35 év alatti aktív hallgatói viszonnyal rendelkező magyar vehet fel, viszont a 2-es konstrukcióval csak az önköltséges diákok élhetnek. További különbség, hogy míg a Diákhitel2-vel felvett összegből csak magyar felsőoktatási intézmény tandíját fizethetjük, addig a Diákhitel1-et akkor is felvehetjük, ha másik európai országban végezzük tanulmányainkat (EGT térség). Szintén eltérés, hogy a szabadon felhasználható kölcsönnél TGYÁS, GYES és GYED alatt kamattámogatást igényelhetünk, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt a tartozás nem növekszik az ügyleti kamat mértékével. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem