Portrait of a Latin American Repairman installing a natural gas boiler at a house using a wrench - home improvement concepts

Súlyos milliók maradnak a magyarok zsebében, ha így újítják fel a lakásukat: durván kijön a matek

2024. május 7. 10:02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023-ban a magyar háztartások átlagosan 4,3 millió forint lakáshitelt vettek fel ingatlanjuk bővítésére, illetve korszerűsítésére. Ezt az értéket alapul véve megnéztük, hogy a jelenleg elérhető legolcsóbb piaci ajánlattal élve – 8 éves futamidő esetén – havi 58 177 forintos törlesztőrészlet mellett vehetnénk fel a szóban forgó összeget. Ezzel szemben ugyanezt a 4,3 millió forintot az otthonfelújítási program keretein belül akár havi 21 179 forintos törlesztőrészlet mellett is igénybe vehetnénk, miközben a tényleges futamidőnk is valamelyest rövidebb lenne. Sőt, még abban az esetben is lényegesen alacsonyabb, mindössze bő 31 ezer forintos lenne a havi törlesztőrészletünk, ha a kötelezően elvárt önerőt is személyi hitelből lennénk kénytelenek előteremteni.

A múlt héten mi is ismertettük a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, lakossági hitelezésre vonatkozó statisztikáit. A friss adatokból többek között az is kiderült, hogy a korszerűsítésre, bővítésre felvett hitelek átlagösszege a korábbi 5,7 millió forintról tavaly 4,3 millió forintra esett vissza. Ezek alapján úgy tűnik tehát, hogy az új otthonfelújítási támogatás keretein belül felhasználható 6 millió forintos kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás keretösszege az átlag számára elegendő lehet (arról nem is beszélve, hogy a támogatás igénybevételéhez 1 millió forint önerőt is fel kell tudni mutatni, tehát a felújítási munkálatok teljes költségvetése akár 7 millió forint is lehet majd valójában).

A költségvetés keretösszegével tehát várhatóan nem lesz probléma, de vajon mekkora törlesztőrészletre számíthat az, aki valóban igénybe veszi a támogatást, és mekkorára az, aki egy pusztán piaci hitelből oldana meg egy 4,3 millió forintos felújítást?

Otthonfelújítási program önerővel

Az új otthonfelújítási program keretében a költségvetés 14,3 százalékát önerőből kell megfinanszírozni, ami azt jelenti, hogyha a fenti 4,3 millió forintos összeggel számolunk, akkor 614 900 forint önerőt kell felmutatni a támogatás igénybevételéhez. Ebben az esetben az állami támogatás összege 3 685 100 forint lenne. Amennyiben abból indulunk ki, hogy egy átlagos járásban élünk, illetve a jövedelmünk is átlagos, úgy a jelenleg elérhető pályázati kiírás alapján a támogatás fele lehet kamatmentes hitel, míg a másik fele vissza nem térítendő támogatás. Ebben az esetben tehát

  • 614 900 forint lenne a kötelező önerő,
  • 1 842 550 forint a kamatmentes hitel és
  • 1 842 550 forint a vissza nem térítendő támogatás.

A hitel tehát kamatmentes, melynek futamideje maximum 10 éves lehet a pályázati kiírás alapján. A törlesztésre azonban ennél kevesebb idő áll majd a rendelkezésünkre, ugyanis az igénylést követő ún. rendelkezésre tartási időszak alatt kell elvégeztetni magát a korszerűsítést. Ennek hossza maximum 2,5 év lehet, illetve ezt követően további 3 hónap türelmi idő áll majd a rendelkezésünkre, amíg még nem kell fizetni a törlesztőket.

Ha ezt mind kimaxoljuk, akkor végülis 87 hónap alatt kell visszafizetnünk a kamatmentes hitelt, ami 21 179 forintos havi törlesztőrészletet jelentene.

Amennyiben feltételezzük, hogy a kötelezően elvárt önerőt is hitelből kell rendeznünk, akkor további 614 900 forint személyi hitellel is kell számolnunk. Amennyiben 8 éves futamidővel számolunk (87 hónap = 7,25 évet felfelé kerekítve), úgy a jelenleg elérhető legkedvezőbb ajánlat esetében 10 150 forintos havi törlesztőrészlettel kell számolnunk (THM 13,2%, a teljes visszafizetés összege 974 430 forint). Mindez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészletünk összesen 31 329 forint lenne, míg a teljes kiadásunk 2 816 980 forint lenne a 8. év végére.

Otthonfelújítás piaci hitellel

Végezetül nézzük meg, hogyan nézne ki a történet, ha teljes egészében piaci hitelből szeretnénk finanszírozni a 4,3 millió forintos korszerűsítést. Ebben az esetben egyben is felvehetnénk a 4,3 millió forintos hitelt, amit jelenleg – 8 éves futamidővel számolva – akár havi 58 177 forintos törlesztőrészlet mellett is elérhetünk a piacról (THM 7,09%).

Ebben az esetben a futamidő végére 5 597 556 forintot fizetnénk vissza a kölcsönt nyújtó banknak.

Ha 10 éves futamidőben gondolkodnánk, akkor a törlesztőrészletünk csak 49 462 forint lenne (THM 7,07%), amellyel a teljes visszafizetés összege 5 948 100 forint lenne az évtized végére. Tehát még ha abból is indulunk ki, hogy az önerőt is hitelből fedezzük, akkor is 2 780 576, illetve 3 131 120 forintot spórolhatunk azzal, ha az otthonfelújítási program keretein belül végezzük el otthonunk korszerűsítési munkálatait.

Természetesen az otthonfelújítási program keretein belül csak korlátozott mennyiségű háztartás lesz képes hozzájutni a kedvezményes hitelhez, illetve a vissza nem térítendő támogatáshoz. Amennyiben érdekelnek a részletek, úgy ide kattintva találhatod meg a programmal foglalkozó cikkeinket.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm