28 °C Budapest
Window, Measuring, Installing, Service, Repairing

Kiszámolták: ekkora önerő alatt esélyünk sincs az otthonfelújítási támogatásra

2024. május 2. 22:32

Ahhoz, hogy kihasználható legyen az új otthonfelújítási támogatás, legalább 2,9 millió forint költségvetésű munkálatot kell elvégeztetni a családi házon, amihez 414 700 forint önerőre van szükség. A Bankmonitor szakértői szerint ezért hiába volna elérhető ennél kisebb költséggel is az elvárt, legalább 30%-os energetikai hatékonyságjavulás, a támogatást nem kaphatjuk meg. Lehet persze plusz munkálatokat elvégeztetni, ez azonban jelentős költségemelkedéssel járhat, ami miatt a szükséges önerő is több lehet.  

Az új otthonfelújítási program keretében legfeljebb 7 millió forint összegű költségvetés nyújtható be, a költség legalább 14,3 százalékát pedig önerőből kell megfinanszírozni. Azaz a támogatás – a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás - maximális összege 6 millió forint.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minimális limitet is meghúztak: a támogatás összege nem lehet kevesebb 2,5 millió forintnál. Ha pedig a minimális támogatási összeghez hozzászámoljuk az önerő elvárást, akkor a Bankmonitor szakértői szerint már látható, hogy a kedvezmény kihasználásához legalább 2,9 millió forintos költségvetés szükségeltetik.

A 2,9 millió forintos alsó határ azt jelenti, hogy hiába volna ennél kisebb beruházással is elérhető az elvárt 30%-os energetikai megtakarítás – ez főleg a rosszabb állapotú ingatlanoknál fordulhat elő -, ha a beruházás összköltsége nem éri el a minimális összeget, nem jár rá támogatás.

Érdekesség, hogy a 2021-2022-es otthonfelújítási támogatás átlagos összege körülbelül 2 millió forint körül alakult, és mivel a teljes költség 50%-a került visszatérítésre, az átlagos költségvetés nagyjából 4 millió forint volt. 

Mit tehetünk, ha túl kicsi a költségvetés?

Amennyiben a tervezett munkálatok költsége nem éri el a 2,9 millió forintot, akkor nem kaphatjuk meg a támogatást. Ebben a helyzetben logikusnak tűnhet, hogy végeztessünk el plusz munkálatokat, így a költségvetés is nagyobb lesz. Ugyanakkor a támogatott munkálatok egyike sem kis költségű, ha pedig a költségvetés több millió forinttal nő, akkor önerőből is többre lesz szükség.

Egy 2,9 millió forintba kerülő felújításhoz például legalább 414 700 forint saját megtakarításra van szükség, míg 4 millió forintos költségvetésnél már legalább 572 ezer forint önerő szükségeltetik. Ez a plusz 130 ezer forint talán nem tűnik soknak, de egyes családoknál bizony komoly fejtörést jelenthet az előteremtése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen az is felmerülhet, hogy az önerőt nem saját megtakarításból, hanem valamilyen hitelből pótoljuk ki.

Induljunk ki abból, hogy 500 ezer forint önerőnk van, amiből egy 3,5 millió forintos költségvetésű felújítást tudunk megfinanszírozni, vagyis összességében 3 millió forint támogatást kaphatunk. Ha egy átlagos járásban élünk – és a jövedelmünk is átlagos - akkor a támogatás fele kamatmentes kölcsön, fele pedig vissza nem térítendő támogatás lesz, vagyis 1,5 millió forint támogatott hitelt kell visszafizetnünk teljes egészében legfeljebb 10 év alatt.

Amennyiben felveszünk még 500 ezer forint személyi hitelt 8 éves futamidőre, 12,29 százalékos kamattal, akkor összességében 1 millió forint önerőnk lesz. Így viszont már akár 6 millió támogatást is kaphatunk, aminek a fele támogatott hitel, a másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás.

Az 500 ezer forintra 8 év alatt összesen 788 ezer forintot kell visszafizetni, vagyis 288 ezer forint lenne a hitel teljes költsége. Ezzel a költséggel azonban nem csak a félmillió forinthoz jutnánk hozzá, hanem elérhetővé válna még plusz 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint kamatmentes kölcsön is. A 3,5 millió forintra vetítve pedig már egészen vállalhatónak tűnik a 288 ezer forint költség 8 évre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem