2 °C Budapest
Business woman thinking account,account,accounting.Close up of hand woman using laptop and calculator while working from home.

Brutális kamatok riasztják el a magyarokat a bankokból: csúnya, amit az infláció művel

2023. március 9. 18:04

Februárban az éves infláció mértéke 25,4 százalék volt. Ehhez képest lakáshitelt találhatunk 8,10 százalékos kamaton, míg a legolcsóbb személyi hitel kamata 10,37 százalék. De mit jelent ez a különleges együttállás? Egyáltalán érdemes összehasonlítani az inflációt a hitelkamatokkal? Erre kereste a választ legújabb elemzésben a Bankmonitor.

A KSH adatai alapján 2023. februárjában 25,4 százalék volt az infláció, ez minimálisan a januári 25,7 százalékos érték alatt van. Vagyis az MNB várakozásainak megfelelően ha minimálisan is, de mérséklődött az áremelkedés. Az éves 25,4 százalékos drágulás igen magas, amelyben még mindig találni néhány kiugró értéket is. (A tojás 79,2 százalékkal, a tejtermékek 76,2 százalékkal, a vaj és vajkrém 75,1 százalékkal, míg a kenyér 71,1 százalékkal drágult egy év alatt.)

Most, hogy a drágulás minimálisan mérséklődik, érdemes a havi adatokra is vetni egy pillantást. Januárhoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek az árak. Viszont egyes termékek esetében már árcsökkenést is láthatunk: a margarin 2,2 százalékkal, a sertéshús 0,6 százalékkal, míg a baromfihús 1,5 százalékkal lett olcsóbb, mint egy hónappal korábban. Éves szinten ezek a termékek még mindig jelentős mértékben drágultak, ugyanakkor a januári extra magas árakhoz képest már mérséklődés tapasztalható.

Miért érdemes a hitelkamatokat összehasonlítani az inflációval?

Az infláció februári értékétől messze elmaradnak a hitelkamatok. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb lakáshitel – 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 600 ezer forint jövedelem mellett – 8,10 százalékos kamat mellett már elérhető. Ilyen feltételek mellett a legdrágább lakáshitel kamata 9,60 százalék.

Személyi kölcsönt természetesen valamelyest drágábban kapunk: 600 ezer forintos jövedelem mellett 7 millió forint kölcsönösszeg után 7 éves futamidőre  10,37 és 15,99 százalék kamatot kell fizetnünk attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Ezek alapján látható, hogy a lakossági hitelkamatok tényleg érdemben elmaradnak az inflációtól. De mit jelent mindez? A negatív reálkamat – így nevezik azt, ha a kamat az inflációtól elmarad – azt jelenti egy hitelnél, hogy a kölcsön összegének aktuális vásárlóértéke magasabb, mint a kamatokkal növelt összegnek, amit a banknak visszafizetünk.

Először is a már ismert infláció egy múltbeli adat, míg a hitelkamatok a kölcsön futamidejére – vagyis jellemzően az elkövetkező időszakra – érvényesek. Érdemes tehát az inflációs várakozásokat összehasonlítani a hitelkamatokkal. A drágulás mértéke jellemzően rövid távon ismert – még előrejelzési szinten is -, a hitelkamatok a jelenlegi piaci környezetben jellemzően hosszú távon ismertek. Vagyis egy nagyon rövid távra érvényes adatot hasonlítunk össze egy hosszú időre fix értékkel.
Az infláció az általános drágulást mutatja, míg a hitelek nagy részét jellemzően egy adott célunk megfinanszírozására igényeljük. (Például egy lakáshitel igénylésekor a érdemes lehet a kamatot a lakásárak alakulásával összevetni.) Mindezen szempontokat figyelembe véve is lehet olyan élethelyzet, amikor a hitelfelvétel pénzügyi előnnyel járhat a jelenlegi áremelkedés mellett.

Most, vagy később vegyünk új autót?

Nézzünk meg egy konkrét életszerű példán keresztül mit is jelent az, hogy a hitelkamatok nem érik el az infláció mértékét. Tegyük fel, hogy egy új autót szeretnénk vásárolni, amelynek vételára jelenleg 10 millió forint. Jelenleg 3 millió forint önerővel rendelkezünk, a maradék 7 millió forintot autóhitelből tudnánk megfinanszírozni. Alternatív lehetőségként felmerülhet, hogy két évet várunk, addig gyűjtünk és akkor a teljes vételárat ki tudjuk fizetni a saját megtakarításunkból.

Lássunk egy konkrét példát önállóan is. Jelenleg 7 millió forint kölcsönre lenne szükségünk, ezt finanszírozzuk meg 2 éves futamidejű személyi kölcsönből, a legolcsóbb ajánlat kamata 10,37 százalék. A hitelre havonta 324 678 forintot kellene fizetni, vagyis két év alatt összesen a kölcsönre  7 792 272 forintot kell visszafizetnünk. Az autóvásárlás teljes költsége 10 792 272 forint lenne.
A két éves kivárás esetén szembesülnünk kell az árak emelkedésével. Az elmúlt évben az új autók ára a KSH adatai alapján 23,9 százalékkal drágultak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez az adat kiinduló alapnak jó, azonban a jövőre nézve nem árul el semmi biztosat. Kérdés, hogy a chip hiány, az új autók hiánya, az alapanyagok drágulása még meddig maradhat fent. A Bankmonitor szakértői a kalkuláció során abból indultak ki, hogy az új autók ára az MNB által várt éves átlagos áremelkedésnek megfelelően drágul. Vagyis az első évben 17,3 százalékkal, míg a második évben 3,4 százalékkal kell majd többet fizetni az új személygépjárművekért. Ez azt is jelentené, hogy a 10 millió forintos autóért két év múlva 12 128 820 forintot kellene kifizetnünk. Természetesen a 3 millió forintos megtakarításunk értéke is emelkedhet.

Például a 2030/I PMÁP-ba fektetve két év múlva nagyságrendileg 4 millió forintot ér. A vásárláshoz a 4 millió mellé még 8 128 820 forintra lenne szükség.
Ha a hitel törlesztőrészletét havonta félre tudjuk tenni, akkor 7 792 272 forintunk lenne két év múlva. Ezt még ki kéne pótolnunk 336 548 forinttal azért, hogy a kinézett autót meg tudjuk venni. Ez a durván 330 ezer forint lenne annak az ára, hogy kivártunk és nem vettük meg azonnal az autót hitelből.

Hol a határ?

Természetesen egy inflációs várakozás alapján számoltuk ki, hogy megéri-e pénzügyileg a hitelfelvétel. A saját várakozásunk is befolyásolhatja a döntést: ha azt gondoljuk ennél nagyobb lesz a drágulás, akkor még jobban járunk az azonnali vásárlással. Ha viszont azt feltételezzük, hogy az áremelkedés gyorsabban mérséklődik, akkor a kivárás lehet a jobb döntés. Segítségképpen a Bankmonitor szakértői kiszámolták, hogy hol lenne az a határpont, amikor mindegy lenne pénzügyileg, hogy kivárunk-e a vásárlással. Ha mindkét évben 8,6 százalékkal drágulna a kinézett autó ára, akkor pénzügyileg azonos helyzetbe kerülnénk az azonnali vásárlással és a kivárással is.

Többször ki lett hangsúlyozva, hogy a fenti példában a két eset pénzügyi hatását mutatjuk be. Emellett viszont mindenképpen célszerű más szempontokat is figyelembe venni. A jelenlegi gazdasági környezetben érdemes mindenképpen átgondoltan dönteni, a nagyobb kiadásokat csak akkor bevállalni, ha a kérdéses árura, termékre mindenképpen szükségünk van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm