Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Már megint nő az alapkamat: izgulhatnak a hitelesek; így kerülhetik el a törlesztőrobbanást

2022. július 12. 14:32

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén 200  bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét pedig szintén ehhez igazították. Ennek megfelelően azegynapos betét kamata 9,5%, az egynapos hitel kamata pedig 12,25% lett.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén ismét drasztikus mértékben, ezúttal 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, ami így 9,75 százalékra nőtt. Az eddigi legnagyobb emeéshez a kamatfolyosó szélét is hozzáigazították, így egynapos betét kamata 9,5%, az egynapos hitel kamata pedig 12,25% lett. Az emelés mértéke újabb rekordot jelent a tavaly nyár óta zajló kamatemelési ciklus alatt. A jegybank tavaly júniusban kezdte meg ma is tartó kamatemelési ciklusát, amelyet addig folytatnak, amíg az infláció vissza nem tér egy fenntartható sávba:

Matolcsy György jegybankelnök az idén áprilisi kamatdöntés már arról beszélt, hogy az infláció csökkenése csak 2023-tól várható. Az emelés mostani mértéke és Virág Balázs, a jegybank alelnökének nyilatkozata alapján pedig idén nem lesz vége a kamatemelési időszaknak. A jegybank alelnöke ugyanis ismét határazotottan kijelentette: "a kamatemelés mindaddig folytatódni fog, ameddig nem látszik fordulat az inflációban."

Drágulnak a hiteleink is

Egészen tavaly júniusig historikusan alacsony szinten mozgott a jegybanki alapkamat, ez pedig törvényszerűen pörgette a magyar gazdaságot. Eközben exportmérlegünk is igen magas volt, a már akkor is viszonylag gyengének számító forint miatt és folyamatosnak volt mondható a gazdasági növekedés. Eközben pedig az infláció hosszú évek óta a jegybank által megszabott toleranciasávban maradt. Tavaly nyáron azonban drasztikus változás következett, a tomboló infláció ugyanis azonnali beavatkozásra késztette a Magyar Nemzeti Bankot

Megindult tehát az MNB alapkamatemelési ciklusa, ami a hitelesek szempontjából azért fontos, mert az alapkamat az ráta, amelyet a bankok megkapnak a betéteikért a jegybanktól. Ha pedig ez nő, akkor a pénzintézetek ügyfeleik felé is magasabb kamattal hiteleznek tovább.

Alacsony alapkamat esetén olcsóbbak a hitelek, tehát a lakosság is bátrabban vesz fel kölcsönöket, ezért pedig több pénz cirkulál a magyar gazdaságban - az árak pedig megállíthatatlnul nőnek. Ezt akarja most a jegybank megállítani a folyamatos beavatkozásokkal.

Veszélyben a kölcsöneink?

A következő hetek, hónapok biztosan nem a legidelisabb időpontot jelentik a hiteligényléshez. A bankmonitor még áprilisban szemléltette a változást gey 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű 10 éves kamatperiódusú lakáshitelen. A kérdéses hitelt 2021. negyedik hónapjában 110 ezer forintos törlesztőrészlettel lehetett megigényelni. A hitelre visszafizetendő összeg pedig 26,5 millió Ft volt.

Idén áprilisban a kamatok már jóval magasabbak voltak, a legolcsóbb kölcsön induló kamata is 5,74 százalékon állt. Emiatt az akkor igényelt kölcsön havi törlesztőrészlete már 140 ezer Ft volt, a teljes visszafizetendő összeg pedig 33,6 millió Ft. Eddig 27 százalékkal emelkedett meg azok számára a teljes visszafizetendő összeg, akik egy évet vártak a hiteligényléssel. A kamatok pedig azóta csak gyorsulóütemben szárnyalnak.

Az alapkamat emelése ugyanis sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a jegybanki hozamok, mint a BUBOR. Ennek értéke alapján módosul ugyanis a kölcsönök kamata. Ennek köszönhetően 3 havi irányadó referencia-kamatláb értéke.

Bár az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB nyilatkozatai alapján pedig még legalább az őszi hónapokig további kamatemelésekre számítunk. Ennek alapján pedig hamarosan a 10, de lehet a 15 százalékot is túllépi az alapkamat. Az újabb emelések pedig újra és újra  drágulást hoznak a lakossági hitelpiacra. Ezért érdemes lehet elgondolkodni akár hiteleink kamatainak mielőbbi fixálásán is, ha pedig új veszünk fel, eleve végig fix törlesztővel igényelni azt.

Itt az idő befektetni?

Az elmúlt évtizedben tartósan alacsonyan maradtak a fejlett országok irányadó kamatrátái, és a tendencia Magyarországon is ez volt. Ezzel együtt a banki kamatok, a jegybetétek kamatai is folyamatosan csökkentek. Nominális kamatokat nézve a jelenlegi, 2-3 százalék körüli banki kamatok rendkívül alacsonyak, reálkamatot nézve ez viszont igazából nulla, vagy negatív hozamot jelent, hála az elszálló inflációnak.

Emiatt rengetegen tették fektették állampapírba pénzüket, amivel a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben kis kockázat mellett infláció feletti hozamot lehet elérni - ezért ebben az időszakban összességében még nőtt is a lakosság megtakarítása.

Ebben az államkötvények mellett azért számos egyéb kis kockázatú hitelforma, például a babaváró hitel átmeneti megtakarításnövelő hatása is látszik. Ezek bevezetése és népszerűsítése kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak.

Viszont ezen a téren is komoly változások jönnek. Minden ötödik tulajdonos visszaváltotta ugyanis az értékpapírját az elmúlt negyedévben, és a tendencia folytatódhat, hiszen gyakorlatilag bármelyik másik állampapírral jobban jár egy kisbefektető mint az egykor "szuper" jelzővel illetett kötvénnyel. A magas infláció mellett nem éri meg tovább tartogatni a máp+-t. A legtöbben nem hagyják el az állampapírpiacot, hanem az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba forgatják át a pénzüket. Általánosan is jellemző, hogyha nő az alapkamat, az eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítási kedv.

Ebben persze az államkötvények mellett számos egyéb kis kockázatú hitelforma, például a babaváró hitel átmeneti megtakarítás növelő hatása is látszik. Ezek bevezetése és népszerűsítése kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak. Ha nő az alapkamat, az bizony eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítása kedv.

Nem árt azonban vigyázni, ugyanis több konstrukció, így például a CSOK alapú lakáshitel büntetőkamata is megfelel a jegybanki alapkamatnak. Utóbbi alapkamata ugyanis hiába 3 százalékos, hiszen a kamattámogatás elveszik, ha a vállalt gyermekek nem születnének meg határidőre. (A maximális 15 millió forint igényléshez legalább három gyermekre van szükség.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem