9 °C Budapest
Roller is painting a rough wall of grey stones with white paint, background concept for constriction, building and renovation, copy space

Honnan van pénze a magyaroknak felújításra ilyen árak mellett? Mutatjuk!

2021. augusztus 7. 09:20

Úgy tűnik, nem olyan népszerű a támogatott felújítási hitel, mint a bankok számítottak rá. Más forrásokból teremtik elő a felújításhoz szükséges összegeket a magyar háztartások. Ahhoz képest, hogy száguld a lakáspiac, és tombol a felújítási láz az országban, nem meggyőző a sikere a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönnek, amelyet fél éve az állami támogatás megelőlegezésére vezetett be a kormány.

A Portfolio becslései szerint fennállása első fél évében mintegy 30 milliárd forintnyi ilyen hitelt vettek fel a háztartások, pedig tavasszal évi 100-200 milliárdos kihelyezésre számítottak a bankszektorban. A felújítási költségek emelkedése, az alternatív hiteltermékek vonzereje és a kölcsön ügyféloldali megismerésének időigénye mellett a hiteltermék szabályaiba beépített korlátok is ludasak lehetnek ebben. Az egyik hazai nagybank egyenesen a kormány által meghatározott paraméterek módosítását javasolja.

Mit mutat a statisztika?

Február 1-jével vezette be a kormány a kamatozású kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt abból a célból, hogy a lakásfelújítást, illetve az erre utólag felvehető, legfeljebb 3 milliós állami otthonfelújítási támogatást ebből előfinanszírozhassák a gyermekkel rendelkezők. A hitel fix 3%-os kamattal, legfeljebb 6 millió forint összegig, maximum 10 évre vehető fel, és az időközben megérkező otthonfelújítási támogatás a tartozás összegét csökkenti. Április óta nem elvárás, hogy a hitelfelvétel után egy éven belül bemutassák a felújítási számlákat a banknak, számos jogszabályi korlát azonban fennmaradt, de erre még visszatérünk.

Február 1-je és június 30-a között 47 milliárd forint összegben kötöttek felújításra vagy korszerűsítésre felhasznált lakáscélú hitelt a háztartások, ami a lakáscélú hiteleken belül 8,8%-os arányt jelent.

Ez egyértelműen magasabb az egy évvel korábbinál (igaz, a tavaly tavaszi havi adatok hiányosak), illetve a két évvel korábbi 3,5%-os részaránynál, ugyanakkor teljes kiszorítási hatása biztosan nem volt e hitelek piacán az otthonfelújítási hitelnek. Amennyiben a kamattámogatott otthonfelújítási hitelek arányát 5% környékére tesszük a lakáscélú hiteleken belül, akkor valamivel 30 milliárd forintnyi szerződéskötés felett járhat a hiteltermék.

Az MNB az áprilisban lefolytatott Banki Piactudás Felmérés keretében felmérte a bankok várakozásait a kamattámogatott otthonfelújítási hitelpiac várható nagyságára vonatkozóan. A bankok akkori válaszai alapján 100-200 milliárd forintos támogatott felújítási hitel kihelyezésére számíthatunk az idei évben. A  kihelyezések egy része egyéb hiteltermékeket helyettesít, és a felépülő állományt az otthonfelújítási támogatás betörlesztése is mérsékli. Akárhogy is lesz, egyelőre az általunk 30 milliárd forint körülire becsült első 6 havi kihelyezés időarányosan elmarad attól, amire a bankok előzetesen számítottak. A felújítási költségek emelkedése, az alternatív hiteltermékek vonzereje és a kölcsön ügyféloldali megismerésének időigénye mellett a hiteltermék szabályaiba épített korlátok is ludasak lehetnek ebben.

Erre a célra igénylik a legtöbben

Az MKB Banknál a legnépszerűbb kölcsön célok a belső tér felújításával összefüggő munkálatok, mint például festés, burkolat csere, belső nyílászárók cseréje, felújítása. Az eddigi igénylések során az UniCredit ügyfelei körében is inkább a belső tér felújítása, a konyha korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a napkollektor/napelem szerelése bizonyultak a legnépszerűbb felújítási céloknak. A K&H ügyfelei körében a legjellemzőbb munkálatok közé tartozik a kerítés, garázs, tároló építése is, de a tetőszerkezet vagy a belső terek felújítása ugyancsak népszerű.

A Gránit Banknál nagyon népszerű a napelemes beruházás, de a tetőcserék és a külső nyílászáró cserék is gyakoriak. Az Ersténél a szórás igen nagy, a hiteligénylők már szinte minden, a jogszabályban szereplő felújítási illetve korszerűsítési munkát megjelöltek. A leggyakoribb, legkedveltebb hitelcél ugyanakkor a belső burkolat felújítása mellett a nyílászáró cseréje, az épület utólagos szigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése.

Az OTP Bank ügyfelei legnagyobb arányban energetikai felújításra költöttek (tető felújítás/szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, nyílászárók, klíma), ezen kívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakran előforduló problémák, javaslatok

Az otthonfelújítási hitel igénylése során elvégzett banki hitelbírálat éppen olyan, mint egy „normál” lakáshitel esetében. Vagyis a bank főként a jövedelmet és az ingatlanfedezet értékét vizsgálja, valamint nem lehet az igénylőnek más, meglévő hitelével kapcsolatban elmaradása. A lakáshitelek esetében általában a megfelelő nagyságú, igazolt jövedelem megléte szokott problémát jelenteni, illetve az, ha van már az igénylőnek jelzáloghitele, emiatt pedig a fedezetként bevont ingatlan nem bír el több hitelt.

Gyakori, hogy ha valaki kimaxolta fedezet oldalon a lakáshitelét, az ezért már nem tud felújítási hitelt felvenni.

A bankok számos problémával találkoznak. Gyakran nem egyezik a lakcímkártyán szereplő cím az ingatlannyilvántartásban szereplővel, valamint az érdeklődők sokszor nem rendelkeznek 1 éves állandó lakcímmel az adott ingatlanban, de harmadik országbeli állampolgár házastárs esetén sem feltétlenül ismerik az igénylők, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra, és ha igen, akkor milyen dokumentum bemutatása mellett – mondták el megkeresésünkre a K&H-nál.

Alternatív megoldások: személyi kölcsön, felújítási célú jelzáloghitel

Bár a felújítások költségeivel, anyaghiányával és nehéz tervezhetőségével összefüggő problémákat nem oldják meg, más lehetőségei is vannak a családoknak pénzhez jutni. Nem a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön az egyetlen járható út a lakásfelújítások finanszírozására és/vagy az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozására. Sokan a jogszabályi korlátok (pl. gyermek megléte, egyéves bentlakási kötelezettség) vagy adminisztrációs terhek, pénzügyi akadályok (pl. ingatlan terhelhetősége) elkerülése érdekében inkább személyi kölcsönhöz, vagy akár egy másik felújítási célú jelzáloghitelhez nyúlnak.

Az MKB Bank például közölte: a bank jelentős számú ügyfele egyéb hiteltípussal valósítja meg a felújítási terveit azóta is, hogy március 29-étől elérhető náluk a kamattámogatott verzió. Egyes bankok nem is kínálják a kamattámogatott terméket: a CIB Bank egy 3,16%-os THM-mel hirdetett 5 éves, illetve egy 4,13%-os THM-mel hirdetett 10 éves kamatperiódusú ingatlanfedezetes felújítási kölcsönnel csábítja a felújítani vágyókat, a Sberbank ingatlanfedezetet nem igénylő, felújítási célú személyi kölcsöne pedig 7,55%-os THM-től érhető el.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitelek lehetnek tehát alternatívák akkor, ha valamelyik személyi feltételt nem teljesíti valaki, esetleg nagyobb hitelösszegre van szüksége (ez a szabad felhasználású jelzáloghitelekre igaz inkább). 10 millió Ft jelzálogitelt, 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódussal, 400 ezer forint jövedelem igazolásával már 3,19%-os kamattal meg lehet ugyanis kapni. Egy 6 millió forintos, 7 éves futamidejű személyi kölcsön, 400 ezer Ft jövedelemmel jelenleg 6,49%-os kamattól kapható meg, ám itt nincs szükség ingatlanfedezetre, ha esetleg ez lenne a probléma - hívta fel a figyelmet Fülöp Norbert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem