Itt a vége: kamatot emelt az MNB, ez vár a magyar családokra

Itt a vége: kamatot emelt az MNB, ez vár a magyar családokra

2019. március 26. 14:12

A várakozásoknak megfelelően marad 0,9 százalék a jegybanki alapkamat, az O/N betéti kamatot viszont 10 bázisponttal megemelték. Az O/N betéti ráta így a korábbi -0,15 százalékról -0,05 százalékra nőtt. Ezzel megindult a monetáris szigorítás, amire hét éve nem volt példa. Cikkünkből kiderül, hogy mivel jár a monetáris szigorítás hosszú távon.

Nem változott az alapkamat mértéke, továbbra is 0,9 százalék - döntött a Monetáris Tanács mai ülésén. Az egynapos lejáratú banki betét kamata ugyanakkor 0,1 százalékponttal nőtt - azaz 7 év óta először most volt példa kamatemelésre. Ez immár trendfordulónak tekinthető, hiszen eddig a monetáris lazítás jellemezte a jegybankot. Korábbi cikkünkben már leírtuk, mit jelent a lakosságnak, ha a jegybank elkezdi emelni a kamatot.

A most megemelt kamat az egynapos betétekre vonatkozik. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a kamatfolyosó alját az egynapos lejáratú jegybanki betét kamata jelenti, amelyen az MNB korlátlan mértékben hajlandó befogadni az átmeneti likviditástöbbletet a bankközi piacról, meggátolva ezzel, hogy a bankközi kamatlábak ennél a szintnél alacsonyabbra süllyedjenek. Ezt emelte most meg a jegybank.

Az MNB már 2010-ben elkezdte az alapkamat vágását, amely 2016-ban állt be a mai, 0,9 százalékos szintre. Hogy ez mennyire alacsony, azt jól mutatja, hogy a szint mozgásánál nem csak pár tizedes elmozdulások a jellemzőek, 2011-ben például még 7 százalékon állt a mutató. Az akkori csökkentésnek reálgazdasági okai is voltak: az MNB így kívánta élénkíteni a gazdaságot, felpörgetni a növekedést, és - nem utolsó sorban - leértékelni a forintot az ország exporttevékenységének támogatása céljából.

Mindenre felhasználható hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az alapkamat csökkentésének Magyarországon nagy hatásai voltak: elindult a hitelezés, gyengült a forint - emiatt (is) pedig a külkereskedelmi mérlegünk történelmi rekordot döntött, miközben az árak nem szálltak el. Mindez persze nem magyarázható kizárólag a jegybanki lazítással, de kétségkívül ez is visszaköszönt a reálgazdasági mutatók ilyetén változásaiban.

Mi is ez az alapkamat?

Az alapkamat az a kamat, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól. Innen már logikusan következik, hogy ha nő ez a kamat, akkor a banknak drágább lesz a hitele, azaz a megszerzett pénzt drágábban is hitelezi ki, cserébe magasabb kamatokat fizethet a betétekért. Az alapkamat azonban nem csak itt, de közvetve számtalan egyéb területen is kifejti a hatását. Érdemes megjegyezni, hogy az MNB az elmúlt években igyekezett erodálni az alapkamat szerepét, és felélesztette a BUBOR-piacot. Ez még alacsonyabb, mint az alapkamat. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz kötik számos hiteltermék kamatát, ezért is fontos az MNB-nek, hogy alacsony szintre sikerült csökkenteni.

A kamatok a padlón vannak! Nem hiszed? Nézd meg kalkulátorunkban!

A várható jegybanki szigorításnak leginkább az infláció emelkedése ágyaz meg. Minél alacsonyabb ugyanis az alapkamat, a lakosság annál szívesebben vesz fel hiteleket - hiszen emiatt a banki kamatok is alacsonyabbak. Mivel a gazdaságban levő pénzmennyiség több mint 90 százalékát a bankok hozzák létre a hitelezés során, ez azt jelenti, hogy a pénzmennyiség is nő a gazdaságban - ez pedig elkerülhetetlen áremelkedést okoz. Mindez nem is zavarja az MNB-t, addig, amíg ez az áremelkedés 3 százalékon belül van. Ha ezt átlépi a maginfláció, akkor bizony jöhet a szigorítás, és az MNB elkezdheti a pénzmennyiség csökkentését - az alapkamat emelése által vagy más eszközök segítségével. A maginfláció a legutóbbi adatok szerint átlépte a 3 százalékot, ez késztette lépésre a jegybankot.

Ha ez igaz, akkor végre kapok kamatot a betétemre?

A jelenlegi alacsony, 1 százalék alatti vagy akörüli banki kamatok nagyon alacsonyak, sokan emiatt állampapírba fektették a pénzüket. Összességében azonban csökken a lakosság megtakarítása - ez a trend már látható is. Mindezt némileg ellensúlyozza, hogy bizonyos állampapírok hozama 3-4 százalék körül is lehet, 3 százalékos infláció mellett ez 1 százalék körüli reálhozam (szemben a banki betétek negatív reálhozamával). Ez kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak. Ha nő az alapkamat, az bizony eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítása kedv.

Mindez azt eredményezi, hogy nem fog olyan mértékben ömleni a pénz a gazdaságba, mint eddig - azaz a fogyasztás kisebb mértékben fogja pörgetni a gazdasági növekedést. Recessziótól viszont semmiképp nem kell tartani, a jegybank sem fog olyan mértékű kamatemelést eszközölni, hogy az érdemben visszafogja a növekedést. Lakossági szempontból ez persze szerencsés is lehet - aligha fogjuk elfogyasztani a jelenbeli (vagy jövőbeli) jövedelmünket, hanem magasabb kamatszint mellett szívesebben fektetünk majd be a jövőbe. Magas alapkamat mellett pedig jellemzően kisebb a valószínűsége a gazdaság túlhevülésének, és bizonyos lufik továbbfújásának is (pl. ingatlanpiac).

De akkor a hitelem is drágább lesz?!

Ez viszont rövid távon nem feltétlenül igaz. Kétségkívüli tény, hogy az alapkamat emelkedése hosszú távon a hitelek kamataira is hatással lesz, kis mértékű kamatemelés viszont nem gyűrűzik be azonnal a kereskedelmi bankok hiteleibe. Főleg azért, mert a változó (3,6,12 hónapra fixált kamatú) kamatozású lakáshitelek referenciahozama a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), a fix hiteleké pedig a BIRS (Budapesti Bankközi Kamatswap) és ÁKK mértékétől függ. Elemzői konszenzus azonban, hogy bár az alapkamat-emelés még várhat akár 2020-ig, a fenti referenciahozamok minden bizonnyal emelkedni fognak 2019-ben. Éppen azért, mert az MNB a kamatemelés előtt olyan lépéseket tesz (pl. csökkenti a likviditást, változtat a kamatfolyosón - ez történt ma), amelyek ezekre a referenciahozamokra lesznek hatással.

Nem szabad várni a hitelfelvétellel. Aki kölcsön felvételén gondolkodik, nem szabad megvárnia a monetáris szigorítás hatásait. Minden esetben dönts felelősen: hasonlítsd össze a hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Magyarul a változó kamatozású lakáshitelek kamatai várhatóan emelkedni fognak a jövőben, a kérdés az, hogy milyen gyorsan. Mindezt könnyen kivédhetjük, ha fixáljuk - akár teljes futamidőre - a hitelünket. Jól járhat az, aki most vezs fel hitelt, és fixálja azt a teljes futamidőre, hiszen így történelmi összehasonlításban is alacsony kamattal juthatott hitelhez. Ezeket a hitelfelvevőket a szigorítás egyáltalán nem érinti majd.

És akkor minden olcsóbb lesz?

A Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 3 százalékos, leginkább ez készteti az MNB-t is arra, hogy a jövőben megemelje a kamatot. Így érthető módon ezt a 3 százalékot fenn kívánja tartani, tehát a maginfláció hosszabb távon is e szint körül alakulhat. Tehát olcsóbbak nem lesznek a termékek és a szolgáltatások, de 3 százalék körül stabilizálódhat az éves infláció. A forint ugyanakkor erősödhet - ez már Nagy Márton bejelentése után is látható volt. Ennek nyilvánvaló hatása lesz az exportra, illetve azok is megérezhetik majd, akik külföldre utaznak- esetükben a forint többet ér majd, mint előtte.

Mi is lesz tehát akkor ennek az egésznek a vége?

Az elemzők arra számítanak, hogy a közeljövőben nem várható kamatemelés, a BUBOR fixingek azonban már a közeljövőben is emelkedhetnek, ez pedig a változó kamatozású hitelek kamatait rövid távon is megdobhatja. Ezen kívül a kamatváltozásnak - ha lesz egyáltalán idén - leginkább makrogazdasági hatásai lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?