11 °C Budapest
Itt a vége: kamatot emelt az MNB, ez vár a magyar családokra

Itt a vége: kamatot emelt az MNB, ez vár a magyar családokra

2019. március 26. 14:12

A várakozásoknak megfelelően marad 0,9 százalék a jegybanki alapkamat, az O/N betéti kamatot viszont 10 bázisponttal megemelték. Az O/N betéti ráta így a korábbi -0,15 százalékról -0,05 százalékra nőtt. Ezzel megindult a monetáris szigorítás, amire hét éve nem volt példa. Cikkünkből kiderül, hogy mivel jár a monetáris szigorítás hosszú távon.

Nem változott az alapkamat mértéke, továbbra is 0,9 százalék - döntött a Monetáris Tanács mai ülésén. Az egynapos lejáratú banki betét kamata ugyanakkor 0,1 százalékponttal nőtt - azaz 7 év óta először most volt példa kamatemelésre. Ez immár trendfordulónak tekinthető, hiszen eddig a monetáris lazítás jellemezte a jegybankot. Korábbi cikkünkben már leírtuk, mit jelent a lakosságnak, ha a jegybank elkezdi emelni a kamatot.

A most megemelt kamat az egynapos betétekre vonatkozik. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a kamatfolyosó alját az egynapos lejáratú jegybanki betét kamata jelenti, amelyen az MNB korlátlan mértékben hajlandó befogadni az átmeneti likviditástöbbletet a bankközi piacról, meggátolva ezzel, hogy a bankközi kamatlábak ennél a szintnél alacsonyabbra süllyedjenek. Ezt emelte most meg a jegybank.

Az MNB már 2010-ben elkezdte az alapkamat vágását, amely 2016-ban állt be a mai, 0,9 százalékos szintre. Hogy ez mennyire alacsony, azt jól mutatja, hogy a szint mozgásánál nem csak pár tizedes elmozdulások a jellemzőek, 2011-ben például még 7 százalékon állt a mutató. Az akkori csökkentésnek reálgazdasági okai is voltak: az MNB így kívánta élénkíteni a gazdaságot, felpörgetni a növekedést, és - nem utolsó sorban - leértékelni a forintot az ország exporttevékenységének támogatása céljából.

Mindenre felhasználható hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az alapkamat csökkentésének Magyarországon nagy hatásai voltak: elindult a hitelezés, gyengült a forint - emiatt (is) pedig a külkereskedelmi mérlegünk történelmi rekordot döntött, miközben az árak nem szálltak el. Mindez persze nem magyarázható kizárólag a jegybanki lazítással, de kétségkívül ez is visszaköszönt a reálgazdasági mutatók ilyetén változásaiban.

Mi is ez az alapkamat?

Az alapkamat az a kamat, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól. Innen már logikusan következik, hogy ha nő ez a kamat, akkor a banknak drágább lesz a hitele, azaz a megszerzett pénzt drágábban is hitelezi ki, cserébe magasabb kamatokat fizethet a betétekért. Az alapkamat azonban nem csak itt, de közvetve számtalan egyéb területen is kifejti a hatását. Érdemes megjegyezni, hogy az MNB az elmúlt években igyekezett erodálni az alapkamat szerepét, és felélesztette a BUBOR-piacot. Ez még alacsonyabb, mint az alapkamat. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz kötik számos hiteltermék kamatát, ezért is fontos az MNB-nek, hogy alacsony szintre sikerült csökkenteni.

A kamatok a padlón vannak! Nem hiszed? Nézd meg kalkulátorunkban!

A várható jegybanki szigorításnak leginkább az infláció emelkedése ágyaz meg. Minél alacsonyabb ugyanis az alapkamat, a lakosság annál szívesebben vesz fel hiteleket - hiszen emiatt a banki kamatok is alacsonyabbak. Mivel a gazdaságban levő pénzmennyiség több mint 90 százalékát a bankok hozzák létre a hitelezés során, ez azt jelenti, hogy a pénzmennyiség is nő a gazdaságban - ez pedig elkerülhetetlen áremelkedést okoz. Mindez nem is zavarja az MNB-t, addig, amíg ez az áremelkedés 3 százalékon belül van. Ha ezt átlépi a maginfláció, akkor bizony jöhet a szigorítás, és az MNB elkezdheti a pénzmennyiség csökkentését - az alapkamat emelése által vagy más eszközök segítségével. A maginfláció a legutóbbi adatok szerint átlépte a 3 százalékot, ez késztette lépésre a jegybankot.

Ha ez igaz, akkor végre kapok kamatot a betétemre?

A jelenlegi alacsony, 1 százalék alatti vagy akörüli banki kamatok nagyon alacsonyak, sokan emiatt állampapírba fektették a pénzüket. Összességében azonban csökken a lakosság megtakarítása - ez a trend már látható is. Mindezt némileg ellensúlyozza, hogy bizonyos állampapírok hozama 3-4 százalék körül is lehet, 3 százalékos infláció mellett ez 1 százalék körüli reálhozam (szemben a banki betétek negatív reálhozamával). Ez kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak. Ha nő az alapkamat, az bizony eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítása kedv.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindez azt eredményezi, hogy nem fog olyan mértékben ömleni a pénz a gazdaságba, mint eddig - azaz a fogyasztás kisebb mértékben fogja pörgetni a gazdasági növekedést. Recessziótól viszont semmiképp nem kell tartani, a jegybank sem fog olyan mértékű kamatemelést eszközölni, hogy az érdemben visszafogja a növekedést. Lakossági szempontból ez persze szerencsés is lehet - aligha fogjuk elfogyasztani a jelenbeli (vagy jövőbeli) jövedelmünket, hanem magasabb kamatszint mellett szívesebben fektetünk majd be a jövőbe. Magas alapkamat mellett pedig jellemzően kisebb a valószínűsége a gazdaság túlhevülésének, és bizonyos lufik továbbfújásának is (pl. ingatlanpiac).

De akkor a hitelem is drágább lesz?!

Ez viszont rövid távon nem feltétlenül igaz. Kétségkívüli tény, hogy az alapkamat emelkedése hosszú távon a hitelek kamataira is hatással lesz, kis mértékű kamatemelés viszont nem gyűrűzik be azonnal a kereskedelmi bankok hiteleibe. Főleg azért, mert a változó (3,6,12 hónapra fixált kamatú) kamatozású lakáshitelek referenciahozama a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), a fix hiteleké pedig a BIRS (Budapesti Bankközi Kamatswap) és ÁKK mértékétől függ. Elemzői konszenzus azonban, hogy bár az alapkamat-emelés még várhat akár 2020-ig, a fenti referenciahozamok minden bizonnyal emelkedni fognak 2019-ben. Éppen azért, mert az MNB a kamatemelés előtt olyan lépéseket tesz (pl. csökkenti a likviditást, változtat a kamatfolyosón - ez történt ma), amelyek ezekre a referenciahozamokra lesznek hatással.

Nem szabad várni a hitelfelvétellel. Aki kölcsön felvételén gondolkodik, nem szabad megvárnia a monetáris szigorítás hatásait. Minden esetben dönts felelősen: hasonlítsd össze a hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Magyarul a változó kamatozású lakáshitelek kamatai várhatóan emelkedni fognak a jövőben, a kérdés az, hogy milyen gyorsan. Mindezt könnyen kivédhetjük, ha fixáljuk - akár teljes futamidőre - a hitelünket. Jól járhat az, aki most vezs fel hitelt, és fixálja azt a teljes futamidőre, hiszen így történelmi összehasonlításban is alacsony kamattal juthatott hitelhez. Ezeket a hitelfelvevőket a szigorítás egyáltalán nem érinti majd.

És akkor minden olcsóbb lesz?

A Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 3 százalékos, leginkább ez készteti az MNB-t is arra, hogy a jövőben megemelje a kamatot. Így érthető módon ezt a 3 százalékot fenn kívánja tartani, tehát a maginfláció hosszabb távon is e szint körül alakulhat. Tehát olcsóbbak nem lesznek a termékek és a szolgáltatások, de 3 százalék körül stabilizálódhat az éves infláció. A forint ugyanakkor erősödhet - ez már Nagy Márton bejelentése után is látható volt. Ennek nyilvánvaló hatása lesz az exportra, illetve azok is megérezhetik majd, akik külföldre utaznak- esetükben a forint többet ér majd, mint előtte.

Mi is lesz tehát akkor ennek az egésznek a vége?

Az elemzők arra számítanak, hogy a közeljövőben nem várható kamatemelés, a BUBOR fixingek azonban már a közeljövőben is emelkedhetnek, ez pedig a változó kamatozású hitelek kamatait rövid távon is megdobhatja. Ezen kívül a kamatváltozásnak - ha lesz egyáltalán idén - leginkább makrogazdasági hatásai lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?