13 °C Budapest
Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Pénzcentrum
2017. április 20. 05:31

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen volt az elmúlt hónapokban, és várhatóan ez tovább folytatódik. Azzal ugyan a legtöbb esetben nincs probléma, hogyan költsük el a pénzt, a dilemma azonban megmarad, hogy vajon melyik bankhoz forduljunk, ha hitelt szeretnénk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével arra kerestük a választ, hogy vajon megéri-e a bankváltás egy személyi kölcsön miatt.

Továbbra is töretlen a népszerűsége a személyi kölcsönöknek, míg korábban a karácsonnyal kapcsolatos kiadások miatt vették fel a hitelt a családok, addig most inkább a lakásfelújítás vagy korszerűsítés a fő cél. Persze mivel szabad felhasználású termékről van szó, ezért szinte bármire felhasználható az így felvett összeg. Sokan egyébként a családi nyaralást fizetik ki a személyi kölcsönből, erről részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk.

Mielőtt megnézzük, hogy melyik bank ajánlatával járunk a legjobban, érdemes megnézni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussunk. A kamatkedvezmények minél hatékonyabb kihasználásához ugyanis igazolható, minél magasabb összegű havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Hol a legalacsonyabb a kamat?

Négy számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával, ahol annak jártunk utána, hogy melyik bank terméke a legolcsóbb. Mindegyik esetben 1,5 millió forintot vettünk fel, 5 éves futamidőre, a különbségek mégis jelentősek lettek.

Az első kalkulációnál 250 ezer forint alatti havi jövedelemmel számoltunk, ami ráadásul a hitelnyújtó pénzintézethez érkezik. Ez alapján az MKB terméke lett a legolcsóbb (11,61 százalékos THM), azonban ez nem végig fix kamatozású, így a CIB személyi kölcsönét is meg kell említeni, amely csak egy hajszállal maradt le (11,73 százalékos THM), de végig rögzített törlesztőrészlettel kecsegtet.

A második számításunknál is a hitelező bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket, amely ráadásul meghaladja a 250 ezer forintot. Ennek köszönhetően jelentős kamatkedvezményeket kaphatunk a bankok többségénél, nem is csoda, hogy a legolcsóbb termék mindössze 7,74 százalékos THM-mel a Sberbank kölcsöne. Emellett a CIB és a K&H hitelei is 10 százalék alatti THM-mel kecsegtetnek.

Mi a helyzet, ha bankot váltunk?

Az első két kalkulációnál azt feltételeztük, hogy a hitel kiválasztásánál akár a folyószámla vezető bankunkat is leváltjuk annak érdekében, hogy olcsóbb hitelt kapjunk. Azonban sokan nem szeretnék elhagyni a jelenlegi szolgáltatót, és úgy vennének fel kölcsönt, hogy a jövedelmüket nem utaltatják a hitelező bankjuknak. Ez persze magasabb kamattal jár, ezért nem árt megnéznünk, így mennyibe kerül a hitel.

A harmadik kalkulációnkban 250 ezer forint alatti jövedelemmel számoltunk, amely nem a hitelezőhöz érkezik. Általánosságban elmondható, hogy így a legdrágábbak a hitelek, azonban a bankszámlavezetéssel nem foglalkozó pénzintézetek emiatt relatív előnyben vannak ebben a kategóriában. A legolcsóbb kölcsön a K&H-nál és a Cetelemnél található, ezek THM-e, törlesztőrészlete pontosan megegyezik. Érdekesség egyébként, hogy az FHB ebben a termékkategóriában kiköti, hogy a felvett pénzt nem lehet olyan célra fordítani, ami közerkölcsöt sért.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utolsó kalkulációnknál a jövedelmünk ugyan meghaladja a 250 ezer forintot, azonban azt nem utaltatjuk a hitelező pénzintézethez. Ez alapján a legkedvezőbb az Erste terméke lesz, amelynek 10,04 százalékos a THM-je, vagyis még mindig egészen kedvező kamattal juthatunk így hitelhez.

Biztos, hogy jó ötlet bankot váltani?

A személyi kölcsön kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e könnyedén bankot váltani egy kedvezőbb ajánlat érdekében, vagy sem. Mivel a havi törlesztőrészletben több ezer forintos a különbség, ezért nagy valószínűséggel még egy kifejezetten drága folyószámlával is olcsóbban jöhetünk ki, ha a hitelünk kedvező kamatozású. Persze a bankváltást megakadályozhatják egyéb termékek, amelyek díjai csak akkor kedvezők, ha a folyószámlánk is az adott banknál van.

Ha a bankszámlák költségeire vagy kíváncsi, akkor használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha mondjuk van egy hosszútávú megtakarításunk a bankunknál, amely kamatkedvezményt biztosít, ha a folyószámlánkat is náluk vezetjük, akkor nem olyan egyszerű a kérdés. Ebben az esetben számoljunk utána, hogy vajon a hozamon veszítünk többet, vagy a dárgább hitel miatt bukunk.

Ha a következő években lakást vásárolnánk (vagy építenénk), akkor érdemes lehet azt is fontolóra venni, hogy melyik bank nyújtja a legkedvezőbb lakáshitelt. Ugyan az árazás változhat, azonban a bankok közötti eltérések megmaradhatnak. A lakáshitel kalkulátorunat ITT találod.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?