29 °C Budapest
Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Pénzcentrum
2017. április 20. 05:31

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen volt az elmúlt hónapokban, és várhatóan ez tovább folytatódik. Azzal ugyan a legtöbb esetben nincs probléma, hogyan költsük el a pénzt, a dilemma azonban megmarad, hogy vajon melyik bankhoz forduljunk, ha hitelt szeretnénk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével arra kerestük a választ, hogy vajon megéri-e a bankváltás egy személyi kölcsön miatt.

Továbbra is töretlen a népszerűsége a személyi kölcsönöknek, míg korábban a karácsonnyal kapcsolatos kiadások miatt vették fel a hitelt a családok, addig most inkább a lakásfelújítás vagy korszerűsítés a fő cél. Persze mivel szabad felhasználású termékről van szó, ezért szinte bármire felhasználható az így felvett összeg. Sokan egyébként a családi nyaralást fizetik ki a személyi kölcsönből, erről részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk.

Mielőtt megnézzük, hogy melyik bank ajánlatával járunk a legjobban, érdemes megnézni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussunk. A kamatkedvezmények minél hatékonyabb kihasználásához ugyanis igazolható, minél magasabb összegű havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Hol a legalacsonyabb a kamat?

Négy számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával, ahol annak jártunk utána, hogy melyik bank terméke a legolcsóbb. Mindegyik esetben 1,5 millió forintot vettünk fel, 5 éves futamidőre, a különbségek mégis jelentősek lettek.

Az első kalkulációnál 250 ezer forint alatti havi jövedelemmel számoltunk, ami ráadásul a hitelnyújtó pénzintézethez érkezik. Ez alapján az MKB terméke lett a legolcsóbb (11,61 százalékos THM), azonban ez nem végig fix kamatozású, így a CIB személyi kölcsönét is meg kell említeni, amely csak egy hajszállal maradt le (11,73 százalékos THM), de végig rögzített törlesztőrészlettel kecsegtet.

A második számításunknál is a hitelező bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket, amely ráadásul meghaladja a 250 ezer forintot. Ennek köszönhetően jelentős kamatkedvezményeket kaphatunk a bankok többségénél, nem is csoda, hogy a legolcsóbb termék mindössze 7,74 százalékos THM-mel a Sberbank kölcsöne. Emellett a CIB és a K&H hitelei is 10 százalék alatti THM-mel kecsegtetnek.

Mi a helyzet, ha bankot váltunk?

Az első két kalkulációnál azt feltételeztük, hogy a hitel kiválasztásánál akár a folyószámla vezető bankunkat is leváltjuk annak érdekében, hogy olcsóbb hitelt kapjunk. Azonban sokan nem szeretnék elhagyni a jelenlegi szolgáltatót, és úgy vennének fel kölcsönt, hogy a jövedelmüket nem utaltatják a hitelező bankjuknak. Ez persze magasabb kamattal jár, ezért nem árt megnéznünk, így mennyibe kerül a hitel.

A harmadik kalkulációnkban 250 ezer forint alatti jövedelemmel számoltunk, amely nem a hitelezőhöz érkezik. Általánosságban elmondható, hogy így a legdrágábbak a hitelek, azonban a bankszámlavezetéssel nem foglalkozó pénzintézetek emiatt relatív előnyben vannak ebben a kategóriában. A legolcsóbb kölcsön a K&H-nál és a Cetelemnél található, ezek THM-e, törlesztőrészlete pontosan megegyezik. Érdekesség egyébként, hogy az FHB ebben a termékkategóriában kiköti, hogy a felvett pénzt nem lehet olyan célra fordítani, ami közerkölcsöt sért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utolsó kalkulációnknál a jövedelmünk ugyan meghaladja a 250 ezer forintot, azonban azt nem utaltatjuk a hitelező pénzintézethez. Ez alapján a legkedvezőbb az Erste terméke lesz, amelynek 10,04 százalékos a THM-je, vagyis még mindig egészen kedvező kamattal juthatunk így hitelhez.

Biztos, hogy jó ötlet bankot váltani?

A személyi kölcsön kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e könnyedén bankot váltani egy kedvezőbb ajánlat érdekében, vagy sem. Mivel a havi törlesztőrészletben több ezer forintos a különbség, ezért nagy valószínűséggel még egy kifejezetten drága folyószámlával is olcsóbban jöhetünk ki, ha a hitelünk kedvező kamatozású. Persze a bankváltást megakadályozhatják egyéb termékek, amelyek díjai csak akkor kedvezők, ha a folyószámlánk is az adott banknál van.

Ha a bankszámlák költségeire vagy kíváncsi, akkor használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha mondjuk van egy hosszútávú megtakarításunk a bankunknál, amely kamatkedvezményt biztosít, ha a folyószámlánkat is náluk vezetjük, akkor nem olyan egyszerű a kérdés. Ebben az esetben számoljunk utána, hogy vajon a hozamon veszítünk többet, vagy a dárgább hitel miatt bukunk.

Ha a következő években lakást vásárolnánk (vagy építenénk), akkor érdemes lehet azt is fontolóra venni, hogy melyik bank nyújtja a legkedvezőbb lakáshitelt. Ugyan az árazás változhat, azonban a bankok közötti eltérések megmaradhatnak. A lakáshitel kalkulátorunat ITT találod.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?