16 °C Budapest

Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Pénzcentrum
2017. április 20. 05:31

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen volt az elmúlt hónapokban, és várhatóan ez tovább folytatódik. Azzal ugyan a legtöbb esetben nincs probléma, hogyan költsük el a pénzt, a dilemma azonban megmarad, hogy vajon melyik bankhoz forduljunk, ha hitelt szeretnénk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével arra kerestük a választ, hogy vajon megéri-e a bankváltás egy személyi kölcsön miatt.

Továbbra is töretlen a népszerűsége a személyi kölcsönöknek, míg korábban a karácsonnyal kapcsolatos kiadások miatt vették fel a hitelt a családok, addig most inkább a lakásfelújítás vagy korszerűsítés a fő cél. Persze mivel szabad felhasználású termékről van szó, ezért szinte bármire felhasználható az így felvett összeg. Sokan egyébként a családi nyaralást fizetik ki a személyi kölcsönből, erről részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk.

Mielőtt megnézzük, hogy melyik bank ajánlatával járunk a legjobban, érdemes megnézni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussunk. A kamatkedvezmények minél hatékonyabb kihasználásához ugyanis igazolható, minél magasabb összegű havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Hol a legalacsonyabb a kamat?

Négy számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával, ahol annak jártunk utána, hogy melyik bank terméke a legolcsóbb. Mindegyik esetben 1,5 millió forintot vettünk fel, 5 éves futamidőre, a különbségek mégis jelentősek lettek.

Az első kalkulációnál 250 ezer forint alatti havi jövedelemmel számoltunk, ami ráadásul a hitelnyújtó pénzintézethez érkezik. Ez alapján az MKB terméke lett a legolcsóbb (11,61 százalékos THM), azonban ez nem végig fix kamatozású, így a CIB személyi kölcsönét is meg kell említeni, amely csak egy hajszállal maradt le (11,73 százalékos THM), de végig rögzített törlesztőrészlettel kecsegtet.

A második számításunknál is a hitelező bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket, amely ráadásul meghaladja a 250 ezer forintot. Ennek köszönhetően jelentős kamatkedvezményeket kaphatunk a bankok többségénél, nem is csoda, hogy a legolcsóbb termék mindössze 7,74 százalékos THM-mel a Sberbank kölcsöne. Emellett a CIB és a K&H hitelei is 10 százalék alatti THM-mel kecsegtetnek.

Mi a helyzet, ha bankot váltunk?

Az első két kalkulációnál azt feltételeztük, hogy a hitel kiválasztásánál akár a folyószámla vezető bankunkat is leváltjuk annak érdekében, hogy olcsóbb hitelt kapjunk. Azonban sokan nem szeretnék elhagyni a jelenlegi szolgáltatót, és úgy vennének fel kölcsönt, hogy a jövedelmüket nem utaltatják a hitelező bankjuknak. Ez persze magasabb kamattal jár, ezért nem árt megnéznünk, így mennyibe kerül a hitel.

A harmadik kalkulációnkban 250 ezer forint alatti jövedelemmel számoltunk, amely nem a hitelezőhöz érkezik. Általánosságban elmondható, hogy így a legdrágábbak a hitelek, azonban a bankszámlavezetéssel nem foglalkozó pénzintézetek emiatt relatív előnyben vannak ebben a kategóriában. A legolcsóbb kölcsön a K&H-nál és a Cetelemnél található, ezek THM-e, törlesztőrészlete pontosan megegyezik. Érdekesség egyébként, hogy az FHB ebben a termékkategóriában kiköti, hogy a felvett pénzt nem lehet olyan célra fordítani, ami közerkölcsöt sért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utolsó kalkulációnknál a jövedelmünk ugyan meghaladja a 250 ezer forintot, azonban azt nem utaltatjuk a hitelező pénzintézethez. Ez alapján a legkedvezőbb az Erste terméke lesz, amelynek 10,04 százalékos a THM-je, vagyis még mindig egészen kedvező kamattal juthatunk így hitelhez.

Biztos, hogy jó ötlet bankot váltani?

A személyi kölcsön kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e könnyedén bankot váltani egy kedvezőbb ajánlat érdekében, vagy sem. Mivel a havi törlesztőrészletben több ezer forintos a különbség, ezért nagy valószínűséggel még egy kifejezetten drága folyószámlával is olcsóbban jöhetünk ki, ha a hitelünk kedvező kamatozású. Persze a bankváltást megakadályozhatják egyéb termékek, amelyek díjai csak akkor kedvezők, ha a folyószámlánk is az adott banknál van.

Ha a bankszámlák költségeire vagy kíváncsi, akkor használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha mondjuk van egy hosszútávú megtakarításunk a bankunknál, amely kamatkedvezményt biztosít, ha a folyószámlánkat is náluk vezetjük, akkor nem olyan egyszerű a kérdés. Ebben az esetben számoljunk utána, hogy vajon a hozamon veszítünk többet, vagy a dárgább hitel miatt bukunk.

Ha a következő években lakást vásárolnánk (vagy építenénk), akkor érdemes lehet azt is fontolóra venni, hogy melyik bank nyújtja a legkedvezőbb lakáshitelt. Ugyan az árazás változhat, azonban a bankok közötti eltérések megmaradhatnak. A lakáshitel kalkulátorunat ITT találod.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem