35 °C Budapest
Lakásvásárlás? Nagyon nem mindegy, milyen hitelt választasz

Lakásvásárlás? Nagyon nem mindegy, milyen hitelt választasz

2016. április 21. 04:57

Az utóbbi időben nőtt a lakáshitel-felvételi kedv, amit többek között a háztartások javuló vagyoni helyzete, a kedvező kamatkörnyezet, és a lakáscélú állami támogatás is érzékelhetően fokozott. A tavasszal egyébként is élénk hitelfelvételi kedv ellenére ugyanakkor alaposan mérlegelni kell a döntésünket. Ezért a Pénzcentrum most összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, amiket a lakáshitelekről tudni érdemes.

Az utóbbi időben - főként az állami támogatások és a kedvező kamatkörnyezet miatt - megnövekedett a lakossági kölcsönfelvételi kedv, felfutóban van a lakáshitelezés. Egy hitelfelvétel azonban komoly, és hosszú távú anyagi elköteleződést jelent, így az élénk kölcsönfelvételi kedv időszakában sem szabad meggondolatlanul dönteni. Célszerű mindent alaposan mérlegelni, részletesen tájékozódni a jelzáloghitelek jellemzőiről és feltételeiről, és körültekintően kiválasztani a számukra leginkább megfelelő lakáshitelt.

Mi alapján válasszunk hitelt?

Hitelfelvétel előtt célszerű több hitelintézet ajánlatát is összehasonlítani, amiben akár a jegybank több mint 600 jelzáloghitel feltételeit bemutató hitel- és lízingválasztó programja is segítséget nyújthat.

Érdemes összehasonlítani a hitel induló és egyéb költségeit (például az értékbecslés, a folyósítási jutalék mértéke) a kamat mértékét, a kamatozás jellegét (fix vagy változó), a törlesztőrészletek nagyságát, a futamidő hosszát, illetve a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásait. Ezen felül a teljes hiteldíj mutató (THM) is segít a hitelek összehasonlításában.

Célszerű olyan szolgáltatóhoz menni, ahol a banki termékek teljes spektruma elérhető, mert így könnyebben és olcsóbban kaphatunk személyre szabott, az igényeinknek leginkább megfelelő hitelt.

Piaci kamatozású hitelek

A jelenlegi kamatkörnyezetben sok esetben érdemesebb a piaci kamatozású hitelt választani, ugyanis jellemzően a kamattámogatott kölcsönöknél is alacsonyabb kamattal vehetjük fel ezeket a hiteleket, amennyiben jó jövedelemmel rendelkező ügyfélről van szó.

A piaci kölcsönöknél nem egyszerű a választás, ugyanis jelentős eltérések lehetnek az egyes konstrukciók között. A legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy változó vagy fix kamatozású hitel mellett szeretnénk letenni a voksunkat.

Változó kamatozású hitelek esetében a törlesztőrészlet a referenciakamattól függően változhat. A pénzintézetek döntésétől függ, hogy milyen futamidejű BUBOR-t használnak referenciakamatként. A jelenleg elérhető jelzáloghitel termékekre a 3, 6 vagy 12 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) a jellemző referenciakamat, így a törlesztőrészlet ennek alapján, 3, 6 vagy 12 havonta változhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek előnye, hogy általában a kamatperiódustól függően alacsonyabb lehet a kamata, mint a fix kamatozású hitelnek (általában minél rövidebb a hitelünk kamatperiódusa, annál alacsonyabb a kamata is). Így a változó kamatozású kölcsönök jelentős mértékben olcsóbbak lehetnek a fixált termékeknél. Hátránya viszont, hogy emelkedő kamatkörnyezet esetén a törlesztőrészlet is nő.

Fixált kamatozású hiteleknél 3, 5, 10, ritkább esetben akár a teljes futamidőre is lehet fixálni a kamatokat. A három vagy öt évre fixált kölcsönök kamata ezidő alatt nem változik, a kamat a három vagy az öt éves állampapír referencia hozamhoz van rögzítve. A fixálás tartama alatt a törlesztőrészlet sem változik, így sokkal kiszámíthatóbb, mint a változó kamatozású kölcsönök, ugyanakkor jellemzően drágább is.

Kamattámogatott hitelek

A kamattámogatott hitelek lényege, hogy az állam a kamatterhek egy részét átvállalja, a kamatuk pedig az állampapírok hozamához igazodik.

Többféle kamattámogatott hitel érhető el a piacon, ezek között a jogosultsági feltételekben, a kamattámogatás mértékében és időtartamában van különbség. a támogatott hitelek esetében a bankok ajánlatai árazásban hasonlóak, így a törlesztőrészlet, a THM és a teljes visszafizetendő összeg közel azonos a kamatplafon egységes szabályai miatt. Azonban van különbség az adott hitelezési ügyletben kihelyezhető összeget illetően, továbbá abban, hogy melyik bank, melyik hitelterméket kínálja, s ehhez milyen szakértői segítséget nyújt.

Kifejezetten a 10 milliós CSOK mellé maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott kölcsönt vehetnek fel az igénylők, legfeljebb 25 éves futamidőre, 3 százalékos kamat mellett. Bár ez lényegesen jobb feltételeket kínál, erre azonban nem mindenki jogosult.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?