1 °C Budapest

Három hitel, amit most nagyon megéri felvenni

Pénzcentrum
2015. október 3. 07:07

Az alacsony hitelkamatok sokakat arra ösztönöznek, hogy kölcsönt vegyenek fel. Nem érdemes azonban felesleges dolgokra hitelt felvenni, ehelyett megfontoltan is el lehet költeni a felvett összeget, ezt úgy is felfoghatjuk, hogy egyfajta hosszú távú befektetés. Mutatjuk, mire éri meg most hitelt felvenni, illetve mire kell ügyelni a kölcsön kiválasztásánál.

A jegybanki alapkamat sosem látott alacsony szintje miatt sokan szeretnének hitelt felvenni, viszont nem egyértelmű, hogy milyen hiteleket érdemes most felvenni. Ezt ugyanis úgy is felfoghatjuk, hogy a hosszú távú befektetésünket hitelből alapozhatjuk meg. Persze vannak olyanok, akik soha nem vennének fel hitelt, most mégis olyan a piaci környezet, hogy szinte mindenkinek megéri hitelt felvennie. Mutatunk három tippet, hogy mire költheted el a felvett kölcsönt.

Lakáshitel

A lakásvásárlást nemcsak az alacsony kamatok miatt, hanem a várhatóan növekvő lakásárak miatt is érdemes megfontolni. Persze a befektetés célú vételen kívül arra is költhetjük a lakáskölcsönt, hogy felújítsuk, kibővítsük, korszerűsítsük vagy lecseréljük saját lakásunkat.

Akinek viszont nem célja sem a saját lakásán változtatni, sem befektetésként ingatlant vásárolni, annak még mindig lehetősége van nyaralót venni. Neki is jó lehetőség a lakáshitel, viszont arra érdemes figyelni, hogy nyaraló vásárlásánál a lakás takarék pénztári megtakarítást nem használhatja fel, így ehhez egyéb önerőre lesz szükségük.

A lakáshitel kiválasztásánál a legfontosabb kérdés, hogy változó vagy fix kamatozású kölcsönt veszünk fel. Míg előbbi az olcsósága miatt lehet vonzó, addig az utóbbi törlesztőrészletei általában 5 évre, de az is előfordul, hogy akár 20 évre is változatlanok, így sokkal kiszámíthatóbbak.

Autólízing

A bankok ajánlatai között mára az autóhitelek helyét átvették az autólízingek, de ez csak még olcsóbbá tette ezeket a kölcsönöket. Nemritkán találkozhatunk 10 százalék alatti kamatozású ajánlatokkal, sőt nemrég még 2,5 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett is vehettünk autót.

Az autókölcsönöknél is azt érdemes mérlegelni, amit a lakáshitelek esetében, vagyis, hogy változó vagy fixált kamatozású konstrukciót válasszunk. A különbség mindössze annyi, hogy a fixált autólízingek törlesztőrészletei általában a teljes futamidő alatt állandóak.

Szabad felhasználású hitelek

Az alacsony kamatok a szabad felhasználású kölcsönöknek is kedveznek. Ezeket elsősorban azoknak érdemes felvenni, akik az adósságaikat szeretnék rendezni, most ugyanis alacsony kamatozással kaphatnak hitelt, ráadásul több egyéb tartozást összevonva az adminisztrációs költségekeket is csak egyszer kell majd megfizetniük. A legtöbb bank ajánlatai között egyébként találhatunk hitelkiváltó konstrukciókat, de szinte bármelyik pénzintézet szabad felhasználású kölcsöne alkalmas az adósságrendezésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szabad felhasználású kölcsönöknél is választhatunk fixált, és változó kamatozás közül, így ezeknél a termékeknél is hasonló szempontok alapján dönthetünk, mint a lakáshiteleknél és az autólízingeknél. Ha egy ingatlanunkra jelzálogot tudunk felajánlani a banknak, akkor ráadásul a kamatunk tovább csökkenthető. A szabad felhasználású jelzáloghitelek között ugyanis öt százalék közötti ajánlatokat is találhatunk.

Miért most vegyünk fel kölcsönt?

A Portfolio Budapest Economic Forum 2015 konferenciáján a volt és jelenlegi jegybanki vezetők szavaiból is láthatjuk, hogy a Magyarország számára meghatározó jegybankok néhány éven belül alapkamatot emelhetnek. Emiatt pedig lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is kamatot kell emelnie, ami a mi hitelkamatainkat is megnövelheti.


Emiatt persze felvetődik a kérdés: akkor miért vegyünk fel egyáltalán bármilyen kölcsönt?

Változó kamatozású hitel esetén ugyan az alapkamat változását viszonylag szorosan leköveti a hitelkamat, viszont a fixált konstrukcióknál még akár évekig, sőt, akár a futamidő végéig élvezhetjük az alacsonyabb kamatokat.

 Ezért cserébe persze a kezdeti kamataink magasabbak lesznek, viszont a havi törlesztőrészlet mértéke kiszámítható marad.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem