Nem is gondolnád: ennyit nyerhetsz, ha most váltod ki a tartozásaid

Nem is gondolnád: ennyit nyerhetsz, ha most váltod ki a tartozásaid

Pénzcentrum
2015. augusztus 3. 11:29

Mostanában egyre népszerűbbek a hitelkiváltó kölcsönök, de nemcsak a lakáshiteleket keresik az ügyfelek, hanem a személyi kölcsönök népszerűsége is megugrott. Ez elsősorban az alacsony kamatoknak köszönhető, de nem ez az egyetlen előnye az adósságrendező kölcsönöknek. A Pénzcentrum mutatja, miért érdemes most kiváltani a hitelünket. De melyik konstrukcióval járhatunk a legjobban?

Az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a hitelek kamatai is sosem látott alacsony szintre csökkentek, ami kedvez a hitelkiváltásoknak is. A személyi kölcsönök egyébként nemcsak a forintalapú hitelek és közüzemi tartozások kiváltására alkalmasak, hanem a még meglévő deviza alapú személyi kölcsönök és autóhitelek lecserélésére is felvehetjük őket. Ezeknél azonban sok esetben megérheti megvárni a forintosítást, ami lehet, hogy kedvezményes árfolyamot biztosít majd.

Kinek éri meg kiváltani a hiteleit?

Amikor kiváltanánk már meglévő kölcsönünket, azt érdemes mérlegelni, hogy rövid- és hosszútávon csökken-e a törlesztőrészletünk.

Érdemes lehet a futamidő végéig fixált kamatú konstrukciót választani, mivel ennek a törlesztőrészletei nem emelkedhetnek a kamatemelkedés miatt.

Rövidebb futamidő mellett (2-3 év) a változó kamatozású kölcsönök viszont általában olcsóbbak, mivel az annuitásos hiteleknél a futamidő elején fizetjük meg a kamat többségét, így mire a kamatunk megemelkedik, addigra már úgyis főként a tőkét törlesztjük.

Aki több tartozást vált ki egy hitelkiváltó kölcsönnel, annak a legtöbb esetben jelentősen csökkenhetnek a havi terhei.

Átlagosan 35 ezer forinttal csökkentek így a havi törlesztőrészletei, de van olyan ügyfelünk, akinél ez az összeg havonta 100 ezer forint megtakarítást eredményezett

- mondta el a hitelkiváltásról a Pénzcentrum kérdésére a Cofidis. A hitelezőnél egyébként jellemzően 3 hitelt, vagy adósságot váltanak ki, és az új kölcsön átlagos futamideje 71 hónap (közel 6 év). Lényeges, hogy a hitelkiváltáskor nem csak a korábbi adósságainkat tudjuk leegyszerűsíteni, hanem nagyobb hitelösszeget is felvehetünk.

Miért éri meg kiváltani a kölcsönt?

A leginkább kézzelfogható előny a havi részletben látható, vagyis a törlesztőrészletünk jelentősen visszaeshet a hitelkiváltásnak köszönhetően. Azonban nem ez az egyetlen előnye a hitelkiváltásnak, több tartozás esetén ugyanis az adminisztratív terheket is több szolgáltatónak kell megfizetnünk, míg ha rendezzük az adósságainkat, akkor csak egy hitelintézetnek kell megfizetni ezeket, így (a kamatcsökkenés mellett) jelentős terhektől szabadulhatunk meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért most váltsuk ki a hitelünket?

A jegybanki alapkamat korábban nem látott alacsony szintre csökkent, ráadásul Matolcsy György, jegybankelnök bejelentése szerint további kamatvágásokra már nem számíthatunk. Ennek köszönhetően a hitelkamatok is rendkívül alacsony szinten vannak, amit most egy hitelkiváltással ki is lehet használni.

Arra azért érdemes figyelni, hogy az alacsony kamatok sincsenek bebetonozva, vagyis, ha a gazdasági mutatók azt kívánják, akkor akár jelentősebb kamatemelés is bekövetkezhet a következő években. Ennek mértékét persze nehéz megjósolni, de érdemes akkora törlesztőrészletet választani, amit akkor is ki tudunk fizetni, ha jelentősebb kamatemelés történik. A kiváltás előnyeit mérlegelve egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy a Cofidis hitelkiváltó terméke is "jó fogadtatásra talált", hiszen a legtöbb bank tartozást kiváltó konstrukciója mostanában kifejezetten keresett az ügyfelek körében.

Ne hagyd, hogy a hitelkártyatartozások tönkretegyenek! Váltsd ki a rossz kölcsöneidet egy kezlehetőbb hitelkiváltó hitellel. Hasonlítsd össze az ajánlatokat a Bank360 hitelkiváltó hitel-kalkulátorával!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?