1 °C Budapest

Még mindig sokat fizethetnek a devizahitelesek

2015. június 15. 19:36

A Portfolio becslése szerint átlagosan 6 százalékos kamatot fizet kezelési költséggel együtt egy átlagos ex-devizahiteles, akinek forintosították a jelzáloghitelét. Sokan biztosan azt gondolják, hogy az árfolyamkockázatok eltűnésének köszönhetően most már tényleg csak a meglévő tőketartozást kell visszafizetni, ez persze nem igaz a kamatok miatt.

Egy átlagosnak mondható annuitásos, 10 éves hátralévő futamidejű, 6 százalékos kamat plusz kezelési költséggel rendelkező, 5 millió forintos forintosított lakáshitelen mutatjuk a helyzetet. Ha nem változna a Bubor (budapesti bankközi kamatláb) és a kamatfelár, akkor a futamidő végéig 55 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizetne az ügyfél. Persze a Bubor 3 havonta, a kamatfelár pedig 3,4 vagy 5 évente megváltozhat, ezért ez csak egy feltételezett szituáció a jelenlegi feltételek alapján.

Az első grafikon azt mutatja, hogy kezdetben az 55 ezer forintos törlesztőrészletnek csak az 55 százaléka (kb. 30 ezer forint) megy tőketörlesztésre, a maradék 45 százalék pedig kamattörlesztésre. Ez annuitásos hitel esetén normális, hiszen a kamatfizetés mindig az aktuális tőketartozás alapján a kamat plusz kezelési költség arányában történik.

Ezért állandó törlesztőrészlet mellett a kamat aránya csak fokozatosan csökken.


A második ábra azt is megmutatja, egy adott időpontig összesen mekkora törlesztést fizetett az ügyfél, és az mire ment. A hátralévő futamidő felénél, vagyis 5 év múlva ott fog tartani az ügyfél, hogy az addigi (forintosítás utáni!) törlesztésének a 64 százaléka ment csak tőketörlesztésre, 36 százaléka viszont kamattörlesztésre. A második 5 évben persze ennek épp az ellenkezője lesz igaz.

Összességében az 5 millió forint helyett 6,7 millió forintnyi törlesztőrészletet fog befizetni az adós, pedig (most már) nem devizahitelről van szó. Ebből 1,7 millió forint a kamat és a kezelési költség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem