15 °C Budapest
Még mindig sokat fizethetnek a devizahitelesek

Még mindig sokat fizethetnek a devizahitelesek

2015. június 15. 19:36

A Portfolio becslése szerint átlagosan 6 százalékos kamatot fizet kezelési költséggel együtt egy átlagos ex-devizahiteles, akinek forintosították a jelzáloghitelét. Sokan biztosan azt gondolják, hogy az árfolyamkockázatok eltűnésének köszönhetően most már tényleg csak a meglévő tőketartozást kell visszafizetni, ez persze nem igaz a kamatok miatt.

Egy átlagosnak mondható annuitásos, 10 éves hátralévő futamidejű, 6 százalékos kamat plusz kezelési költséggel rendelkező, 5 millió forintos forintosított lakáshitelen mutatjuk a helyzetet. Ha nem változna a Bubor (budapesti bankközi kamatláb) és a kamatfelár, akkor a futamidő végéig 55 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizetne az ügyfél. Persze a Bubor 3 havonta, a kamatfelár pedig 3,4 vagy 5 évente megváltozhat, ezért ez csak egy feltételezett szituáció a jelenlegi feltételek alapján.

Az első grafikon azt mutatja, hogy kezdetben az 55 ezer forintos törlesztőrészletnek csak az 55 százaléka (kb. 30 ezer forint) megy tőketörlesztésre, a maradék 45 százalék pedig kamattörlesztésre. Ez annuitásos hitel esetén normális, hiszen a kamatfizetés mindig az aktuális tőketartozás alapján a kamat plusz kezelési költség arányában történik.

Ezért állandó törlesztőrészlet mellett a kamat aránya csak fokozatosan csökken.


A második ábra azt is megmutatja, egy adott időpontig összesen mekkora törlesztést fizetett az ügyfél, és az mire ment. A hátralévő futamidő felénél, vagyis 5 év múlva ott fog tartani az ügyfél, hogy az addigi (forintosítás utáni!) törlesztésének a 64 százaléka ment csak tőketörlesztésre, 36 százaléka viszont kamattörlesztésre. A második 5 évben persze ennek épp az ellenkezője lesz igaz.

Összességében az 5 millió forint helyett 6,7 millió forintnyi törlesztőrészletet fog befizetni az adós, pedig (most már) nem devizahitelről van szó. Ebből 1,7 millió forint a kamat és a kezelési költség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?