26 °C Budapest
Most kiderül: tényleg jól járunk az elszámolással?

Most kiderül: tényleg jól járunk az elszámolással?

Pénzcentrum
2015. április 6. 07:02

A legtöbb banki elszámoló levél április folyamán fog megérkezni a devizahiteleseknek, de már most is több százezren kapták meg az értesítőjüket. A Pénzcentrum mutatja, mire kell figyelni a levél elolvasásakor, és melyik szám mutatja a legjobban, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

Egy hónap van hátra, amíg az értesítő leveleket megkapják a devizahitelesek és eddig több mint 200 ezer levelet postáztak a bankok. A határidő lejáratáig viszont még közel 1,5 millió elszámolót kapnak meg az ügyfelek. Sokan nem is tudják, mi a legfontosabb a dokumentumban.

A tartozás

Az elszámoló levél harmadik oldalán érdemes kezdeni az olvasást, ugyanis itt minden fontos adatot megtalálunk. Az itt található táblázat tetején találjuk a fennálló tartozást az elszámolás előtt és után (jelzáloghiteleknél az új tartozás forintban van megadva).

Az átváltás árfolyama

Az átváltás árfolyamát is megadja a levél. Svájci franknál 256,5, eurónál 309, japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon váltják át a hiteleket. Lényeges, hogy a forintosítás csak a jelzálog alapú kölcsönök esetén történik meg.

Éves kamat

Az elszámolás előtti és utáni éves kamatszintet is feltünteti az értesítő. Lényeges, hogy ezen felül még lehetnek állandó költségek, amik a teljes hiteldíj mutatóban (THM) jelennek meg. Az új kamatszintet egyébként az alábbi szabályok alapján állapítják meg:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

Kamatperiódus

A devizahitel és a forintosított hitel kamatperiódusát is megtaláljuk a levélben. Ez fix kamatozású kölcsönöknél egyértelmű, azonban a referencia kamatozású hiteleknél a kamat egy referenciakamatból és egy kamatfelárból áll össze, ez utóbbiak periódusa viszont eltérő lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A törlesztőrészlet

Az egyik legfontosabb adat az elszámolón a két törlesztőrésztőrészlet, ugyanis ez mutatja, hogy mennyit törlesztettünk az elszámolás előtt és, mennyit fogunk fizetni ezután.

Közvetlenül a táblázat alatt található egy nagyon lényeges adat, hogy mennyivel csökkent a törlesztőrészlet az elszámolás (és a forintosítás) miatt. Ezen a számon látjuk leginkább, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

 

A legfontosabb adatok az elszámolási értesítőn

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?