7 °C Budapest

Most kiderül: tényleg jól járunk az elszámolással?

Pénzcentrum
2015. április 6. 07:02

A legtöbb banki elszámoló levél április folyamán fog megérkezni a devizahiteleseknek, de már most is több százezren kapták meg az értesítőjüket. A Pénzcentrum mutatja, mire kell figyelni a levél elolvasásakor, és melyik szám mutatja a legjobban, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

Egy hónap van hátra, amíg az értesítő leveleket megkapják a devizahitelesek és eddig több mint 200 ezer levelet postáztak a bankok. A határidő lejáratáig viszont még közel 1,5 millió elszámolót kapnak meg az ügyfelek. Sokan nem is tudják, mi a legfontosabb a dokumentumban.

A tartozás

Az elszámoló levél harmadik oldalán érdemes kezdeni az olvasást, ugyanis itt minden fontos adatot megtalálunk. Az itt található táblázat tetején találjuk a fennálló tartozást az elszámolás előtt és után (jelzáloghiteleknél az új tartozás forintban van megadva).

Az átváltás árfolyama

Az átváltás árfolyamát is megadja a levél. Svájci franknál 256,5, eurónál 309, japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon váltják át a hiteleket. Lényeges, hogy a forintosítás csak a jelzálog alapú kölcsönök esetén történik meg.

Éves kamat

Az elszámolás előtti és utáni éves kamatszintet is feltünteti az értesítő. Lényeges, hogy ezen felül még lehetnek állandó költségek, amik a teljes hiteldíj mutatóban (THM) jelennek meg. Az új kamatszintet egyébként az alábbi szabályok alapján állapítják meg:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

Kamatperiódus

A devizahitel és a forintosított hitel kamatperiódusát is megtaláljuk a levélben. Ez fix kamatozású kölcsönöknél egyértelmű, azonban a referencia kamatozású hiteleknél a kamat egy referenciakamatból és egy kamatfelárból áll össze, ez utóbbiak periódusa viszont eltérő lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törlesztőrészlet

Az egyik legfontosabb adat az elszámolón a két törlesztőrésztőrészlet, ugyanis ez mutatja, hogy mennyit törlesztettünk az elszámolás előtt és, mennyit fogunk fizetni ezután.

Közvetlenül a táblázat alatt található egy nagyon lényeges adat, hogy mennyivel csökkent a törlesztőrészlet az elszámolás (és a forintosítás) miatt. Ezen a számon látjuk leginkább, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

 

A legfontosabb adatok az elszámolási értesítőn

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 22:22
A Media1 podcastjának vendége volt Hivatal Péter, a Repropress, a magyar tartalomtulajdonosok közös...
Kiszámoló  |  2024. február 29. 18:17
Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címsz...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 17:28
A 2024-ben átalakuló Babaváró hitel és az idén induló CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírá...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem