Beszippantotta az adósságspirál az ismert magyar zenészt

Pénzcentrum
2014. május 18. 13:00

Elárverezték LL junior lakását, mivel nem tudott fizetni a neki hitelezőknek, ráadásul közüzemi tartozása is volt. Az ismert zenész megúszhatta volna a lakása elvesztését, ha sikerül valamilyen megállapodást kötnie a bankjával.

Az ismert zenész még élettársa édesanyjának is tartozott, aki tavaly - nyolc hitelezővel együtt - végrehajtást kért a lakására, amiben az Édes élet felvételei szerint a lánya és az unokája, Lacika is lakik. Néhány hete el is kelt Juniorék otthona. Ennek ellenére nem biztos, hogy megkapja pénzét, mivel másnak is tartozik a rapper - írja a Blikk.

Az élettársa édesanyja mellett többek között Papp Sándor (akinek az autóját használja) felé is tartozásokat halmozott fel Junior. Emellett a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnak 5910 forinttal, Fővárosi Gázműveknek 229 ezer forinttal, a társasháznak, amelyben a rapper lakik 274 ezer forinttal, az anyósának 279 ezer forinttal, az Elműnek 312 ezer forinttal, Intrum Justitia Zrt. 521 ezer forinttal, a Fakthorn Pénzügyi Zrt. 1 millió 544 ezer forinttal tartozik; az OTP pedig egy 52 ezer svájci frankos (13 milliós) követelést jegyeztetett be a lakás tulajdoni lapjára.

Az ingatlant a hitelezők kérésére meghirdették árverésre, a VII. kerületi lakás márciusban gazdát is cserélt. 7,3 millió forintért vette meg az árverésen új tulajdonosa, ám mivel a követelések ennél jóval magasabb összeget tettek ki, bizonyos, hogy a rappernek maradtak tartozásai. Az új tulajdonos egyébként egyelőre nem költözött be Juniorék családi fészkébe, hiszen az Édes életben látható, hogy még most is ott laknak.

Hogyan kerülhet ki az adósságból LL Junior?

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen megoldás segíthetett volna a zenésznek abban, hogy ne veszítse el a lakását, illetve milyen megoldások jöhetnek szóba, ha nem akarunk a zenész sorsára jutni. A Pénzcentrum.hu véleménye szerint, ha devizaadóssággal küzdünk, akkor az árfolyamgát a legmegfelelőbb választás arra, hogy megtarthassuk az otthonunkat.

Az alábbi táblázatban a devizahitelek átlagos hátralévő futamidejével (15 év), a jelenlegi átlagos tartozásával (7 millió forint), és az átlagos banki költségekkel és kamatokkal (8%) számoltunk. Ha élünk az árfolyamgát adta lehetőséggel, akkor közel 30 százalékkal csökkenthető a havi törlesztőrészletünk. Az árfolyamgát lejáratakor (öt év múlva) sem nő számottevő mértékben a törlesztőnk, erős forint esetén egy, míg gyenge forint esetén is csak nyolc százalékkal nő a befizetendő az eredetihez képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek elsősorban az az oka, hogy az állam és a bank átvállalja a rögzített árfolyam feletti törlesztőrészlet kamatrészét. Ennek ellenére még sokan nem éltek az árfolyamgát adta könnyítésekkel.

A nagyításhoz kattints a táblázatra!

 

Miért nem vették eddig igénybe az árfolyamgátat?
Az MNB felmérése szerint a legtöbben (30%) attól félnek, hogy túl nagy lesz a törlesztőrészlet, míg a második legnagyobb csoport (24%) azoké, akik jobb megoldásra várnak, mint az árfolyamgát. Szintén magas az aránya (20%) azoknak, akik nem bíznak az árfolyamgát rendszerében, és jelentős azok aránya is (14%), akik nem jogosultak rá. Láthatjuk azonban, hogy a törlesztőrészletek nem emelkednek jelentős mértékben az árfolyamgát lejárata után, abban az esetben sem, ha az árfolyam magas szinten stabilizálódik. Emellett az is látszik, hogy átfogó új típusú megoldást az állam sem fog nyújtani, mert mozgástere vége felé közeledik.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?