25 °C Budapest

Elment az IMF: így fájhat ez a magyar családoknak

Pénzcentrum
2011. december 16. 13:24

Megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti tárgyalás az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Ez fájdalmasan érintheti a magyar családokat: a forint gyengülése, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése tovább növelheti a teljes lakosság terheit.

Már novemberben a befektetésre nem ajánlott Ba1 kategóriába sorolta le Magyarország hitelminősítését a Moodys hitelminősítő, sőt, a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is fenntartotta. Ennek negatív hatásaitól nagyrészt máig védett minket a közelgő IMF megállapodás árnyéka. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, mit jelent, mit jelenthet ennek a még fel sem épített védőhálónak a szétrombolása a magyar lakosságnak.

Az IMF szóvivője arról tájékoztatott: az előkészületi tárgyalásokat azért szakította meg a brüsszeli-washingtoni tárgyalódelegáció, mert az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályai ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására.

Az IMF szóvivőjének tájékoztatása tehát viszonylag egyértelműen fogalmaz, a tárgyalások megszakításáról van szó. Ezzel szemben a kormány részéről Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője azt mondta, hogy nem lehet szó a tárgyalások megszakadásáról, mivel azok informálisak voltak.

Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

1. A hír hatására elkezdett gyengülni a forint. Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest. Ez csökkenti a magyar fizetés vásárlóerejét a világban, de itthon is, hiszen a fogyasztás nagy része külföldről származik. De a hazai termékek zöme is külföldről származó és devizában kifizetett termékekre épül.

Ez érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.

A tegnap bejelentett mentőcsomag révén ez egyre nagyobb terhet jelent az adófizetőkre nézve is. Az adósságok átvállalásakor keletkezett állami kifizetések további elvonásokat tehetnek szükségessé.

2. Nőhet a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

4. Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

5. A kialakult helyzetet súlyosbíthatja a jegybanktörvény gyors elfogadásának erőltetése. Éppen ez a törvénytervezet volt az, ami a szakításhoz vezetett - nyilatkozta Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?