15 °C Budapest

Erre elég a kamattámogatás - bárcsak nyáron vettünk volna fel hitelt

Pénzcentrum
2011. november 30. 11:30

Tovább nőhetnek a forinthitelek kamatai. Ez azt jelenti, hogy akár a jövőre bevezetésre kerülő kamattámogatással együtt sem tudunk majd olcsóbban lakáscélú kölcsönhöz jutni jövőre, mint például nyáron tudtunk volna. Hiába vannak tehát a lakásárak a padlón, a hiteldrágulás miatt nem biztos, hogy most érdemes hitelből belevágni a vásárlásba.

A tegnapi kamatemelés tovább húzhatja felfelé a lakáscélú hitelek kamatait is, az elmúlt 2 hónapban is átlagosan 1 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető a legnagyobb hazai bankoknál. A további emelkedés azt jelentené, hogy akár a jövőre igényelhető kamattámogatással együtt sem lesz olyan "olcsó" forinthitelhez jutni, mint a nyár elején volt.


Kamattámogatás nélkül drágább hitelhez jutni, mint akár még szeptemberben. Ennek okairól korábbi cikkünkben írtunk. Most viszont azt számoltuk ki, hogy kamattámogatással jövőre, vagy 2011 nyarán - még a végtörlesztés bevezetése előtt - volt-e olcsóbb az új forinthitel. (Most azok a forinthiteleseknek is nőhetnek a költségeik, akik a nyáron vagy még korábban vették fel a kölcsönüket, kamatperiódustól függően az ő hiteltermékükbe is átárazódhat a dráguló források hatása.)

Nézd meg, hány milliót nyerhetsz a kamattámogatással! + Kalkulátor!

A kamattámogatás mértéke a mindenkori 5 éves állampapír-hozam 30-50 százaléka lehet használt lakás esetén. Tehát ha a banki hiteldíjak és az állampapírhozam is 1 százalékponttal nő, akkor ennek nettó hatása az első évben is 0,5 százalékospontos növekedés a teljes hiteldíjban, ami minden évben egyre nagyobb 0,55 százalék,pont 0,60 százalékpont és így tovább. Tehát egy minden termékben hasonlóan érezhető kamatnövekedés plusz terheket jelent az állami támogatott hitelesekre.

Az átlagosan mintegy 1 százalékponttal nőtt THM értékekkel szemben közel 2 százalékpontot ugrott az államkötvények hozama az elmúlt két hónapban. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője elmondta, hogy a hosszú távú állampapírhozamokra sokkal inkább van hatással az aktuális gazdaságpolitika, mint a jegybanki alapkamat emelés. A jövő év elejére várható megállapodás az IMF-el csökkentheti a jelenleg 9 százalék fölötti állampapír hozamokat. Számításunk során feltételeztük, hogy a kamattámogatáskor alkalmazott hozamráta fél év átlagából áll majd elő, ez alapján néztük meg, hogy a THM növekmények ellenére milyen arányban csökkenhet a jövőre felvett hitelek díja a kamattámogatás hatására.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ahogy láthatjuk, hogy még nem faragták le teljesen a THM növekedések az esetleges kamattámogatás hatását a nyár végi díjakhoz képest. Egyedül az Erste bank esetén mondhatjuk el, hogy a kamattámogatás utolsó két évében magasabb törlesztőrészletünk lehet majd, mint egy, a nyár végi díjakkal számolt hitel esetén lett volna. Az általánosságban viszont mindenképp kijelenthető, hogy egyre kisebb a díjkülönbség a nyár végi hitelek és a most még nem is igényelhető támogatott kölcsönök díjai között. A bevezetés idejére több banknál tovább zsugorodhat ez a különbség.

A kamattámogatás kifutásával a terhek az eredeti THM szintekre növekednek, így egy a forinthitelek kamatait csökkentő stabil gazdaságpolitikával érhetjük el csak újra a már 2011 nyarán kialakult THM szinteket.

A kamattámogatás feltételei:
Nem mindenkinek segít a kamattámogatás, mivel csak új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakás korszerűsítéséhez, késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához használható fel.

- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?