Erre elég a kamattámogatás - bárcsak nyáron vettünk volna fel hitelt

Pénzcentrum
2011. november 30. 11:30

Tovább nőhetnek a forinthitelek kamatai. Ez azt jelenti, hogy akár a jövőre bevezetésre kerülő kamattámogatással együtt sem tudunk majd olcsóbban lakáscélú kölcsönhöz jutni jövőre, mint például nyáron tudtunk volna. Hiába vannak tehát a lakásárak a padlón, a hiteldrágulás miatt nem biztos, hogy most érdemes hitelből belevágni a vásárlásba.

A tegnapi kamatemelés tovább húzhatja felfelé a lakáscélú hitelek kamatait is, az elmúlt 2 hónapban is átlagosan 1 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető a legnagyobb hazai bankoknál. A további emelkedés azt jelentené, hogy akár a jövőre igényelhető kamattámogatással együtt sem lesz olyan "olcsó" forinthitelhez jutni, mint a nyár elején volt.


Kamattámogatás nélkül drágább hitelhez jutni, mint akár még szeptemberben. Ennek okairól korábbi cikkünkben írtunk. Most viszont azt számoltuk ki, hogy kamattámogatással jövőre, vagy 2011 nyarán - még a végtörlesztés bevezetése előtt - volt-e olcsóbb az új forinthitel. (Most azok a forinthiteleseknek is nőhetnek a költségeik, akik a nyáron vagy még korábban vették fel a kölcsönüket, kamatperiódustól függően az ő hiteltermékükbe is átárazódhat a dráguló források hatása.)

Nézd meg, hány milliót nyerhetsz a kamattámogatással! + Kalkulátor!

A kamattámogatás mértéke a mindenkori 5 éves állampapír-hozam 30-50 százaléka lehet használt lakás esetén. Tehát ha a banki hiteldíjak és az állampapírhozam is 1 százalékponttal nő, akkor ennek nettó hatása az első évben is 0,5 százalékospontos növekedés a teljes hiteldíjban, ami minden évben egyre nagyobb 0,55 százalék,pont 0,60 százalékpont és így tovább. Tehát egy minden termékben hasonlóan érezhető kamatnövekedés plusz terheket jelent az állami támogatott hitelesekre.

Az átlagosan mintegy 1 százalékponttal nőtt THM értékekkel szemben közel 2 százalékpontot ugrott az államkötvények hozama az elmúlt két hónapban. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője elmondta, hogy a hosszú távú állampapírhozamokra sokkal inkább van hatással az aktuális gazdaságpolitika, mint a jegybanki alapkamat emelés. A jövő év elejére várható megállapodás az IMF-el csökkentheti a jelenleg 9 százalék fölötti állampapír hozamokat. Számításunk során feltételeztük, hogy a kamattámogatáskor alkalmazott hozamráta fél év átlagából áll majd elő, ez alapján néztük meg, hogy a THM növekmények ellenére milyen arányban csökkenhet a jövőre felvett hitelek díja a kamattámogatás hatására.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy láthatjuk, hogy még nem faragták le teljesen a THM növekedések az esetleges kamattámogatás hatását a nyár végi díjakhoz képest. Egyedül az Erste bank esetén mondhatjuk el, hogy a kamattámogatás utolsó két évében magasabb törlesztőrészletünk lehet majd, mint egy, a nyár végi díjakkal számolt hitel esetén lett volna. Az általánosságban viszont mindenképp kijelenthető, hogy egyre kisebb a díjkülönbség a nyár végi hitelek és a most még nem is igényelhető támogatott kölcsönök díjai között. A bevezetés idejére több banknál tovább zsugorodhat ez a különbség.

A kamattámogatás kifutásával a terhek az eredeti THM szintekre növekednek, így egy a forinthitelek kamatait csökkentő stabil gazdaságpolitikával érhetjük el csak újra a már 2011 nyarán kialakult THM szinteket.

A kamattámogatás feltételei:
Nem mindenkinek segít a kamattámogatás, mivel csak új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakás korszerűsítéséhez, késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához használható fel.

- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18